Οι Ανανεώσιμες θα αντικαταστήσουν την πυρηνική στο ενεργειακό πρόγραμμα της Νότιας Αφρικής.

31 08 2018 | 07:45

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ενέκρινε σχέδιο για την αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Jacob Zuma, ο πρώην πρόεδρος, είχε προτείνει την επέκταση της πυρηνικής ενέργειας με την προσθήκη νέας πυρηνικής ισχύος άνω των 9 GW. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο, ηττήθηκε σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης και αντικαταστάθηκε από τον Cyril Ramaphosa.

Ο Jeff Radebe, υπουργός Ενέργειας της Νότιας Αφρικής, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα στον Τύπο ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το επικαιροποιημένο Integrated Resources Plan (IRP 2018), το οποίο θα αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα προσθέσει περιορισμένη νέα ισχύ με χρήση άνθρακα.

Ο κ. Radebe δήλωσε: «Το περιβάλλον παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη Νότια Αφρική μεταβάλλεται με ταχείς ρυθμούς σε σύγκριση με την περίοδο πριν από το 2010. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας για την κλιματική αλλαγή, η χώρα έχει εντάξει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω ανεξάρτητων παραγωγών ενέργειας».

Σύμφωνα με το νέο IRP μέχρι το 2030 θα προστεθεί μόνο 1 GW νέα ισχύς θερμικών σταθμών άνθρακα, ενώ θα προστεθούν πάνω από 15 GW ισχύος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με χρήση υδροηλεκτρικής, ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Η Νότια Αφρική είναι σήμερα η χώρα με τις περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Αφρική. Ο Radebe λέει ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι «θα υπάρχει σημαντική αλλαγή στο ενεργειακό μείγμα μετά το 2030, το οποίο θα οφείλεται κυρίως στον παροπλισμό παλαιών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα

Μόλις χθες, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε σχέδια για επένδυση 56 εκατομμυρίων λιρών στερλινών στη Νότιο Αφρική για την ανάπτυξη τεχνολογίας αποθήκευσης ενέργειας για την διασφάλιση παροχής καθαρής ανανεώσιμης ενέργειας στη χώρα.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ην. Βασιλείου έγραφε σχετικά: «Το έργο αυτό, το πρώτο του είδους του στην περιοχή, θα χρησιμοποιήσει μια καινοτόμο τεχνολογία για τη μετατροπή του ενεργειακού συστήματος της χώρας, υποστηρίζοντας τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της Νότιας Αφρικής για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αναπτύσσοντας τολμηρές νέες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα επιφέρουν μια κλιματική επανάσταση, και ταυτόχρονα θα οδηγήσουν στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας για τους νέους Νοτιοαφρικανούς ».

 

30 Αυγούστου 2018

Πηγή  Climate Action

Περισσότερα