Και η σύνδεση σας στο διαδίκτυο απειλείται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

19 07 2018 | 08:20

Νέες έρευνες έδειξαν ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωτικές υποδομές του διαδικτύου.


Ανάλυση από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον και του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 1.100 κόμβοι διαδικτύου στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από τη στάθμη του νερού τα επόμενα 15 χρόνια. Επιπλέον, πάνω από 4.000 μίλια καλωδίων οπτικών ινών θα επηρεαστούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Παράκτιες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη και το Μαϊάμι, είναι οι πλέον ευάλωτες, αλλά οι πιθανότητες να υπάρξουν επιπτώσεις ισχύει ευρύτερα για όλο τον κόσμο.

Η μελέτη έλαβε δεδομένα από τον Internet Atlas, ο οποίος καταγράφει τη φυσική δομή του διαδικτύου. Στη συνέχεια σύγκρινε αυτές τις πληροφορίες με προβολές αυξήσεων της στάθμης της θάλασσας, που προκαλούνται από την τήξη των πάγων από την ΝΟΑΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration.)


Ο Ramakrishnan Durairajan, βοηθός καθηγητής στο Όρεγκον, παρουσίασε τα συμπεράσματα σε συναδέλφους του σε πρόσφατη ομιλία του στο Μόντρεαλ, τονίζοντας ότι η ανάλυση και οι εκτιμήσεις είναι συντηρητικές και έχουν στόχο να δώσουν μια ιδέα για τους πιθανούς κινδύνους.


«Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να προκληθεί και από άλλους παράγοντες - ένα σεισμό, ένα τσουνάμι, έναν τυφώνα, σεισμούς στις παράκτιες ζώνες - που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόσθετες πιέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές για τις υποδομές που βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο».


Ενώ τα θαμμένα καλώδια οπτικών ινών είναι ανθεκτικά στο νερό, δεν είναι αδιάβροχα και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διάβρωσης από το θαλασσινό νερό. Ακαδημαϊκοί επεσήμαναν ότι έχουν ήδη παρατηρηθεί σοβαρές διαταραχές στο διαδίκτυο συνδεδεμένες με πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα. Εκτιμάται ότι το 10% του δικτύου του Μανχάταν χάθηκε μετά τον τυφώνα Sandy το 2012.


Ο υπεύθυνος συντάκτης της μελέτης, Paul Barford, υπογράμμισε την ανάγκη να παρθούν μέτρα τώρα για να αποφύγουμε μελλοντικές διακοπές παροχής υπηρεσιών διαδικτύου.

«Οι περισσότερες από τις ζημιές που αναμένουμε να προκληθούν τα επόμενα 100 χρόνια θα γίνουν νωρίτερα από ό, τι εκτιμούσαμε ... Αυτό μας εξέπληξε. Η προσδοκία ήταν ότι θα είχαμε 50 χρόνια να προγραμματίσουμε την αντίσταση μας. Δεν έχουμε 50 χρόνια », είπε.

 

 

 

17 Ιουλίου 2018

 

Πηγή: Climate Action  

Περισσότερα

·  Facebook unveils solar-powered drone

·  Apple, Facebook, Google leading green internet revolution

·  UN warns of more disease and poverty to be caused by climate change.