🌳Υποστήριξε τα δάση μας!

Αγαπητή φίλη / Αγαπητέ φίλε,

 

Θυμάμαι ακόμα την πρώτη φορά που επισκέφτηκα τον Έβρο πριν 21 χρόνια, ως συντονιστής ενός μεγάλου έργου για τον μαυρόγυπα στο Δάσος της Δαδιάς. Το υπέροχο μωσαϊκό τοπίο, όπου δάση, καλλιέργειες, βοσκοτόπια και μικροί οικισμοί συνυπήρχαν αρμονικά, κυριολεκτικά με μάγεψε. Επισκέφτηκα και πάλι την περιοχή πριν λίγες μέρες, ώστε μαζί με τους συναδέλφους εκεί, να εξετάσουμε την καταστροφή μετά τη φετινή πυρκαγιά, και να σχεδιάσουμε τι πρέπει να κάνουμε για να συμβάλουμε στην ανάκαμψη του αγαπημένου αυτού τόπου και των κατοίκων του. Γύρω η εικόνα ήταν ξένη, το μαγικό δάσος έχει δώσει την θέση του σε ένα τοπίο αφιλόξενο. 


Αυτό το καλοκαίρι άφησε δυστυχώς πίσω του πολλές αντίστοιχες εικόνες σε πολλές περιοχές της χώρας μας, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Ρόδο. Η καταστροφή είναι όντως τεράστια παντού. Στη Δαδιά όμως, πάνω από το σκληρό τοπίο, είδα τα αρπακτικά πουλιά να πετούν ακόμα και στο βάθος υπάρχει ζωντανό δάσος, που μαζί με τις αρκετές άκαυτες νησίδες, παραμένει ένας τόπος φιλόξενος για την μοναδική βιοποικιλότητα της περιοχής. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σε άλλες δασικές περιοχές της χώρας μας, και με αυτά τα λίγα καλά σημάδια, μαζί με τη συμβολή όλων μας, τα δάση της χώρας μας θα καταφέρουν να ξαναγεννηθούν. 


Η ανταπόκρισή μας στις τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν μετά τις φετινές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, είναι άμεση. Για να καταφέρουμε να υποστηρίξουμε τις απαραίτητες δράσεις για την προστασία των δασών μας, χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Το μέλλον των δασών μας πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους μας.

 

Με τη δική σου συμβολή:

  • Θα αποκαταστήσουμε στο Εθνικό Πάρκο του δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου, τις περιοχές που αποτελούν κατοικία του μαυρόγυπα -καθώς το δάσος φιλοξενούσε το μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο-, και θα ενισχυθούν τα δάση μαύρης πεύκης και η δρυός όπου χρειάζεται.
  • Θα υποστηρίζουμε με εξοπλισμό και εκπαίδευση, εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας σε όλη την Ελλάδα, αλλά και θα ασκήσουμε έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση για την ενεργοποίηση του συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας.
  • Θα φυτέψουμε με τη συμμετοχή πολιτών 10.000 δέντρα στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, και θα μαζέψουμε σπόρους από όλη την Ελλάδα για να ενισχύσουμε το φυτευτικό υλικό της χώρας.  

Αυτά αποτελούν βήματα προτεραιότητας για εμάς, ώστε να μπορέσουμε να συμβάλουμε με τα μέσα που διαθέτουμε, στο να επανέλθουν οι πυρήνες πρασίνου στη χώρα μας. Η δωρεά σου μας είναι απαραίτητη για να καταφέρουμε να υποστηρίξουμε όλη αυτή τη σκληρή δουλειά.

 

Ελπίζω να σε έχουμε δίπλα μας!