Οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι «το πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής»

30 07 2018 | 07:26

Αποκλειστική συνέντευξη:

 

Οι ακραίες καταιγίδες και πυρκαγιές που προκαλούν καταστροφές σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι «το πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής», σύμφωνα με ένα από τους κορυφαίους επιστήμονες του κλίματος στον κόσμο.¨

Ο καθηγητής Michael Mann δηλώνει ότι οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη τώρα πια «συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο».


Η αλλαγή του κλίματος είχε προβλεφθεί από καιρό ότι θα προκαλέσει αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων και οι επιστήμονες είναι πλέον σίγουροι ότι εκείνες οι προβλέψεις γίνονται τώρα πραγματικότητα.

Οι επιστήμονες λένε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει συμβάλει στις υψηλές θερμοκρασίες που έχουν «ψήσει» το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Ευρώπη για εβδομάδες. Οι πιθανότητες να συμβεί ένα τέτοιο έντονο κύμα καύσωνα έγιναν πάνω από δύο φορές περισσότερες από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που κατέδειξε μια "σαφή" συσχέτιση.


Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν πλήξει όλη την Ευρώπη, από τον Αρκτικό Κύκλο μέχρι την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, από τη Βόρεια Αμερική μέχρι την Ιαπωνία.

 

«Αυτό είναι το πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο καθηγητής Michael Mann, από το Penn State University και ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες του κλίματος στον κόσμο. «Κυριολεκτώ λέγοντας πως δεν θα είχαμε δει αυτά τα ακραία συμβάντα χωρίς την κλιματική αλλαγή».


«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι πλέον “διακριτικές”», είπε στον Guardian. «Βλέπουμε να συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο και αυτό που συμβαίνει αυτό το καλοκαίρι είναι ένα κλασικό παράδειγμα».


«Βλέπουμε τις προβλέψεις μας να γίνονται πραγματικότητα. Ως επιστήμονας αυτό είναι μια επιβεβαίωση, αλλά ως πολίτης του πλανήτη Γη, είναι πολύ δυσάρεστο να το βλέπουμε να συμβαίνει, καθώς σημαίνει ότι δεν έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα, να το αποτρέψουμε»


Η ταχεία επιστημονική αξιολόγηση του βορειοευρωπαϊκού καύσωνα έγινε από τον Geert Jan van Oldenborgh στο Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας καθώς επίσης και από τους συνεργάτες του στην κοινοπραξία World Weather Attribution (WWA).

 

«Μπορούμε να δούμε τα δακτυλικά αποτυπώματα της κλιματικής αλλαγής στα τοπικά ακραία φαινόμενα».


Το σημερινό κύμα καύσωνα έχει προκληθεί από μια μη αναμενόμενη αναστολή των ανέμων γνωστών ως jet stream, το οποίο συνήθως διοχετεύει δροσερό καιρό από τον Ατλαντικό στην Ευρώπη.  

(ΣΣ το jet stream ή αεροχείμαρρος, είναι ισχυροί άνεμοι, περίπου πέντε έως επτά μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης που κινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και οι οποίοι κατευθύνουν τον καιρό σε όλο τον κόσμο.)

 

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ζεστός και ξηρός αέρας να παραμείνει στη θέση του για δύο μήνες, που είναι πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο.

Η διακοπή του jet stream στο βόρειο ημισφαίριο συνδέεται όλο και περισσότερο με την υπερθέρμανση του πλανήτη, ιδίως με την ταχεία θέρμανση της Αρκτικής και την απώλεια θαλάσσιου πάγου.


Ο καθηγητής Mann δήλωσε ότι η ερώτηση εάν η κλιματική αλλαγή «προκαλεί» συγκεκριμένα ακραία γεγονότα, είναι η λάθος ερώτηση

«Το σωστό ερώτημα είναι:« Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αυτά τα γεγονότα και τα καθιστά πιο ακραία;» Και σε αυτό μπορούμε να απαντήσουμε με μεγάλη βεβαιότητα, ναι.»

 

Ο Mann επισημαίνει ότι η σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του καρκίνου των πνευμόνων είναι επιβεβαιωμένη στατιστικά, το οποίο όμως δεν αποδεικνύει ότι κάθε καρκίνος προκλήθηκε από το κάπνισμα, αλλά οι επιδημιολόγοι γνωρίζουν ότι το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο του καρκίνου.

«Αυτό αρκεί για να πούμε ότι, ουσιαστικά υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του καπνίσματος τσιγάρων και του καρκίνου του πνεύμονα. Αυτό ισχύει και με την κλιματική αλλαγή», συμπλήρωσε ο Mann.


Και άλλοι αναγνωρισμένοι επιστήμονες συμφωνούν ότι η συσχέτιση είναι σαφής. Η κλιματική αλλαγή "εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας", δήλωσε ο καθηγητής Rowan Sutton, του Πανεπιστήμιου του Reading.

«Κανένας δεν πρέπει να παραξενεύεται στο παραμικρό, που  βλέπουμε πολύ έντονα κύματα καύσωνα και επακόλουθες επιπτώσεις σε πολλά μέρη του κόσμου.»


Δεν είναι πολύ αργά για να πραγματοποιηθούν οι σημαντικές μειώσεις στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που απαιτούνται, δήλωσε ο Mann, επειδή οι επιπτώσεις βαθμιαία θα επιδεινώνονται καθώς αυξάνεται η υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Δεν είναι σαν να προχωράς στην άκρη του γκρεμού, αλλά είναι σαν να μπαίνεις σε ένα ναρκοπέδιο»,

«Οπότε το ερώτημα αν είναι πολύ αργά για να κάνουμε κάτι θα ήταν σαν να λέγαμε: “Θα συνεχίσω να περπατάω στο ναρκοπέδιο”.

Αυτό θα ήταν παράλογο. Κάνεις στροφή 180 μοιρών και βγαίνεις από το ναρκοπέδιο όσο πιο γρήγορα μπορείς

 

«Είναι πραγματικά πια ζήτημα πόσο άσχημα θα γίνουν τα πράγματα.» κατέληξε.

 

27 Ιουλίου 2018

 

Του Damian Carrington Environment editor

 

Πηγή       Guardian  

 

Περισσότερα