Υψηλούς περιβαλλοντικούς κινδύνους αντιμετωπίζει η βιοποικιλότητα της Ευρώπης μετά την πληθυσμιακή συρρίκνωση πτηνών στη Γαλλία, προειδοποιούν οι επιστήμονες

03 03 2018 | 16:45

Οι συντάκτες έκθεσης για την μείωση των πτηνών ισχυρίζονται ότι η εντατική καλλιέργεια και τα φυτοφάρμακα μπορούν να μετατρέψουν τα χωράφια της Ευρώπης σε μια μεγάλη έρημο, πράγμα που θα θέσει σε κίνδυνο όλους τους ανθρώπους.

Η 'καταστροφική' μείωση των πτηνών σε χωράφια της Γαλλίας σηματοδοτεί μια ευρύτερη κρίση της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη η οποία εγκυμονεί κινδύνους για όλους τους ανθρώπους, όπως αναφέρουν επιστήμονες στην εφημερίδα The Guardian.

Η δραματική μείωση των πτηνών όπως σταρήθρες, θαμνοτσιροβάκοι και βλάχοι που σημειώνεται στη Γαλλία, αποκαλύφθηκε από δύο έρευνες την περασμένη εβδομάδα, με την εξάπλωση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων και τον αποδεκατισμό των εντόμων να τίθενται σε εξονυχιστικό έλεγχο.

Η εντατική καλλιέργεια που ενθαρρύνεται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδηγεί ολοφάνερα στην μείωση των πτηνών και οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα βιώσουν μια δεύτερη 'σιωπηλή άνοιξη' – ένας όρος που εισήχθη από τον οικολόγο Rachel Carson για να περιγράψει την πληθυσμιακή μείωση των πτηνών την δεκαετία του 1960 εξαιτίας των φυτοφαρμάκων.

“Έχουμε χάσει το 1/4 των σταρήθρων μέσα σε 15 χρόνια. Είναι τεράστιο, πραγματικά τεράστιο. Αν κάτι τέτοιο αντιστοιχούσε σε ανθρώπινο πληθυσμό, θα ήταν ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα,” λέει ο Benoit Fontaine, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Γαλλίας και ένας από τους συντάκτες σε μία από τις νέες μελέτες στα πλαίσια έρευνας σε εθνικό επίπεδο για τα κοινά πτηνά της Γαλλίας. “Μετατρέπουμε τα χωράφια μας σε ερημότοπους. Χάνουμε τα πάντα και χρειαζόμαστε αυτήν τη φύση, αυτή την βιοποικιλότητα – για την καλλιέργεια και την αγροτική παραγωγή χρειάζονται οι επικονιαστές και η πανίδα του εδάφους. Χωρίς αυτά, ουσιαστικά, θα πεθάνουμε”.

Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις καλύπτουν το 45% της χερσαίας επιφάνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως οι πληθυσμοί των πτηνών αυτών στην Γαλλία έχουν υποστεί μείωση περίπου κατά 1/3 τα τελευταία 15 χρόνια. Σε μερικές περιπτώσεις, η μείωση αυτή είναι χειρότερη: εφτά στις 10 λιβαλοκελάδες έχουν εξαφανιστεί από τα γαλλικά χωράφια κατά την περίοδο αυτή, ενώ 6 στις 10 πέρδικες έχουν εξαφανιστεί κατά τα τελευταία 23 χρόνια, σύμφωνα με μια δεύτερη γαλλική μελέτη η οποία εξέτασε 160 περιοχές με τυπικές καλλιεργήσιμες πεδιάδες στην Κεντρική Γαλλία.

 

Πηγή: (The Guardian)