Unesco: 244 εκατομμύρια παιδιά σε όλον τον κόσμο δεν πηγαίνουν σχολείο

07 09 2022 | 12:22

Αν και ο αριθμός μειώνεται εδώ και πάνω από 20 χρόνια, παραμένει ανησυχητικός – Πάνω από το 40% των παιδιών ζουν στην υποσαχάρια Αφρική 

Ανησυχητικά παραμένουν τα στοιχεία για την πρόσβαση στην Παιδεία, καθώς 244 εκατομμύρια παιδιά σε όλον τον κόσμο δεν πηγαίνουν σχολείο. Ο αριθμός μειώνεται εδώ και πάνω από 20 χρόνια, ωστόσο η Unesco εξακολουθεί να κρούει τον κώδωνα κινδύνου.

«Κανείς δεν μπορεί να δεχθεί αυτή την κατάσταση. Η Παιδεία είναι ένα δικαίωμα και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το δικαίωμα θα γίνεται σεβαστό για κάθε παιδί», τόνισε η γενική διευθύντρια της Unesco Οντρέ Αζουλέ σε ανακοίνωσή της.

Από τα 244 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 6 με 18 ετών που δεν πηγαίνουν σχολείο περισσότερο από το 40%, δηλαδή 98 εκατομμύρια, ζουν στην υποσαχάρια Αφρική, κυρίως στον Νίγηρα (20,2 εκατομμύρια), στην Αιθιοπία (10,5 εκ. ), στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (5,9 εκ. ) και την Κένυα (1,8 εκ. ), σύμφωνα με την Unesco.

Αν και περισσότερα κορίτσια σε σχέση με αγόρια δεν πήγαιναν σχολείο το 2000 (+2.5% στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και +3.9% στη δευτεροβάθμια), η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων «εκμηδενίστηκε», παρατήρησε η υπηρεσία του ΟΗΕ, αν και «παραμένουν περιφερειακές διαφορές».

Περισσότερα από 400 εκατομμύρια παιδιά δεν πήγαιναν σχολείο το 2000, σύμφωνα με την Unesco, η οποία χαιρέτισε τις «προόδους» που έχουν γίνει στο θέμα τις δύο τελευταίες δεκαετίες, αν και ο ρυθμός τους «επιβραδύνθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια».

1