Ζήτημα ημερών η απόφαση για τον καινούργιο κανονισμό βεβαίωσης παραγωγού ΑΠΕ - Ανοίγει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στη ΡΑΕ

Ζήτημα ημερών είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες του «energypress» η έκδοση της απόφασης για τον καινούργιο κανονισμό βεβαιώσεων των παραγωγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η αλλαγή διοίκησης στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μετέθεσε λίγο προς τα πίσω το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, αυτό θα πρέπει να θεωρείται τελειωμένο και η έκδοση της απόφασης είναι θέμα ολίγων ημερών.

Σύμφωνα με το σχετικό νόμο, το deadline για να παρουσιάσει η ΡΑΕ το σχέδιό της  σχετικά με το νέο κανονισμό βεβαιώσεων, προκειμένου αμέσως μετά να το υπογράψει το ΥΠΕΝ, ήταν η 7η Αυγούστου. Η αλλαγή ηγεσίας της Αρχής ωστόσο καθυστέρησε κάπως τις διαδικασίες.

Ως χρονοδιάγραμμα, η 7η Αυγούστου είχε την λογική ότι αμέσως μόλις εγκριθεί ο κανονισμός και υπογραφεί από το ΥΠΕΝ θα χρειαστεί να μεσολαβήσει ένας μήνας, προκειμένου να ενημερωθούν οι επενδυτές από την ΡΑΕ για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Κι αυτό ώστε στο διάστημα 1-10 Οκτωβρίου να ξεκινήσει κανονικά η υποβολή αιτήσεων για την λήψη της βεβαίωσης παραγωγού. Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει ένα διάστημα τριών- τεσσάρων εβδομάδων, προκειμένου να απαντηθούν οι όποιες απορίες. Εφόσον η εκκρεμότητα τακτοποιηθεί μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, τότε η περίοδος αυτή θα αρχίσει να "τρέχει" από την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και μετά.

Η αντικατάσταση της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με τη βεβαίωση παραγωγού αποτέλεσε το πρώτο τμήμα ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου το οποίο παρουσίασε τον περασμένο Απρίλιο το ΥΠΕΝ, αναμορφώνοντας την αδειοδοτική διαδικασία. Στόχος είναι η δραστική μείωση του  απαιτούμενου χρόνου στα δυο χρόνια, έναντι επτά, τα οποία και απαιτούνται –κατά μέσο- όρο σήμερα.

Σημειωτέον ότι η ΡΑΕ θα εκδίδει τη βεβαίωση εφόσον προσκομισθεί από τον αιτούντα το αποδεικτικό καταβολής του τέλους έκδοσης βεβαίωσης παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Το ύψος του τέλους ορίζεται ανά μονάδα ονομαστικής μέγιστης ισχύος παραγωγής της αίτησης σε μεγαβάτ (ΜW) ως εξής:

(α) 3.000 ευρώ/ ΜW για το τμήμα της ισχύος έως 1MW

(β) 2.500 ευρώ/ΜW για το τμήμα της ισχύος από 1 έως 10 MW

(γ) 2.000 ευρώ/ΜW για το τμήμα της ισχύος από 10 έως 50MW

(δ) 1.500 ευρώ/ ΜW για το τμήμα της ισχύος από 50 έως 100 MW και

(ε) 1.000 ευρώ/ΜW για το τμήμα της ισχύος πάνω από 100 MW.

Θυμίζουμε ότι η βεβαίωση παραγωγού παύει αυτοδικαίως να ισχύει για φωτοβολταϊκούς και χερσαίους αιολικούς σταθμούς, εφόσον :

* Εντός 6 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της βεβαίωσης, ο κάτοχος δεν έχει καταθέσει αίτηση για χορήγηση ΑΕΠΟ, εφόσον έχει σχετική υποχρέωση. Για τους σταθμούς που προβλέπεται υποχρέωση εκπόνησης ειδικής οικολογικής αξιολόγησης η εν λόγω προθεσμία παρατείνεται κατά 12 μήνες.

* Εντός 36 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της βεβαίωσης δεν έχει υποβληθεί αίτηση στον διαχειριστή για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης.

 

ENERGYPRESS