Τη θέση της ελληνικής γεωθερμίας στα Βαλκάνια αναψηλαφούν οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ.

Ως τροχιοδεικτική των προθέσεων της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ να ανοίξει εκ νέου το φάκελο «γεωθερμία», τουλάχιστον σε υπηρεσιακό σε πρώτη φάση επίπεδο, ερμηνεύεται από κάποιους η κίνηση του Γενικού Διευθυντή Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Δρ. Π. Τζεφέρη να αναρτήσει την Τετάρτη στην ιστοσελίδα που διατηρεί μελέτη με τίτλο «Γεωθερμία στα Βαλκάνια».

Πρόκειται για μελέτη του Δρ. Απ. Αρβανίτη που χρονολογείται από το 2010, με την οποία επιχειρείται μια σοβαρή προσπάθεια για την καταγραφή των γεωθερμικών πόρων και του γεωθερμικού δυναμικού στις βαλκανικές χώρες εκτός της Ελλάδος (Βουλγαρία, Αλβανία, F.Y.R.O.M., Σερβία και Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σλοβενία και Ρουμανία). 

Σε κάθε μια από αυτές τις χώρες αφιερώνεται ένα ξεχωριστό κεφάλαιο και αναλυτική παρουσίαση του γεωθερμικού δυναμικού της και των γεωθερμικών της πεδίων, καθώς και τα αποτελέσματα των γεωθερμικών ερευνών που είχαν γίνει μέχρι τότε.

Δείτε αναλυτικά τη μελέτη εδώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γεν. Δ/ντης Ορυκτών Πρώτων Υλών Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πέτρος Τζεφέρης είναι διδάκτωρ ΕΜΠ & συγγραφέας, έχει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση του ελληνικού ορυκτού πλούτου, μέσα από την ακαδημαϊκή του πορεία και την πολυετή εμπειρία του σε διοικητικές και ελεγκτικές θέσεις.

Ο Δρ. Τζεφέρης επιλέχθηκε τον Ιούνιο του 2018 ως ο νέος Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ορυκτών Πρώτων Υλών της  Γενικής Γραμματείας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών του YΠΕΝ, στην πρώτη φορά που η θέση καλύφθηκε μετά από μοριοδότηση των υποψηφίων με βάση ειδικό προσοντολόγιο. 

 

 

30 Αυγούστου 2019

energypress