Η Ευρωπαϊκή στρατηγική για το κλίμα περνάει μέσα από τη γη.
Ενώ η κλιματική αλλαγή έχει σημαντικές επιπτώσεις στη γεωργία, και η χρήση της γης συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να μην δίνουν τη δέουσα προσοχή στη διαχείριση των εδαφών, σύμφωνα με την υπεύθυνη πολτικής της WWF, Andrea Kohl.
Η Kohl μίλησε σε μια διημερίδα δημόσιας διαβούλευσης που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 10-11 Ιουλίου. Η σύνοδος, που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, επικεντρώθηκε στον ρόλο των φυσικών πόρων ως μέρος της στρατηγικής της Ευρώπης για μακροπρόθεσμη μείωση των εκπομπών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική κατά της κλιματικής αλλαγής, η οποία θα περιλαμβάνει πολλά εναλλακτικά σενάρια για το 2050, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου που προβλέπει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι τα μισά του αιώνα. Η στρατηγική για το 2050 θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο, λίγο πριν την ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, μεταξύ 3-14 Δεκεμβρίου.
Ο σημερινός οδικός χάρτης της ΕΕ για το 2050 σχετικά με την οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δημοσιεύθηκε πριν τη σύναψη της Συμφωνίας του Παρισιού, η οποία δεσμεύει τα υπογράφοντα μέρη να διατηρήσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας πολύ χαμηλότερη από του 2 oC, στοχεύοντας τους 1,5 oC.
Το πρόβλημα με τη χρήση γης
Το έδαφος περιέχει θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των φυτών. Επίσης ρυθμίζει τον κύκλο του νερού και αποθηκεύει τον άνθρακα, καθιστώντας το τη δεύτερη μεγαλύτερη δεξαμενή άνθρακα μετά τους ωκεανούς. Ωστόσο, η χρήση γης (καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δασοκομία) μπορεί να προκαλέσει απώλεια του άνθρακα από το έδαφος, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση του εδάφους και απώλεια οργανικής ύλης, όπως δήλωσε ο Jartmut Stalb, από την Κοινή Πρωτοβουλία Προγραμματισμού για την γεωργία, την επισιτιστική ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή (FACEE-JPI).
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η υποβάθμιση του εδάφους έχει ισχυρό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς, όπως το νερό, η ανθρώπινη υγεία, η κλιματική αλλαγή, η προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας και η ασφάλεια των τροφίμων. Εξ ου και πριν από κάποια χρόνια, η Επιτροπή εξέδωσε οδηγία για την ορθολογική χρήση γης, για την οποία, όμως η πλειοψηφία στο Συμβούλιο Υπουργών εξέφρασε την αντίθεσή της, οπότε και αποσύρθηκε οριστικά το 2014. Ωστόσο, το ζήτημα δεν έχει ξεχαστεί και οι αξιωματούχοι της Επιτροπής είναι έτοιμοι να ξαναρχίσουν τη συζήτηση.
Η γεωργία μπορεί να συμβάλλει στην απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, αλλά επηρεάζεται από την αύξηση της θερμοκρασίας, τόνισε ο Artur Runge-Metzger, Διευθυντής του τμήματος για την κλιματική δράση της Επιτροπής.
Για το λόγο αυτό, πρέπει να αξιοποιηθούν νέες τεχνολογίες οι οποίες προσφέρουν βιώσιμες γεωργικές λύσεις και βοηθούν την προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Ωστόσο, οι αγρότες εξακολουθούν να διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες, σύμφωνα με τον Jean-Francois Soussana, αντιπρόεδρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών.
Σε απάντηση αυτών, ο Pekka Pesonen, Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης Αγροτών Copa-Cogeca της EE , τόνισε ότι κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να αλλάξει τις πρακτικές του, εκτός αν έχει οικονομικό όφελος, και προς το παρόν δεν υπάρχουν τα οικονομικά κίνητρα για τους αγρότες να αλλάξουν τον τρόπο παραγωγής.
12 Ιουλίου 2018
Της Claire Stam
Πηγή: Euractiv
Περισσότερα: 2050 climate strategy agricultural policy Agrifood Climate change Energy & Environment Energy Roadmap 2050 Food chain sustainability land use land use change Science and Policymaking soil soil directive soil protection