Wind Europe: Τα πολλά «αν» για να διπλασιαστεί κατ' έτος η αιολική ισχύς πανευρωπαικά και από τα 16 GW να φτάσει στα 29 GW
Την εντυπωσιακή πρόβλεψη ότι από φέτος μέχρι και το 2030, η μέση ετήσια εγκατάσταση νέων αιολικών θα διπλασιάζεται και από το περυσινό ρεκόρ των 16,2 GW θα κινείται με ένα μέσο όρο της τάξης των 29 GW, προφανώς λόγω των θαλάσσιων πάρκων, κάνει ο CEO της Wind Europe.
Στο γράμμα του προς τα μέλη της ένωσης, ενόψει του ετήσιου συνεδρίου της πανευρωπαικής βιομηχανίας των αιολικών την επόμενη εβδομάδα στο Μπιλμπάο (20-22 Μαρτίου), ο επικεφαλής της, Giles Dickson, αποδίδει τις πολύ αισιόδοξες αυτές εκτιμήσεις στις αδειοδοτικές βελτιώσεις, εν μέρει χάρη στους νέους κανόνες της ΕΕ, στα υπεράκτια, αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία επιστρτέφει στη κερδοφορία με τη κατασκευή νέων εργοστασίων, κυρίως στο σκέλος των offshore.
Βάζει ωστόσο στο συλλογισμό του και πολλά μεγάλα «αν». Το μεγαλύτερο αφορά τα ηλεκτρικά δίκτυα, τον κρίκο που λείπει. Εκατοντάδες GW αιολικών περιμένουν ακόμη την άδεια σύνδεσης στο δίκτυο, και παρ’ ότι η ΕΕ αναγνωρίζει το πρόβλημα και δημοσίευσε πέρυσι ένα Action Plan, μιλώντας για νέες επενδύσεις 584 δισ. ευρώ, δεν έχουν γίνει και πολλά σε αυτή τη κατεύθυνση.
Το Νοέμβριο, όταν είχε δημοσιευτεί το ευρωπαϊκό Action Plan, η Κομισιόν για να βοηθήσει τις χώρες να φέρουν σε πέρας τέτοιες κολοσσιαίες επενδύσεις έως το 2030, είχε δεσμευτεί ότι πέραν της χρηματοδότησης, θα αναλάμβανε πρωτοβουλίες με μέτρα και τεχνική βοήθεια για να επιταχυνθούν οι αδειοδοτήσεις.
Κι αυτό, καθώς «η διάρκεια αναμονής για την διαδικασία αδειοδότησης στα ευρωπαϊκά δίκτυα σήμερα κινείται μεταξύ 4-10 ετών, ενώ φτάνει και τα 8-10 έτη στην υψηλή τάση», όπως έγραφε το κείμενο για τους χρόνους, οι οποίοι στην Ελλάδα είναι ακόμη μεγαλύτεροι. Εκτοτε, πέρα από τις παραινέσεις δεν έχει δοθεί από πλευράς Βρυξελλών κάποια έμπρακτη συνέχεια στο θέμα, τουλάχιστον που να έγινε γνωστή.
Το ίδιο το Σχέδιο Δράσης περιέγραφε μια εικόνα με δίκτυα άλλης εποχής, όπου ειδικά στη διανομή, το 40% είναι ηλικίας άνω των 40 ετών. Και επεσήμαινε ότι «μέσα στα επτά επόμενα χρόνια οι διασυνοριακές πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να διπλασιαστούν, άρα η δυναμικότητα του δικτύου πρέπει να ενισχυθεί κατά 23 GW μέχρι το 2025, συν επιπλέον 64 GW έως το 2030 (σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό σύνδεσμο Διαχειριστών ENTSOe)».
Εκτός από τις προβλέψεις του σχεδίου για επενδύσεις στα δίκτυα και για καλύτερο σχεδιασμό, το επόμενο μεγάλο «αν» από τον Giles Dickson αφορά την ανάγκη μιας πιο αποτελεσματικής προσέγγισης για τις ουρές σύνδεσης στο δίκτυο, που σημαίνει ότι πρέπει επιτέλους να δίνεται προτεραιότητα σε ώριμα έργα αντί, όπως λέει «για την υιοθέτηση της παρωχημένης προσέγγισης first come, first served».
