Την Τρίτη η επανέναρξη υποδοχής αιτήσεων σύνδεσης για «μικρά» φωτοβολταϊκά net-metering – Ποια θα είναι η διαδικασία

Την ενεργοποίηση της πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ, για την υποβολή αιτήσεων σύνδεσης φωτοβολταϊκών net-metering μέχρι 10 κιλοβάτ, ξεκλείδωσε η δημοσίευση σε ΦΕΚ Υπουργικής Απόφασης με την οποία μεταξύ άλλων απλοποιείται η διαδικασία κατάθεσης των αιτημάτων. Πάντως, το γεγονός ότι η Υπουργική Απόφαση δημοσιεύθηκε μόλις χθες σημαίνει πως ο Διαχειριστής θα χρειαστεί να κάνει λίγες μικροπροσαρμογές στο πληροφοριακό σύστημα, πριν από την υποδοχή των πρώτων αιτήσεων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, αυτό έχει ως συνέπεια η πλατφόρμα να ενεργοποιηθεί τελικά την επόμενη Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου, δηλαδή λίγες ημέρες αργότερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Υπενθυμίζεται ότι το πληροφοριακό σύστημα είχε «κλείσει» στις 7 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αναβαθμιστεί η πλατφόρμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε ο ΔΕΔΔΗΕ, η επανενεργοποίησή της θα γινόταν σε δύο εβδομάδες, δηλαδή κανονικά χθες, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου. 

 

Η Υπουργική, και επομένως η απλοποιημένη διαδικασία αίτησης, καλύπτει συστήματα τα οποία θα μπορούν να επιδοτηθούν μέσω του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Έτσι, το όριο ισχύος (παραγωγής) των 10 κιλοβάτ για τα φωτοβολταϊκά που προβλέπει για τριφασικές παροχές, είναι παράλληλα και το «πλαφόν» ισχύος των επιλέξιμων αγροτικών φωτοβολταϊκών net-metering – όπως και πιθανότατα των «μικρών» συστημάτων για επιχειρήσεις. 

Διαλειτουργικότητα με το TaxisNet

Από την άλλη πλευρά, όπως έγραψε χθες το energypress, τα νοικοκυριά με τριφασική παροχή θα μπορούν να επιδοτηθούν για φωτοβολταϊκά λίγο μικρότερης ισχύος, έως 7 κιλοβάτ. Στην περίπτωση πάντως των μονοφασικών παροχών, που ουσιαστικά αφορά οικιακούς καταναλωτές, η απλοποιημένη διαδικασία αφορά φωτοβολταϊκά έως 5 κιλοβάτ – όσο θα είναι και το όριο ισχύος για τα συστήματα που θα επιδοτηθούν μέσω του «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες». Παράλληλα, η Υπουργική καταλαμβάνει φωτοβολταϊκά που θα συνδυαστούν με μπαταρίες, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την επιδότηση νοικοκυριών. 

Όπως έχει γράψει το energypress, προτεραιότητα του ΥΠΕΝ ήταν το «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» να «τρέξει» με όσο το δυνατόν πιο «φιλική» υποβολή αιτήσεων σύνδεσης. Ο στόχος περιγραφόταν χαρακτηριστικά από το μότο: «Αν είναι δυνατόν, η διαδικασία να είναι τόσο απλή, όπως όταν κάποιος εγκαθιστά ηλιακό θερμοσίφωνα».  

Η απαρίθμηση των απαιτούμενων πεδίων που θα πρέπει να συμπληρωθούν για την αίτηση, όπως αυτά συνοψίζονται στην Υπουργική, φαίνεται πως η αλλαγή κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι, η πλατφόρμα θα είναι διαλειτουργική με το TaxisNet, ώστε να συμπληρώνονται αυτόματα στοιχεία όπως το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ. Το ίδιο ισχύει αν πρόκειται να εγκαταστήσει κανείς το σύστημα στην κατοικία του, αφού με την εισαγωγή της παροχής στην οποία θα συνδεθεί το σύστημα, θα συμπληρώνονται αυτόματα τα στοιχεία του ακινήτου (διεύθυνση, Ταχυδρομικός Κώδικας). 

Η διαδικασία 

 

Επομένως, τα παραπάνω βήματα θα ολοκληρώνονται με τη μικρότερη καταχώριση πληροφοριών από τον χρήστη. Βέβαια, αυτό θα ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι, στο πληροφοριακό σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ και του προμηθευτή του ενδιαφερόμενου, στον αριθμό της παροχής είναι καταχωρισμένα σωστά οι πληροφορίες της κατοικίας – όπως και ο ΑΦΜ του κατόχου της, ώστε να ταυτοποιηθεί με τον ΑΦΜ του ατόμου που κάνει την αίτηση σύνδεσης. 

Στοιχεία όπως η διεύθυνση ή ο Τ.Κ. θα πρέπει να συμπληρωθούν χειροκίνητα μόνον αν το φωτοβολταϊκό πρόκειται να εγκατασταθεί σε κάποιον διπλανό χώρο, ο οποίος δεν ανήκει στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο. 

Για την υποβολή της αίτησης, θα πρέπει επίσης να καταχωρισθούν τα στοιχεία του υπεύθυνου μηχανικού και, όπως είναι φυσικό, των τεχνικών παραμέτρων του συστήματος (όπως της ισχύος του φωτοβολταϊκού και της χωρητικότητας της μπαταρίας). Σημαντική αλλαγή είναι πως τα χαρακτηριστικά αυτά θα καταχωρίζονται μέσω μίας απλής δήλωσης, δίνοντας τέλος στην υποβολή τεχνικών εκθέσεων. 

Υπογραφή Σύμβασης Σύνδεσης πριν από την έναρξη του προγράμματος 

Επομένως, το μόνο έγγραφο που θα πρέπει να «ανεβάσει» ο ενδιαφερόμενος στην πλατφόρμα θα είναι το αποδεικτικό εξόφλησης του Τέλους Σύνδεσης, ύψους 370 ευρώ, για να ολοκληρώσει την αίτηση. Ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει προθεσμία 15 ημερών για να απαντήσει αν υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρικός «χώρος», αποστέλλοντας μέσω της πλατφόρμας τη Σύμβαση Σύνδεσης στην περίπτωση που διατίθεται δυναμικότητα στο τοπικό δίκτυο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα απορρίψει την αίτηση, επιστρέφονται το Τέλος Σύνδεσης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαίωμα διεκδίκησης επιδότησης θα μπορούν να έχουν ενδιαφερόμενοι που θα έχουν υπογράψει Σύμβαση Σύνδεσης πριν από την έναρξη του «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» (και βέβαια δεν έχουν ακόμη κατασκευάσει το φωτοβολταϊκό). Επομένως, όσοι επιθυμούν να λάβουν ενίσχυση μπορούν να υποβάλουν αίτηση σύνδεσης από την προσεχή Τρίτη, εν αναμονή της «πρεμιέρας» του προγράμματος.

1