«Ξεκλειδώνουν» επενδύσεις ύψους 1,4 δισ. δολαρίων.
Για πρώτη φορά παρέχεται μακροπρόθεσμη ασφάλιση έναντι πολιτικών κινδύνων για έργα πράσινης ενέργειας στην Αφρική.
Οι νέες επενδύσεις καθαρής ενέργειας στην Αφρική θα ενισχυθούν κατά 1,4 δισ. δολάρια από μια νέα πρωτοβουλία για την ασφάλιση των επενδύσεων που έχει δρομολογήσει η Munich Re, μια από τις μεγαλύτερες αντασφαλιστικές εταιρείες στον κόσμο με έδρα το Μόναχο, σε συνεργασία με την Αφρικανική Υπηρεσία Ασφάλισης Εμπορίου (ΑΤΙ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδσεων (ΕΙΒ).
Η νέα πρωτοβουλία που αποκαλείται «Μηχανισμός Εγγύησης για την Ενέργεια στην Αφρική» (Africa Energy Guarantee Facility -AEGF), θα παράσχει την πρώτη αντασφάλιση ειδικά για έργα αειφόρου ανάπτυξης σε ολόκληρη την Αφρική.
Η κοινή αυτή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των βασικών επενδυτικών προκλήσεων που επιβραδύνουν τα ενεργειακά έργα στην Αφρική, ανακοινώθηκε επίσημα στα κεντρικά γραφεία της Munich Re από τους Δρ. Werner Hoeyr, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Δρ. Doris Höpke, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Munich Re και από τον George O. Otieno, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αφρικανικής Υπηρεσίας Ασφάλισης Εμπορίου.
Ο AEGF αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις ιδιωτικές επενδύσεις σε έργα βιώσιμης ανάπτυξης, διευρύνοντας έτσι την πρόσβαση στην καθαρή ενέργεια και συμβάλλοντας στην επίτευξη των αειφόρων αναπτυξιακών στόχων των Ηνωμένων Εθνών. Το πρόγραμμα θα υποστηρίξει νέες ιδιωτικές επενδύσεις σε έργα ανανεώσιμης ενέργειας, ενεργειακής απόδοσης και πρόσβασης σε ενέργεια σε 25 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.
Joachim Wenning, Διευθύνων Σύμβουλος της Munich Re: "O Μηχανισμός Εγγύησης για την Ενέργεια στην Αφρική είναι ένα ακόμη παράδειγμα της στρατηγικής μας για τη δημιουργία νέων αγορών που διευρύνει τα κλασικά όρια της ασφαλισιμότητας. Η Munich Re έχει γίνει ο κύριος αντασφαλιστής για τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων και τη δημιουργία νέων εταιρικών σχέσεων. Ο AEGF θα εξαλείψει ένα σημαντικό εμπόδιο για τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αφρική. Για τη Munich Re, ο AEGF είναι ένα σχέδιο για την κατανομή των κινδύνων μεταξύ ασφαλιστών, αντασφαλιστών και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε και άλλα εμπόδια στην ανάπτυξη των αναδυόμενων χωρών με αντίστοιχες λύσεις. "
Werner Hoyer, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων: "Οι επενδύσεις αειφόρου ανάπτυξης στην Αφρική είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της πρόσβασης στην ενέργεια, τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας και την προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτή η ενδιαφέρουσα νέα συνεργασία μεταξύ των ΕΙΒ, Munich Re και ATI συνδυάζει την τεχνική, χρηματοοικονομική και τομεακή εμπειρία, αλλά και την τοπική γνώση για την αντιμετώπιση των επενδυτικών φραγμών. Η ΕΙΒ εχει δεσμευτεί να υποστηρίξει την πρωτοβουλία ‘’Βιώσιμη Ενέργεια για Όλους”, και ο Μηχανισμός Εγγύησης για την Ενέργεια στην Αφρική αποτελεί ένα σαφές πρότυπο για τους εταίρους που θα συμμετέχουν και τους υπόλοιπους που θα ακολουθήσουν.
George O. Otieno, Διευθύνων Σύμβουλος της Αφρικανικής Υπηρεσίας Ασφάλισης Εμπορίου: "Η αξιόπιστη πρόσβαση σε καθαρό και αποδοτικό ενεργειακό εφοδιασμό είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομικής βάσης. Με την αυξανόμενη διαθεσιμότητα της καθαρής ενέργειας, η Αφρική θα μπορεί να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις, να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και να οικοδομήσει πιο υγιείς κοινότητες όπου οι επιπτώσεις της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής δε θα έχουν πλέον μεγάλο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Υπό αυτή την έννοια, ο AEGF αντιπροσωπεύει την ελπίδα - και εξίσου σημαντικό είναι ότι στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές και χρηματοδότες ότι οι επενδύσεις ανανεώσιμης ενέργειας στην Αφρική είναι πλέον αποδοτικές .
