Αιολική, ηλιακή και μπαταρίες θα δίνουν το ρυθμό στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

30 07 2018 | 11:11

Κάθε χρόνο, το BloombergNEF δημοσιεύει την έκθεση New Energy Outlook (NEO) για το μέλλον του παγκόσμιου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις για τη ζήτηση ανά χώρα, το κόστος κάθε τεχνολογίας, τη μετεξέλιξη στον τομέα των μεταφορών, και πολλές άλλες μεταβλητές, χωρίς να κάνει υποθέσεις αλλαγής πολιτικών. Και πάντοτε οι εκθέσεις του κρύβουν και μια έκπληξη.

Αυτή τη φορά, με ορίζοντα πρόβλεψης για πρώτη φορά το 2050, η μεγάλη έκπληξη της έκθεσης NEO είναι ότι η αιολική και ηλιακή ενέργεια και οι μπαταρίες πρόκειται να είναι πολύ βαθύτερα ενσωματωμένες στο ενεργειακό μίγμα σχεδόν κάθε χώρας απο ότι φαντάζεται κανείς σήμερα.

Η συνεχιζόμενη μείωση του κόστους των παραπάνω τεχνολογιών ανατρέπει τα δεδομένα του ηλεκτρικού συσττήματος και οδηγεί τη συμμετοχή τους σχεδόν κατά 50% στο σύστημα της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2050.

Στην έκθεση, έχοντας αφαιρέσει κάθε πολιτική επιχειρηματολογία, μελετάται καθαρά και μόνο με βάση οικονομικά κριτήρια, πως θα μπορούσε να δομηθεί ένα σύστημα λιγότερο δαπανηρό γεμάτο καθαρή ενέργεια μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Ωστόσο, ακόμη και αν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται πραγματικά φθηνές, υπάρχει ένα πρόβλημα. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια δεν είναι πάντοτε διαθέσιμες, και φυσικά υπάρχουν χρονικές περίοδοι που ο άνεμος δεν φυσάει και ο ήλιος δεν λάμπει.

Σαν απάντηση στο ζήτημα, οι αναλυτές του BloombergNEF δηλώνουν πολύ ενθουσιασμένοι με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Όπως τα φωτοβολταϊκά και ο άνεμος, έτσι και αυτά είναι προϊόντα μιας αναπτυσσόμενης καινοτόμας βιομηχανίας. Προωθούνται από μια εκρηκτική βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων.

Η έρευνα που έγινε στον τομέα των μπαταριών μας δείχνει μια μείωση της τιμής αγοράς κατά 80% από το 2010, καθώς και ραγδαία αύξηση του δυναμικού κατασκευής τους. Σήμερα η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα μπαταρίας ιόντων λιθίου φτάνει τις 131 GWh. Το μεγαλύτερο κομμάτι είναι στην Ασία και σχεδόν το 60% βρίσκεται στην Κίνα. Μέχρι το 2021, ο αριθμός αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί, ενώ η Κίνα ελέγχει περίπου το 73%. Είναι σαφές ότι η Κίνα είναι σε θέση να κυριαρχήσει στην παγκόσμια αγορά μπαταριών, ακριβώς όπως έκανε και στην αγορά της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με μελέτες, οι τιμές των μπαταριών αναμένεται να μειωθούν κατά 54% στα $ 96 / kWh το 2025 και κατά 67% στα $ 70 / kWh μέχρι το 2030.

Αντί να φορτίζεται μία μπαταρία από το δίκτυο, μπορεί να συνδεθεί με ένα αιολικό πάρκο ή ένα ηλιακό πάρκο, επιτρέποντας την αποθήκευση ενός μέρους της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, για να χρησιμοποιηθεί όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι διαθέσιμες. Με άλλα λόγια, οι μπαταρίες επιτρέπουν στον άνεμο και τον ήλιο να παράγουν, ακόμα και όταν ο άνεμος δεν φυσάει και ο ήλιος δεν λάμπει.

Αυτό επιτρέπει φτηνές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να κάνουν περισσότερα, και να αντικαταστήσουν μεγάλη ποσότητα συμβατικά παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, οι καταναλωτές αναμένεται να διαδραματίσουν ολοένα και πιο κεντρικό ρόλο στο μελλοντικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, αφού το 7% της παγκόσμιας παραγωγής το 2050 θα πραγματοποιείται από φωτοβολταϊκά εγκατεστημένα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ορισμένες αγορές, όπως η Αυστραλία (23%), η Ιαπωνία (19%), το Μεξικό (32%) και η Γερμανία (15%), βρίσκονται ήδη σε καλό δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Ο New Energy Outlook 2018 της BNEF, που συντάχθηκε από τον Seb Henbest και μια ομάδα με επικεφαλής την Ελενα Γιαννακοπούλου, επικεφαλής του τομέα οικονομικών της ενέργειας του BNEF, μπορεί να διαβαστεί εδώ  κι εδώ  στην εταιρική ιστοσελίδα του BNEF.

 

25 Ιουλίου 2018

Του Seb Henbest

Πηγή: BloombergNEF

Περισσότερα: