WindEurope: Κλειδί ο σχεδιασμός και οι διαγωνισμοί για την ανάπτυξη των πλωτών αιολικών στην Ελλάδα.

26 01 2021 | 08:47

Με θετικά σχόλια αναφέρεται ο σύνδεσμος WindEurope στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει τα υπεράκτια αιολικά, καθώς θεωρεί ότι η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξή τους.

Σε ανακοίνωσή του, ο σύνδεσμος αναφέρει ότι η κυβέρνηση εξετάζει ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα θαλάσσια αιολικά με έμφαση στις πλωτές ανεμογεννήτριες. Όλα αυτά τη στιγμή που το ΕΣΕΚ προβλέπει 7 γιγαβάτ αιολικών στη χώρα μας ως το 2030 έναντι 4 γιγαβάτ σήμερα. Ο WindEurope τονίζει ότι η Ελλάδα έχει το δυναμικό για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη των αιολικών, ενώ τα θαλάσσια αιολικά είναι σε θέση να προσφέρουν αυτονομία και στα νησιά.

Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο η ΕΛΕΤΑΕΝ πραγματοποιεί δημόσια διαβούλευση για το νέο πλαίσιο των υπεράκτιων αιολικών έως την 1η Φεβρουαρίου με στόχο να συλλέξει όλες τις απόψεις των φορέων και επιχειρήσεων του κλάδου. Προκειμένου να είναι αποτελεσματικό το πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι θα πρέπει να τίθεται φιλόδοξος στόχος για τα έργα και το χρονοδιάγραμμα των δημοπρασιών, με εξασφάλιση σταθερών εσόδων μέσω συμβολαίων CfD και με εντοπισμό των κατάλληλων θαλάσσιων ζωνών.

Ο σύνδεσμος θεωρεί παράλληλα ότι τα πλωτά αιολικά ανοίγουν νέους ορίζοντες σε βαθιές θάλασσες όπως οι ελληνικές και αποτελούν μια ανερχόμενη τεχνολογία με μειούμενο κόστος. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 62 μεγαβάτ πλωτών αιολικών στην Ευρώπη σε χώρες όπως η Σκωτία και η Πορτογαλία με στόχο εγκαταστάσεις 7 γιγαβάτ σε βάθος δεκαετίας.

 

 

 

26 Ιανουαρίου 2021

energypress