Σδούκου: Εξετάζεται η ανάπτυξη των πρώτων υπεράκτιων αιολικών δίχως διαγωνισμούς - Σε ώριμη φάση ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ.
Τις επιλογές και τα διλήμματα που αντιμετωπίζει το ΥΠΕΝ στην κατάστρωση της στρατηγικής για τα υπεράκτια αιολικά ανέλυσε σήμερα η γ.γ. του υπουργείου Αλεξάνδρα Σδούκου, σε συνέδριο της ΕΛΕΤΑΕΝ.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο ξεκίνησε να αναπτύσσει το φάκελλο των υπεράκτιων αιολικών τον περασμένο Σεπτέμβριο και όπως τόνισε η κα Σδούκου, υπήρχαν τότε αμφιβολίες γιατί υπήρχαν εκκρεμότητες σε διάφορα άλλα ενεργειακά θέματα. Η πεποίθηση, όμως, ήταν ότι το εγχείρημα δεν είναι μια νομοθετική πολυτέλεια, αλλά υπάρχει ανάγκη και ενδιαφέρον, και απλά χρειάζεται ένα θετικό σημάδι για να εκδηλωθεί.
Η ίδια τόνισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες, από ακαδημαϊκούς και φορείς, καθώς και πρακτικό ενδιαφέρον από εμπλεκόμενους της συνολικής αλυσίδας, το οποίο καταγράφεται και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στο σχεδιασμό, όμως δημιουργεί μια ευθύνη για ένα πλαίσιο ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο και περιβαλλοντικά στερεό που θα χρησιμοποιηθεί για τις επόμενες δεκαετίες.
Η στρατηγική που αναπτύσσει το ΥΠΕΝ έχει δύο βασικά σκέλη:
1) Να αναπτυχθεί ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο , καθώς η τεχνολογία αυτή χρειάζεται κεφάλαια και μεγάλες επενδύσεις, άρα πρέπει να είναι ασφαλές και σταθερό.
2) Να χρησιμοποιηθεί το πλαίσιο και "να μη μείνουν οι άδειες στα συρτάρια". Σύμφωνα με τη κα Σδούκου, μέχρι σήμερα μελετήθηκαν βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών και εισακούστηκαν οι γνώμες και η εμπειρία όλων των εμπλεκόμενων. Το υπουργείο εξετάζει το θέμα με βάση τις παραδοχές ότι τα υπεράκτια αιολικά δεν είναι τεχνολογία του αύριο, είναι ήδη εδώ και στα πλωτά αιολικά. Άλλωστε, η Navigant εκτιμά το κόστος των πλωτών αιολικών στα 76 ευρώ/μεγαβατώρα το 2030 και σε 46 ευρώ το 2050 με διαθέσιμο δυναμικό 263 γιγαβάτ στη χώρα μας. "Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει επιχειρηματική ευκαιρία και χρειάζεται ένα επενδυτικό σήμα στην αγορά", τόνισε η γενική γραμματέας.
Από εκεί και πέρα, η Κομισιόν εξέδωσε ήδη την ευρωπαϊκή στρατηγική, άρα υπάρχει η πολιτική καθοδήγηση, ενώ στις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις υπάρχει διαβεβαίωση με ειδικές προβλέψεις για αυτές τις τεχνολογίες.
Αυτό που χρειάζεται είναι μια σωστή μεθοδολογική προσέγγιση βασισμένη σε 3 άξονες:
1) Χωροθέτηση-αδειοδότηση. Όπως τόνισε η κα Σδούκου, στη διαβούλευση η ΕΛΕΤΑΕΝ πρότεινε ένα μεικτό μοντέλο όπου θα προεπιλέγονται θαλάσσιες περιοχές κατάλληλες για τα αιολικά με κριτήρια περιβαλλοντικά και ενεργειακά λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς. Εντός αυτών των περιοχών, οι επενδυτές θα μπορούν να επιλέξουν υποπεριοχές ενδιαφέροντος που θα κατοχυρώνονται με αντικειμενικά και ανταγωνιστικά κριτήρια. Εκεί θα μπορούν να προχωρούν την αδειοδότηση για τις ειδικές μετρήσεις. Αυτό το μοντέλο έχει το προτέρημα ότι το κράτος ελέγχει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη και επίσης ο επενδυτής πορέυεται με μια μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ από την άλλη υπάρχουν φωνές που λένε ότι ο επενδυτής μπορεί να εντοπίσει και αυτός τοποθεσίες, οπότε το ΥΠΕΝ προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή για το πως θα μπορεί να τις προτείνει στις αρχές. Αυτό που χρειάζεται ένα σύστημα που θα διασφαλίζει την μεθοδική και περιβαλλοντικά ελεγχόμενη ανάπτυξη χωρίς να στερεί το ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
2) Διασύνδεση με το σύστημα μεταφοράς. Η κα Σδούκου δήλωσε ότι στο σημείο αυτό σίγουρα είναι κομβικός ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ και αυτό το μοντέλο βασίζεται στην εμπειρία του διαχειριστή στις διασυνδέσεις, ο οποίος πρέπει να έχει ρόλο στο σχεδιασμό μέσα από ένα καθαρό πλαίσιο συνεργασίας που θα διατυπώνεται στο νομικό πλαίσιο και θα υλοποιηθεί μέσα από επιμέρους κείμενα και συμφωνίες. Ο επενδυτής θα μπορεί να βασιστεί στον ΑΔΜΗΕ, αλλά και πάλι υπάρχει η εναλλακτική πρόταση να μπορεί ο επενδυτής να επιλέξει τους τρόπους υλοποίησης της διασύνδεσης. Η εκτίμηση του ΥΠΕΝ είναι ότι χρειάζεται ένας τρόπος που θα εξασφαλίζει τη διασύνδεση γρήγορα, μελετημένα, με επενδυτική ασφάλεια και με μικρή επιβάρυνση.
3) Αποζημίωση των επενδυτών. Λόγω του ύψους των επενδύσεων η βασική παράμετρος στο συγκεκριμένο θέμα είναι το "bankability". Το υπουργείο έχει κοινοποιήσει στην Κομισιόν το νέο σχήμα των διαγωνισμών ΑΠΕ με ειδική πρόβλεψη για τα υπεράκτια αιολικά. Το σχήμα λαμβάνει υπόψη ότι είναι μια νέα τεχνολογία που πρέπει να στηριχθεί και να είναι και δανειοδοτικά υποστηρίξιμη με προβλεψιμότητα και ασφάλεια. Ο ανταγωνισμός μέσω των διαγωνισμών αναμένεται να συμπιέσει τα κόστη μακροπρόθεσμα και θα επιτρέψει την περαιτέρω διείσδυση. Το ΥΠΕΝ αναγνωρίζει ότι για να υπάρξει αυτή η κρίσιμη μάζα θα χρειαστεί βάθος χρόνου, αλλά από την άλλη χρειάζονται άμεσα έργα, άρα δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί μια ενδιάμεση διαδικασία με αποζημίωση των πρώτων έργων με ένα διαφορετικό καθεστώς από τους διαγωνισμούς.
Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ έχει φτάσει πλέον σε μεγάλο βαθμό ωριμότητας, όπως κατέληξε η κα Σδούκου.
24 Φεβρουαρίου 2021
energypress