Ζερβός: Πλωτές ανεμογεννήτριες σε συνδυασμό με παραγωγή υδρογόνου το βέλτιστο "business plan" για τo αιολικό δυναμικό του Αιγαίου.

Το θετικό momentum για τον συνδυασμό δύο τεχνολογιών που μπορούν να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και να συμβάλουν τα μέγιστα στην επίτευξη των στόχων αυτών της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και του υδρογόνου, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του REN21, Αρθούρος Ζερβός, μιλώντας στην χθεσινή ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ.

Ειδικότερα, τόνισε πως η συζήτηση για την ανάπτυξη και τον σχεδιασμό της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας στην Ελλάδα πρέπει να λάβει υπόψη της δύο κρίσιμες παραμέτρους. Η πρώτη παράμετρος είναι η αναθεώρηση προς τα πάνω των στόχων για Ενέργεια και Κλίμα (55% ο στόχος περικοπής ρύπων CO2 μέχρι το 2030 σε επίπεδο ΕΕ) και η δεύτερη είναι ο παράγοντας «υδρογόνο».

Η προσαρμογή των στόχων προς τα πάνω συνεπάγεται μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και ταυτόχρονα προσπάθειες απανθρακοποίησης σε ένα μεγαλύτερο εύρος τομέων της οικονομίας, όπως είναι οι μεταφορές, πέραν της ηλεκτροπαραγωγής, όπου έχουν επικεντρωθεί κύρια οι προσπάθειες «πρασινίσματος».

Επιπρόσθετα, η περαιτέρω διείσδυση της ηλεκτροκίνησης θα συμβάλει τα μέγιστα στην αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, μιλώντας πλέον για πολύ υψηλότερους στόχους αυτών που περιλαμβάνει το υφιστάμενο ΕΣΕΚ της χώρας.

Υπό το πρίσμα αυτό, όπως ανέφερε, η αξιοποίηση του Αιγαίου σε μεγάλη κλίμακα ως μια περιοχή με τεράστιο αιολικό δυναμικό καθίσταται αναγκαία. Μάλιστα, στο δίλλημα «πλωτές ή στερεές» ανεμογεννήτριες, ο κύριος Ζερβός αναλογιζόμενος τα βάθη της εξεταζόμενης θαλάσσιας περιοχής αναφέρει χαρακτηριστικά πως «οι πλωτές ανεμογεννήτριες είναι εκ ουκ άνευ».

Με δεδομένα τα παραπάνω, το υδρογόνο και πρέπει να αποτελέσει το «κλειδί» της υπόθεσης με σκοπό την επιτυχή αντιμετώπιση των ενεργειακών προκλήσεων του αύριο τόσο από την άποψη της ζήτησης όσο και από την οικονομική άποψη.

Αναγνωρίζοντας την εν εξελίξει συζήτηση για την αξιοποίηση και τις εφαρμογές του υδρογόνου, ο κύριος Ζερβός τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να συμμετάσχει ενεργά, προωθώντας projects παραγωγής υδρογόνου από πλωτές ανεμογεννήτριες. Άλλωστε, όπως ανέφερε, το μεγάλο πρόβλημα του υδρογόνου είναι πως παράγεται, από ορυκτά καύσιμα (βλέπε φυσικό αέριο) ή από ΑΠΕ.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του REN21 τόνισε την ανάγκη για την δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου και των απαιτούμενων υποδομών, ώστε, «να φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε (για το Αιγαίο) για υδρογονοπηγές από ΑΠΕ όπως μιλάμε για πετρελαιοπηγές».

 

 

24 Φεβρουαρίου 2021

energypress