«Ξεπαγώνει» η συζήτηση για τα θαλάσσια αιολικά - Ο ψηλός πήχυς για τα ανταποδοτικά και το νέο ραντεβού ΥΠΕΝ - Περιφέρειας Κρήτης

Το πέρας των ευρωεκλογών βρίσκει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΥΠΕΝ, έτοιμο να ξαναπιάσει το νήμα της συζήτησης με τις τοπικές κοινωνίες, με πρώτη αυτή της Κρήτης, που είχε παγώσει μετά τις αντιδράσεις των ξενοδόχων της Ελούντας και το φόβο να γενικευθούν πανελλαδικά.

Στο πλαίσιο αυτό επίκειται νέα συνάντηση με τους φορείς της Κρήτης, ίσως και μέσα στον Ιούνιο, με την ελπίδα ότι θα κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες, θα καταστεί σαφές που και πόσα θαλάσσια αιολικά θα φιλοξενήσει το νησί και θα ξεμπλοκάρει συνολικά και το υπόλοιπο πρόγραμμα.

 

Το γεγονός ότι το πρώτο offshore αιολικό στην Ελλάδα (πέραν των πιλοτικών) θα ξεκινήσει από τη Σητεία, φαίνεται να αποτελεί μια βάση συζήτησης, κρίνοντας και από τα όσα είπε ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης στις επαφές που είχε τη περασμένη εβδομάδα στο Ηράκλειο με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη. 

Το θέμα ωστόσο δεν είναι μόνο από ποιο πολύγωνο θα ξεκινήσει η ανάπτυξη των offshore στη Κρήτη, αλλά και κατά πόσο θα προηγηθεί ένας συνολικός επανασχεδιασμός για το πόσα ΑΠΕ αντέχει συνολικά το νησί, όχι μόνο θαλάσσια αλλά και χερσαία, κάτι το οποίο έθεσε ξανά η Περιφέρεια στον υπουργό.

Σύμφωνα με πηγές από τις τοπικές αρχές, το ΥΠΕΝ θα παρουσιάσει στην προσεχή τους συνάντηση, μια αναμορφωμένη μελέτη για τη Κρήτη που θα έχει στο επίκεντρο το υπεράκτιο αιολικό πάρκο στα ανατολικά, θα μεταθέτει σε μακρόπνοο χρονικό ορίζοντα την Ελούντα, ενώ μένει να φανεί τι θα προβλέπει για τα υπόλοιπα οικόπεδα, στα νησιά Διονυσάδες και την Ιεράπετρα.

Στη πράξη αυτά σημαίνουν ότι μπορεί το πρόγραμμα να ξεκινήσει από τη Σητεία, σε σχετικά κοντινή απόσταση από τον σταθμό του Αθερινόλακου, ωστόσο η έκταση του πάρκου, η ισχύς του, η απόσταση από την ακτογραμμή, όλα μπορεί να επανασχεδιαστούν σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις με βάση τη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

«Δεν θα προτεραιοποιήσουμε τα αιολικά στην περιοχή της Ελούντας, που ούτως ή άλλως τα έχουμε μειώσει στο μισό ώστε να μην φαίνονται από εκεί, και τα οποία θα τα δούμε μετά το 2030 με 2035. Δεν έχει οπτική ενόχληση, δεν έχει κανέναν που να το βλέπει εκεί πέρα γιατί είναι χέρσα βουνά», επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης, σύμφωνα με το cretalive. Και συμπλήρωσε ότι προτεραιοποιούμε το πάρκο ανατολικά της Κρήτης για την πρώτη φάση, το 2028, 2029 -2030 και τα υπόλοιπα πάνε σε δεύτερη φάση.

«Οδηγός» για όλες τις περιοχές τα ανταποδοτικά στη Σητεία

 

Σε αυτό το κλίμα φαίνεται να βρίσκεται η συζήτηση με τη Περιφέρεια Κρήτης, η οποία πλέον θέτει ένα ακόμη θέμα προς συζήτηση στην επόμενη συνάντηση με το ΥΠΕΝ, να αυξηθούν σημαντικά τα ανταποδοτικά οφέλη, σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από το θεσμοθετημένο ειδικό τέλος 3% που παρακρατείται υπέρ των δήμων και των πολιτών. Αίτημα το οποίο φαίνεται ότι «ακούει» το υπουργείο. 

Τα πάντα δείχνουν ότι για να προχωρήσει το σχέδιο, να πειστούν οι τοπικές κοινωνίες και να ξεπεραστούν οι όποιες επιφυλάξεις, ο πήχης για τα ανταποδοτικά οφέλη θα πρέπει να ανέβει σημαντικά, γεγονός όμως που θα αποτελέσει οδηγό και για άλλες περιοχές.

Από τη στιγμή που ο Δήμος Σητείας θα συμφωνήσει σε ανταποδοτικά άνω του 3% που προβλέπει ο νόμος, προφανώς το ίδιο θα απαιτήσουν και οι δήμοι των άλλων περιοχών ανά την Ελλάδα, όπου προβλέπεται να αναπτυχθούν έργα.

Το σημείο αυτό είναι λεπτό και είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων, ώστε τα οφέλη ναι μεν να είναι μεγάλα, ωστόσο να κινούνται και εντός λογικών ορίων. Καιρό τώρα πάντως οι πληροφορίες από το υπουργείο μιλούν για γενναία ανταποδοτικά στο θέμα των θαλάσσιων αιολικών, από τη δωρεάν παροχή ρεύματος, έως τη δυνατότητα συμμετοχής του Δήμου να γίνει ακόμη και εταίρος σε κάποια projects, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Το ίδιο αφορά φυσικά και τους επενδυτές, οι οποίοι θα μπορούσαν π.χ. να αναλάβουν την ανέγερση υποδομών, που έχουν ανάγκη οι περιοχές, όπως μια μονάδα αφαλάτωσης, ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό για την Αν.Κρήτη.

Στην ευρύτερη συζήτηση που θα γίνει το επόμενο διάστημα μεταξύ ΥΠΕΝ - Περιφέρειας Κρήτης, Δήμου Σητείας και άλλων τοπικών αρχών, είναι και το πως το νησί θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να ενισχύσει τη τοπική του οικονομία.

Η πρώτη αφορά στη δημιουργία θέσεων εργασίας, 12μηνης απασχόλησης, για την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην Αν. Κρήτη. Είναι θέσεις απασχόλησης που θα μπορούσαν να προσελκύσουν ή να διατηρήσουν όλο το χρόνο εργατικό δυναμικό στην Κρήτη και ειδικά στο Ηράκλειο και το Λασίθι, δύο νομούς με αυξημένες ανάγκες κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η δεύτερη ευκαιρία αφορά τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό και τη παροχή παρόμοιων υπηρεσιών στα offshore αιολικά, τομέας που επίσης θα μπορούσε να αναπτυχθεί στο νησί και είναι απαραίτητος γι’ αυτή τη νέα βιομηχανία.

Σε αυτά τα ζητήματα θα εστιάσει και το προσεχές διάστημα με την ελπίδα να κλείσει η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες που κρατά μήνες, μετρώντας καθυστερήσεις σε ένα αντικείμενο για το όποιο διεθνώς μαίνεται μια κούρσα, οι μεγάλοι επενδυτές ψάχνουν ευκαιρίες για να τοποθετηθούν και η γειτονική Τουρκία αρχίζει να κάνει σημαντικά βήματα.