Επίσης αναδεικνύει και μια κρίσιμη πτυχή που αφορά τα θαλάσσια αιολικά, δηλαδή την ανάγκη η Ευρώπη να επενδύσει περισσότερα σε λιμάνια και άλλες υποδομές μεταφορών. Η κατασκευή εφοδιαστικής αλυσίδας για θαλάσσια αιολικά απαιτεί επενδύσεις σε λιμενικές εγκαταστάσεις. Όλος ο εξοπλισμός διέρχεται από λιμάνια. Χρειάζονται εκτεταμένοι χώροι και υποδομές, ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα.
Τα παραπάνω όλα αποτελούν προαπαιτούμενα για να συνεχιστούν τα εντυπωσιακά ρεκόρ σε νέες επενδύσεις ΑΠΕ, όπως αυτά του 2023, μέσα και από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Αιολικής Ενέργειας.
Τη περυσινή χρονιά, η ΕΕ εγκατέστησε το ρεκόρ των 16,2 GW νέας ισχύος, από την οποία το 79% στην στεριά. Για την Ευρώπη συνολικά, το νούμερο ήταν 18,3 GW. Και ο άνεμος αποτέλεσε το 19% της τελικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία σε οκτώ μάλιστα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ξεπέρασε το 20%.
Σημειωτέον ότι για την Ελλάδα, η περυσινή χρονιά ήταν η δεύτερη καλύτερη μετά το 2019 με τις περισσότερες αιολικές εγκαταστάσεις και με την εγκατεστημένη αιολική ισχύ να φτάνει τα 5.226 MW.
Επικαλούμενος γιατί προβλέπει για το 2024-2030 ότι οι ετήσιες αιολικές εγκαταστάσεις θα είναι κατά μέσο όρο 29 GW στην ΕΕ, ο Dickson μιλά για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, όπου στη Γερμανία και την Ισπανία, αφορούσαν 70% περισσότερα χερσαία αιολικά πέρυσι σε σύγκριση με το 2022. Μόνο η Γερμανία αδειοδότησε 7,5 GW.
Συνολικά στην ΕΕ, οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις στην αιολική ενέργεια ήταν υπερδιπλάσιες από ό,τι ήταν το 2022, με 30 δισ. ευρώ μόνο στα υπεράκτια, και αύξηση του όγκου των δημοπρασιών. Οι κυβερνήσεις χορήγησαν πέρυσι 26 GW νέας ισχύος στις δημοπρασίες τους, σε ποσοστά 50% στη στεριά και 50% στη θάλασσα.
Η εκτίμηση του επικεφαλής της Wind Europe για μέσο όρο 29 GW νέας ισχύος ετησίως μεταφράζεται σε 393 GW εγκατεστημένης ισχύος στην ΕΕ έως το 2030, δηλαδή επίδοση εντός του στόχου της ΕΕ για 425 GW.
Στο συνέδριο της επόμενης εβδομάδας στο Μπιλμπάο, που αποτελεί το σημαντικότερο event για το κλάδο πανευρωπαικά, εκτιμάται ότι θα παρευρεθούν πάνω από 12.000 άτομα, θα παραστούν πάνω από 500 εταιρείες - εκθέτες, ενώ στις συζητήσεις θα συμμετάσχουν 14 υπουργοί χωρών - μέλων. Ανάμεσα τους και η υφυπ. ΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία στις 20 Μαρτίου θα συμμετάσχει στο πάνελ «Unlocking the value of wind».
Σε άλλο πάνελ, την ίδια ημέρα, με θέμα τις εξελίξεις στη Νότια Ευρώπη, από κοινού με στελέχη του χώρου από την Ιταλία και τη Πορτογαλία, θα συμμετάσχουν ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, Π. Παπασταματίου και ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ, Αρ Στεφάτος.