Επιστολή ΠΟΣΠΗΕΦ προς ΥΠΕΝ | Απόρριψη αιτήσεων για εγκατάσταση φ/β σταθμών

12 02 2021 | 17:15

 

Θέμα: Απόρριψη Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων για
την εγκατάσταση φ/β σταθμών σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας
 

 

Αρ. πρωτ. 204_12_02_2021

Θεσσαλονίκη
  12 Φεβρουαρίου 2021

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

  Όπως σας είναι γνωστό, με το ν. 4586/2020 καθορίστηκαν οι όροι εγκατάστασης φ/β σταθμών, ισχύος έως 1 MW, σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας, όπως επίσης και η διαδικασία έκδοσης Πρότυπων  Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ) για φ/β σταθμούς και αιολικούς σταθμούς.

  Ωστόσο, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εν προκειμένω η Διεύθυνση Περιβάλλοντος ΠΕ Θεσσαλονίκης, επικαλούμενη την έγκριση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της ΠΚΜ (ΦΕΚ 485/20-08-2020) απορρίπτει τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) φωτοβολταϊκών πάρκων έως 1 MW σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας, κάνοντας μάλιστα αναφορά στην απαγόρευση που ίσχυε το 2011. Παράλληλα, απορρίπτει εν γένει την εγκατάσταση φ/β σταθμών σε περιοχές Natura, κατά παρέκκλιση του ν. 4586/2020. Προφανώς, το συγκεκριμένο Χωροταξικό Πλαίσιο έμεινε αρκετό καιρό στα συρτάρια, μέχρι να εγκριθεί, και ορισμένες διατάξεις του έχουν μείνει στο 2011!

  Παρατηρείται, λοιπόν, το απίστευτο φαινόμενο πολλοί επενδυτές να ακολουθούν ρητά τις προβλέψεις του ν. 4586/2020, για να προχωρήσει η περιβαλλοντική αδειοδότησή τους, αλλά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος ΠΕ Θεσσαλονίκης να απορρίπτει τα αιτήματά τους, ισχυριζόμενη ότι η εθνική νομοθεσία έρχεται σε σύγκρουση με το εγκεκριμένο Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο βασίζεται σε νομοθεσία του 2011!   

  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες επενδυτές να έχουν εγκλωβιστεί, καθώς έχουν προχωρήσει σε έξοδα αδειοδότησης, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες, και ξαφνικά έρχονται αντιμέτωποι με μία παράλογη περιφερειακή διάταξη. Δυστυχώς, πρόκειται για ακόμη ένα δείγμα του παράλογου τρόπου λειτουργίας του Δημοσίου, που αναίτια ταλαιπωρεί εκατοντάδες επενδυτές και καθυστερεί επενδύσεις που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.

  Παρακαλούμε  πολύ για την άμεση παρέμβαση σας, προκειμένου να επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς θεωρούμε αυτονόητο ότι η εθνική νομοθεσία προφανώς δεν μπορεί να ακυρώνεται από οποιαδήποτε τοπική ή περιφερειακή απόφαση.

  Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.

 

Με εκτίμηση,

 

Για την ΠΟΣΠΗΕΦ

 

Παναγής Γιάννης | Πρόεδρος ΔΣ

Πέτρος Τσικούρας | Γενικός Γραμματέας ΔΣ

 

 

 

12 Φεβρουαρίου 2021

ΠΟΣΠΗΕΦ