«Ξηλώνει» το μνημειακό μηχανολογικό εξοπλισμό από τη ΛΙΠΤΟΛ η ΔΕΗ – Σχεδιάζει τη μελλοντική μουσειακή ανάδειξή του.

Στη μονάδα ΙV του παλιού ΑΗΣ Πτολεμαΐδας θα μεταφερθεί μνημειακός μηχανολογικός εξοπλισμό του συγκροτήματος ΛΙΠΤΟΛ της ΔΕΗ, καθώς η επιχείρηση αποφάσισε να προχωρήσει στην αποσυναρμολόγηση, καθαίρεση και μεταφορά του. 

Καθώς η ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς που «κουβαλά» η επιχείρηση στο διάβα των χρόνων θεωρείται σημαντική για την ΔΕΗ, ο σχεδιασμός της προβλέπει τη μελλοντική, μουσειακή ανάδειξη του υλικού αυτού. 

Έτσι, προβλέπεται ότι ο εξοπλισμός αυτός δεν θα παραμείνει καταχωνιασμένος σε αποθήκες, αλλά σύντομα θα είναι προσβάσιμος σε όσους θέλουν να μάθουν για το παρελθόν της ΔΕΗ, που είναι στενά συνυφασμένο με την πρόσφατη ιστορία της περιοχής.

Προκειμένου να εξασφαλιστούν οι καλύτεροι όροι για την αποσυναρμολόγηση και μεταφορά του υλικού αυτού, η ΔΕΗ έχει προκηρύξει σχετικό διαγωνισμό για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει να ολοκληρώσει αυτό το έργο. 

Συγκεκριμένα, 21 διακριτά στοιχεία του εξοπλισμού θα τοποθετηθούν στο μηχανοστάσιο και στο στροβιλοστάσιο της Μονάδας IV του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.

Προκειμένου τα μνημειακού χαρακτήρα αντικείμενα να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση, η ΔΕΗ προνοεί ώστε πριν γίνει η οποιαδήποτε παρέμβαση στο μηχανολογικό αυτό εξοπλισμό, να προηγηθεί η ακριβής αποτύπωση των μηχανημάτων, της θέσης τους, των λειτουργικών και παραγωγικών διασυνδέσεων των μηχανημάτων. 

Σε κάθε στάδιο της αποσυναρμολόγησης των μηχανημάτων θα αποτυπώνεται το εσωτερικό τους, ιδίως στις περιπτώσεις κατά τις οποίες περιλαμβάνουν πολύπλοκους εσωτερικούς μηχανισμούς ή αποκαλύπτεται η διασύνδεσή τους με άλλα στοιχεία του εξοπλισμού, όπως ηλεκτρικά και υδραυλικά δίκτυα, σιλό, ταινιόδρομοι κλπ. Οι αποτυπώσεις αυτές θα γίνουν με 3D scanner φωτογράφιση και σχέδια. 

Παράλληλα, θα αποτυπωθεί η ίδια η διαδικασία αποσυναρμολόγησης, καθαίρεσης και μεταφοράς, με σκοπό την τεκμηρίωση της ορθότητας των εργασιών αλλά και την αξιοποίηση του υλικού κατά τη μελλοντική, μουσειακή ανάδειξη του εξοπλισμού. 

Ως μέσα τεκμηρίωσης νοούνται η τρισδιάστατη αποτύπωση, η βιντεοσκόπηση – φωτογράφιση, οι αναλυτικές περιγραφές και προφορικές μαρτυρίες. 

Παράλληλα, η ΔΕΗ επιθυμεί να διασφαλιστούν οι βέλτιστοι όροι για την αποθήκευση του εξοπλισμού στη Μονάδα IV. Έτσι, θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα ο χώρος υποδοχής των μηχανημάτων, να κατασκευαστούν οι υποδομές για την ασφαλή στήριξή τους και να ολοκληρωθούν οι εργασίες προστασίας των μηχανημάτων από την οξείδωση.

Η αποσυναρμολόγηση, μεταφορά και αποθήκευση του μνημειακού μηχανολογικού εξοπλισμού του συγκροτήματος ΛΙΠΤΟΛ  αναμένεται να διαρκέσει περίπου 4 μήνες

 

 

 

27 Μαρτίου 2020

energypress