ΥΠΕΝ: Με αναθεωρημένο Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό και με μοντέλο 3+1 αξόνων προσέρχεται η Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας.

Σε επτά ημέρες, την ερχόμενη Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται υπό την φιλανδική προεδρία Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. με ένα από τα κύρια θέματα την προετοιμασία της Συνόδου των ηγετών κρατών – μελών στα μέσα Οκτωβρίου για τους στόχους της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής την περίοδο 2030 – 2050.

Νωρίτερα, όμως, οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. θα λάβουν αποφάσεις για την επικαιροποίηση των στόχων των Εθνικών Σχεδίων Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το 2030 με βάση το πλαίσιο που έθεσε η Κομισιόν τον περασμένο Ιούνιο. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, το πρώην στέλεχος της Ευρ. Επιτροπής και υπέρμαχος της διείσδυσης των ΑΠΕ σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο μερίδιο της ενεργειακής κατανάλωσης καθώς και της πλήρους απανθρακοποίησης της Ευρώπης μέχρι το 2050.

Ο υφυπουργός θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Υπουργών την ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης για καθαρότερες μορφές ενέργειας με φιλόδοξους στόχους, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του.

Στο πλαίσιο αυτό έχει γίνει η έναρξη της προετοιμασίας του νέου ελληνικού ΕΣΕΚ, για το οποίο ήδη συγκροτήθηκε η κυβερνητική επιτροπή με σκοπό, και αφού καταγράψει και τις θέσεις των φορέων της αγοράς, το κείμενο να είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου. Αυτό θα αποτελέσει και τον μπούσουλα των πολιτικών που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα.

Το νέο ελληνικό μοντέλο βασίζεται σε τρείς βασικούς άξονες, τους οποίους θα παρουσιάσει ο υφυπουργός κ. Θωμάς κατά το Συμβούλιο Υπουργών της 24ης Σεπτεμβρίου:

Πρώτος άξονας είναι η επίσπευση της απολιγνιτοποίησης της αγοράς με την απόσυρση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιγνίτη.  

Δεύτερος, είναι η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ από το 31% που είχε αρχικά προβλεφθεί στο 35% της παραγόμενης ενέργειας. Η ελληνική πλευρά θα περιγράψει εν συντομία τα μέσα από τα οποία θα οδηγηθεί σε αυτόν τον στόχο.

Τρίτος άξονας, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και η μείωση των παραγόμενων αερίων του θερμοκηπίου.

Για την επίτευξη των παραπάνω επιδιώξεων, σοβαρό "εργαλείο", (θα μπορούσε ίσως να ονομαστεί τέταρτος άξονας του ελληνικού μοντέλου), είναι η δημιουργία όλων των προϋποθέσεων (θεσμικό πλαίσιο κ.λπ.) για την αποθήκευση ενέργειας, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να είναι πιο αποτελεσματική η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο.

 

 

 

17 Σεπτεμβρίου 2019

energypress