Επί του παρόντος, η ασφαλιστική αγορά είναι ιδιαίτερη επιφυλακτική και δείχνει απροθυμία στην παροχή προστασίας μακροχρόνιας διάρκειας των ενεργειακών επενδύσεων στην Αφρική έναντι πολιτικών κινδύνων. Ως εκ τούτου, αποθαρρύνονται τα ιδιωτικά έργα στον ενεργειακό τομέα εξ αιτίας της απόκλισης μεταξύ των μακροπρόθεσμων επενδύσεων που απαιτούνται για τα ενεργειακά έργα και του σύντομου χρονικού πλαισίου στο οποίο ενδέχεται να αλλάξει το πολιτικό τοπίο. Επομένως, αναμένεται ο AEGF να δράσει καταλυτικά στην ανάπτυξη των έργων αειφόρου ενέργειας στην Αφρική.
Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει ο AEGF θα περιλαμβάνουν ασφάλιση έναντι αδυναμίας πληρωμής σύμφωνα με τη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από το κράτος ή την περιφέρεια, απαλλοτρίωσης, παραβίασης συμβάσεων, μη μετατρεψιμότητας συναλλάγματος, πολέμου, εμφύλιων αναταραχών και αθέτησης υποχρέωσης διαιτησίας
Ο AEGF παρουσιάστηκε στο παγκόσμιο συνέδριο ασφαλιστικής βιομηχανίας στην Κενυα.
Η νέα πρωτοβουλία για την στήριξη των επενδύσεων βιώσιμης ενέργειας στην Αφρική παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους της παγκόσμιας βιομηχανίας εξαγωγικών πιστώσεων και επενδύσεων στην Εαρινή Συνάντηση της Ένωσης της Βέρνης, που διεξήχθη στην περιοχή Κιλιφι στην Κένυα μεταξύ 18-23 Μαρτίου, 2018. Περισσότεροι από 85 οργανισμοί, μεταξύ των οποίων, κρατικοί οργανισμοί εξαγωγικών πιστώσεων, ιδιωτικοί ασφαλιστές πιστωτικών και πολιτικών κινδύνων και πολυμερή θεσμικά όργανα, παρέστησαν στην πρώτη συνάντηση της Ένωσης της Βέρνης στην Αφρική.
Προβλέπονται τεχνικές προετοιμασίες για τη διασφάλιση των ενεργειακών επενδύσεων
Ο Μηχανισμός Εγγύησης Ενέργειας της Αφρικής ξεκίνησε μετά από λεπτομερή αξιολόγηση της αγοράς, με την παροχή τεχνική βοήθειας ύψους 1 εκ. ευρώ από το καταπιστευματικό Ταμείο Υποδομών ΕΕ-Αφρικής. Από την αξιολόγηση αυτή, διαπιστώθηκαν κενά της αγοράς τα οποία επιβαρύνουν τις επενδύσεις και προσδιορίστηκαν οι συνεργάτες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των αδυναμιών της αγοράς.
Συμπληρωματική τεχνική στήριξη έχει παρασχεθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, για να ενισχύσει την παροχή ειδικών υπηρεσιών ασφάλισης επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα.
Κλίμακα ενεργειακών επενδύσεων στην Αφρική
Περίπου 600 εκ. άνθρωποι εκ των 1,3 δις που κατοικούν στην υποσαχάρια Αφρική, στερούνται πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια, ενώ οι περισσότερες χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της ενεργειακής ανεπάρκειας σε καθημερινή βάση. Για να υποστηριχθεί η αναμενόμενη αύξηση του πληθυσμού έως το 2030, υπολογίζεται ότι απαιτούνται επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές ύψους 100 δισ. δολαρίων περίπου.
Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διέθεσε 2,6 δισ. ευρώ για νέες επενδύσεις σε όλη την Αφρική. Επιλέξιμα έργα είναι εκείνα που συμβάλλουν στη βελτίωση της γεωργίας, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών και των υποδομών ύδρευσης, καθώς και στην ενίσχυση μικροχρηματοδότησης και ιδιωτικών επενδύσεων σε όλη την Αφρικανική ήπειρο.