Η Ευρώπη πρόσθεσε 4.5 GW αιολικής ενέργειας στο πρώτο εξάμηνο του 2018.
Η Ευρώπη πρόσθεσε 4,5 GW αιολικής ενέργειας στο πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την WindEurope. Οι εγκαταστάσεις καταγράφουν μείωση σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017, αλλά αυτό αναμενόταν.
Από αυτά 3,3 GW αιολικής ισχύος εγκαταστάθηκαν στη στεριά με πρώτη δύναμη τη Γερμανία με 1,6 GW, δεύτερη τη Γαλλία με 605 MW και τρίτη τη Δανία με 202 MW.
Τα 1,1 GW αιολικής ισχύος που εγκαταστάθηκαν στην θάλασσα ανήκουν κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο (911 MW), στο Βέλγιο (175 MW) και στη Δανία (28 MW). Η Γερμανία σχεδιάζει να εγκαταστήσει υπεράκτια αιολικά το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Για το σύνολο του 2018, αναμένουμε να έχουμε 3,3 GW νέων υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων και 10,2 GW χερσαίων. Αυτό θα σημαίνει συνολικά θα προστεθούν 13,5 GW νέας αιολικής ισχύος φέτος.
Ο υπεύθυνος πολιτικής της WindEurope, Pierre Tardieu, δήλωσε:
«Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για ένα καλό έτος σε νέες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων, αλλά η ανάπτυξη οδηγείται από λίγες μόνο αγορές. Οι αριθμοί αποκρύπτουν επίσης ορισμένες ανησυχητικές τάσεις.
Για παράδειγμα η Γαλλία έχει εγκαταστήσει πολλά νέα χερσαία αιολικά πάρκα φέτος, αλλά δεν έχουν εκδώσει ούτε μια καινούργια άδεια για κατασκευή νέου αιολικού πάρκου τους τελευταίους οκτώ μήνες λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων, τα οποίο μάλιστα είχαν επίσης ως αποτέλεσμα τη μειωμένη συμμετοχή στην τελευταία δημοπρασία. Έτσι, θα υπάρξει μείωση στα νέα έργα, δημιουργώντας αβεβαιότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα.»
«Στη Γερμανία είναι καλό ότι τα έργα χρειάζονται τώρα άδεια για να υποβληθούν σε δημοπρασίες χερσαίων αιολικών, αλλά αυτός ο κανόνας πρέπει τώρα να γίνει μόνιμος. Επίσης, δεν υπάρχει ακόμα σαφήνεια σε σχέση με τα 4 GW νέων χερσαίων εγκαταστάσεων που υποσχέθηκε ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός ότι θα δημοπρατηθούν το 2019-20. Και η νέα κυβέρνηση καθυστερεί να ανακοινώσει τον όγκο των δημοπρασιών πέρα από αυτό το χρονικό σημείο. Όπως άλλωστε και όλα τα κράτη μέλη, η Γερμανία πρέπει τώρα να δώσει πενταετή ορατότητα για το μελλοντικό χρονοδιάγραμμα και για τους όγκους των δημοπρασιών που προγραμματίζει, σύμφωνα με τη νέα οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.»
«Αυτή η γνωστοποίηση είναι καθοριστική για την εφοδιαστική αλυσίδα και για τη διατήρηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη. Οι επενδύσεις στην βιομηχανία, στην εκπαίδευση και στην έρευνα και ανάπτυξη, πραγματοποιούνται μόνο όταν οι κυβερνήσεις δίνουν μακροπρόθεσμη ορατότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού. Αυτή η σαφήνεια τους βοηθά να πάρουν νέες επενδυτικές αποφάσεις και να μειώσουν το κόστος. Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων θα είναι καθοριστικής σημασίας για να μπορέσει η Ευρώπη να επιτύχει το στόχο της για συμμετοχή κατά 32% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.»
«Και στην υπεράκτια αιολική ενέργεια η Ευρώπη είναι πολύ εξαρτημένη από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο συνεχίζει να κινείται σταθερά μπροστά με τις τρέχουσες εγκαταστάσεις αλλά και με δεσμεύσεις για μελλοντικά έργα. Αντιθέτως, ο ρυθμός των νέων υπεράκτιων εγκαταστάσεων επιβραδύνθηκε στη Γερμανία. Πρέπει και άλλες χώρες να επιταχύνουν τα σχέδιά τους για ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.»
Note to Editors:
WindEurope is the voice of the wind industry, actively promoting wind power in Europe and worldwide. We have over 450 members, active in over 50 countries. In addition to wind turbine manufacturers with a leading share of the world wind power market, our membership encompasses component suppliers, research institutes, national wind and renewables associations, developers, contractors, electricity providers, finance and insurance companies, and consultants.
For additional questions, please contact:
Andrew Canning, WindEurope Press & Communications Manager, andrew.canning@windeurope.org
+32 2 213 18 67