Ο κέδρος, το σύμβολο του Λιβάνου κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή

21 07 2018 | 10:20

Περπατώντας ανάμεσα στους κέδρους σε μια βουνοπλαγιά στον Λίβανο αισθάνεται κανείς σαν να επισκέπτεται αρχέγονα εδάφη. Μερικά από τα παλαιότερα δέντρα είναι ριζωμένα εδώ και πάνω από 1.000 χρόνια

Το πιο διάσημο κεδρόδασος της χώρας, που ονομάζεται Κέδρος του Θεού, έχουν περιφραχτεί για προστασία από το 1876.

Η UNESCO υποστηρίζει πως το δάσος αυτό είναι από τα πιο ευάλωτα συστήματα στην κλιματική αλλαγή.

unesco

 

Οι κέδροι του Λιβάνου (σύμβολο του κράτους) έχουν επιβιώσει χιλιάδες χρόνια καταγεγραμμένης ιστορίας, από τις επεκτατικές επιδρομές των Μεσοποτάμιων, των Φοινίκων, των Ρωμαίων, και όλων των πολέμων των περασμένων χιλιετιών, για να φτάσουν σήμερα να απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.

ψδ1

Σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες, η ζώνη που μπορούν να επιβιώσουν οι κέδροι θα συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα μέχρι το 2100 να τους έχουν απομείνει μόνο τα υψηλότερα (πιο δροσερά) υψόμετρα στο βόρειο κομμάτι της χώρας.

Στο βορρά όμως υπάρχουν διαφορετικά προβλήματα, καθώς το πυκνότερο δάσος του Λιβάνου έχει χάσει σημαντικό κομμάτι των δέντρων του λόγω εντόμων που είναι συνδεδεμένα με το ξηρό και θερμό κλίμα.

Μέχρι πριν κάποια χρόνια, τυπικά έβρεχε ή χιονίζε 105 ημέρες το χρόνο στα βουνά. Το χιόνι παρέμενε στο έδαφος για τρεις έως τέσσερις μήνες. Τον περασμένο χειμώνα, υπήρχαν μόνο 40 ημέρες βροχής και μόνο ένας μήνας κάλυψης χιονιού.

«Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός εδώ», δήλωσε ο Nizar Hani, διευθυντής του Shouf Biosphere. «Η  βροχή είναι λιγότερη, και οι θερμοκρασίες υψηλότερες και πιο ακραίες», είπε.

Τη δεκαετία του 1960 ο Λίβανος είχε ένα εθνικό σχέδιο που διπλασίασε τους κέδρους. Τότε όμως ήρθε ο δεκαπεντάχρονος εμφύλιος πόλεμος και το σχέδιο ξεχάστηκε. Πριν από τέσσερα χρόνια, το υπουργείο Γεωργίας του Λιβάνου ξεκίνησε ένα νέο σχέδιο για την φύτευση 40 εκατομμυρίων δέντρων, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων κέδρων.

Παράλληλα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι υπεύθυνο για την επίβλεψη της διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών κέδρου. Ακόμα και σήμερα όμως, οι πολιτικές διαιρέσεις που άφησε πίσω του ο πόλεμος καθιστούν την κυβέρνηση πολύ αδύναμη για να δημιουργήσει λειτουργικά εθνικά συστήματα για ηλεκτρική ενέργεια, παροχή νερού, αποχέτευση ή αποκομιδή απορριμμάτων, πόσο μάλλον ένα ισχυρό σχέδιο για την προστασία των κέδρων.

δείτε όλο το ρεπορτάζ ΕΔΩ

18 Ιουλίου 2018

Ρεπορταζ της

 

Πηγή: New York Times

 

 

ψδ

ψδ

ψδ

 

1
Rows of replanted cedar trees on a mountain above the Cedars of God.

ψδ

 

Περισσότερα θέματα επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής: