Μάργαρης: Τα πέντε βήματα που προτείνει ο ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά και τις διασυνδέσεις.

24 02 2021 | 08:55

Ένα πλαίσιο με πέντε διαδοχικά βήματα προτείνει ο ΑΔΜΗΕ για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και των ηλεκτρικών δικτύων που απαιτούνται, ώστε να κάνει τα πρώτα βήματα προόδου αυτή η τεχνολογία στη χώρα μας και να γίνει ο διαχειριστής πρωταγωνιστής.

Αναλύοντας τα θέματα αυτά στην εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ, ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης, υπενθύμισε ότι οι στόχοι της χώρας μας για τα αιολικά είναι φιλόδοξοι, καθώς το 2020 είχαμε 3,6 γιγαβάτ αιολικών και το 2030 θα γίνουν 7 γιγαβάτ. Όπως εκτιμά, τα υπεράκτια αιολικά μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο περισσότερο για τους στόχους του 2050 και θα απαιτήσουν πολύ μεγάλα δίκτυα υψηλής και υπερυψηλής τάσης με το κόστος σύνδεσης να αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για τις επενδύσεις.

Ο κ. Μάργαρης τόνισε ότι οι διασυνδέσεις των νησιών δίνουν τη δυνατότητα να έρθει πιο κοντά ο ηλεκτρικός χώρος στη θάλασσα, τη στιγμή που οι διασυνδέσεις με Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάννησα και Β. Αιγαίο έχουν μπει ήδη στο σχεδιασμό για ολοκλήρωση πριν το 2030.

Η άποψη του ΑΔΜΗΕ είναι ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα εθνικό σχέδιο για έγκαιρη, οικονομική, τεχνικά άρτια και περιβαλλοντικά φιλική ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών, η οποία θα περιλαμβάνει ένα σαφή οδικό χάρτη, το ειδικό χωροταξικό και τις στρατηγικές μελέτες. Η στρατηγική μελέτη από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ θα εξασφαλίσει ομοιογένεια στις τεχνικές προδιαγραφές, μια προσέγγιση με βάση το δίκτυο ως ένα σύστημα τόσο για τα υπεράκτια όσο και τα ηπειρωτικά δίκτυα, ενώ παράλληλα θα εξασφαλίσει αξιοπιστία και επεκτασιμότητα με ελαχιστοποίηση του κόστους και μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους.

Προς ένα καθαρό και διαφανές πλαίσιο με πέντε βήματα

Σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη, υπάρχουν πέντε βήματα στο πλαίσιο αυτό: 

1) Σε πρώτη φάση, η χωροθέτηση των θαλάσσιων περιοχών από τις κρατικές αρχές.

2) Ακολουθεί από τον ΑΔΜΗΕ η στρατηγική μελέτη που θα καταλήγει στο σχέδιο ανάπτυξης των θαλάσσιων δικτύων και θα περιλαμβάνει προτάσεις για τους τρόπους σύνδεσης στο σύστημα και τη μέγιστη δυνατή ισχύ των πάρκων.

3) Έπειτα, ο ρυθμιστής θα προχωρά στους διαγωνισμούς με ανταγωνιστικές τιμές.

4) Ακολούθως, ο ΑΔΜΗΕ θα σχεδιάσει και θα αδειοδοτήσει τα δίκτυα και οι εταιρείες θα λάβουν αδειοδότηση για τα πάρκα.

5) Τελευταίο βήμα είναι οι τελικές προσφορές και συμβάσεις σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή των έργων.

Στο προτεινόμενο μοντέλο ο διαχειριστής είναι υπεύθυνος για όλα τα βήματα της ανάπτυξης των δικτύων, καθώς διαθέτει ήδη πολλά άλλα έργα στο θαλάσσιο χώρο και μπορεί να εξασφαλίσει οικονομίες κλίμακας και επιτάχυνση. Παράλληλα, διαθέτει και την τεχνογνωσία και τις υποδομές για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα αποφεύγοντας τεχνικά ρίσκα και καθυστερήσεις.

Ο κ. Μάργαρης σημείωσε ότι ο ΑΔΜΗΕ εδώ και 1-2 χρόνια έχει ξεκινήσει επαφές εντός και εκτός της χώρας και έχει κάνει μελέτες που μπορεί πλέον να εξειδικεύσει. "Αυτή είναι μια ευκαιρία να μάθουμε από τις εμπειρίες της ανάπτυξης στο ηπειρωτικό σύστημα, τις καλές και τις κακές, ώστε να δημιουργηθεί ένα σαφές πλαίσιο, να αποφύγουμε τις αγκυλώσεις που βιώνουμε στο ηπειρωτικό σύστημα στις συμβάσεις σύνδεσης. Τα βήματα αυτά πρέπει να γίνουν με ορθολογική σειρά για να αποφύγουμε τέτοια φαινόμενα. Επίσης, έχουμε επενδύσει ήδη σε επίπεδο ανθρώπων, φέραμε στην Αριάδνη έμπειρα στελέχη και θα επενδύσουμε πάνω τους για να έχουμε μια δυνατή ομάδα ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών. Πρέπει να μας επιτραπεί να επεκτείνουμε το ανθρώπινο δυναμικό δίχως τους σημερινούς περιορισμούς ώστε να γίνουμε ισχυρός παίκτης και στα υπεράκτια έργα", κατέληξε.

 

 

 

23 Φεβρουαρίου 2021

energypress