Ξεκινά η παραγωγή ανανεώσιμου καυσίμου μεταφοράς από κοπριά στη Φινλανδία

12 03 2022 | 10:52Pekka Vänttinen

Ο φινλανδικός παραγωγός γαλακτοκομικών προϊόντων «Valio» και η ενεργειακή εταιρεία «St1» δρομολογούν μια μονάδα βιοαερίου για την παραγωγή ανανεώσιμου καυσίμου μεταφορών, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης νέων πηγών ενέργειας και βελτίωσης της αυτάρκειας της χώρας.

Το έργο της κοινοπραξίας με την ονομασία Suomen Lantakaasu θα αποτελείται από οκτώ έως δέκα εγκαταστάσεις, καθιστώντας το τη μεγαλύτερη μονάδα υγροποίησης και παραγωγής βιοαερίου στη σκανδιναβική περιοχή σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα δελτία τύπου των δύο εταιρειών.

Η πρώτη μονάδα θα ξεκινήσει την παραγωγή το 2026 και ολόκληρο το έργο θα ολοκληρωθεί έως το 2030.

Το έργο σχεδιάζει να αξιοποιήσει περίπου 330 αγροκτήματα. Η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου που εκτιμάται σε 125 γιγαβατώρες θα ισοδυναμεί με περίπου 12 εκατομμύρια λίτρα ντίζελ σύμφωνα με τον Juha Nousiainen, επικεφαλής του προγράμματος ουδέτερου άνθρακα της Valio.

Αυτό θα ήταν αρκετό για την ετήσια τροφοδοσία 300 φορτηγών.

Το σχέδιο ξεκίνησε στα πλαίσια του REPowerEU, μια κοινή ευρωπαϊκή δράση που εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 8 Μαρτίου για πιο προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια. Σκοπός της είναι να καταστήσει την Ευρώπη ανεξάρτητη από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από το 2030 και να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση.

Το έργο Valio-St1 είναι επίσης φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς το εργοστάσιο στην Ανατολική Φινλανδία λέγεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μεταφορές και τη γεωργία κατά 71.000 τόνους κάθε χρόνο.

 

Από Pekka Vänttinen | EURACTIV.com

1