Η Volkswagen ανεβάζει στροφές και εισέρχεται στην αγορά Ηλεκτροκίνητων με επενδύσεις 25 δισ. δολαρίων σε μπαταρίες

02 04 2018 | 16:37

Αποφασισμένη να αποκαταστήσει την φήμη της (και τον ισολογισμό της) μετά το σκάνδαλο με τις εκπομπές άνθρακα το 2015, η Volkswagen επιταχύνει σε μια προσπάθεια να επεκταθεί στην αγορά των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

“Το περασμένο Νοέμβριο, η εταιρεία δέσμευσε 34 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 42 δισ δολάρια) σε ένα σχέδιο να υποστηρίξει τα ηλεκτρικά και αυτόματα αυτοκίνητα” αναφέρει το Greentech Media. Έπειτα, πιο πρόσφατα, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως ανακοίνωσε “ότι έχει εξασφαλίσει σχεδόν 25 δισεκατομμύρια δολάρια επένδυση στην τεχνολογία και προμήθεια μπαταριών , ένα ποσό που αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου με σκοπό να επεκταθεί στην κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων”.

Παρόλα που η Volkswagen δεν έχει άμεσα σχέδια να παράγει τις δικές της μπαταρίες σύμφωνα με το Reuters, “η εταιρεία (επίσης) ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων που διαθέτει από τρία σε 16 μέχρι το τέλος του 2022,” σημειώνει το Greentech.

Οι επενδύσεις “θα βοηθήσουν την Volkswagen να παράξει 3 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα όπως έχει προγραμματίσει μέχρι το 2025”. Αναφερόμενη σε ρεπορτάζ του Bloomberg, η Emma Foehringer-Merchant της Greentech σημειώνει ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ο κατασκευαστής σχεδιάζει ν ακινηθεί με γρήγορο ρυθμό, εισάγονταςένα νέο ηλεκτρικό μοντέλο σχεδόν κάθε μήνα, ξεκινώντας από το 2019”, με τα συστήματα ηλεκτροκίνησης να είναι διαθέσιμα σε όλα τα μοντέλα της εταιρείας μέχρι το 2030.

Η εταιρεία θα εγκαινιάσει σύντομα μια νέα πλατφόρμα την “Modular Electrification Toolkit (MEB) platform”, για την οποία ισχυρίζεται ότι “θα κάνει την κατασκευή ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων γρηγορότερη και ενδεχομένως περισσότερο προσιτή”.

Το στοίχημα της VW να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη κοινού και μετόχων στην επωνυμία της θα συναντήσει σημαντικό ανταγωνισμό. Αν και η Tesla βιάζεται να επιταχύνει την παραγωγή της και να τηρήσει τις υποσχέσεις της, η καλιφορνέζικη εταιρεία έχει “επενδύσει 17.5 δισεκατομμύρια δολάρια στις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων και έχει αναφερθεί για τα σχέδια της για μελλοντικά εργοστάσια τεραστίων διαστάσεων,” αναφέρει η Greentech. Εντωμεταξύ, η Renault-Nissan-Mitsubishi, ο μεγαλύτερος πωλητής ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως, έκανε κίνηση τον Ιανουάριο με σκοπό να εδραιωθεί περαιτέρω, αναγγέλλοντας νέες επενδύσεις ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην “επόμενης γενιάς” αυτοκίνηση.

 

Πηγή: (TheEnergyMix)