Την "ακτινογραφία" της ελληνικής αγοράς ενέργειας ετοιμάζει ο ΙΕΑ – Ξεκινούν τριήμερες συναντήσεις με το ΥΠΕΝ

Συναντήσεις με εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας θα έχουν τα στελέχη του ΥΠΕΝ αυτό το τριήμερο, στα πλαίσια της τακτικής διαδικασίας «σε Βάθος Εξέτασης» (In Depth Review – IDR) των ενεργειακών πολιτικών των χωρών μελών του Οργανισμού.

Στόχος των συναντήσεων είναι η συλλογή των στοιχείων που απαιτούνται ώστε οι εμπειρογνώμονες του ΙΕΑ να προετοιμάσουν την εθνική έκθεση επιδόσεων της Ελλάδας.

Η «σε βάθος εξέταση» των ενεργειακών πολιτικών των χωρών μελών του Οργανισμού πραγματοποιείται συνήθως κάθε τέσσερα χρόνια και οι συστάσεις που περιλαμβάνει η έκθεση που συντάσσεται για την κάθε χώρα ανατροφοδοτούν σε σημαντικό βαθμό πρωτοβουλίες για την περαιτέρω βελτίωση των πολιτικών και της αγοράς ενέργειας. 

Οι  εκθέσεις του ΙΕΑ καλύπτουν όλο το μήκος και το πλάτος των ενεργειακών τομέων των μελών του και σε αυτές αποτυπώνεται το πλαισίου ενεργειακής πολιτικής και σχεδιασμού της κάθε χώρας και αποτιμώνται τα βήματα που έχουν γίνει σε σχέση με τις προδιαγραφές και τους κανόνες τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας που έχει θεσπίσει ο Οργανισμός, με αυστηρά πρότυπα ώστε οι χώρες να εξασφαλίζουν την απαραίτητη ασφάλεια και ισορροπία στην αγορά. 

Η «σε βάθος εξέταση» κάθε χώρας δημοσιεύεται σε έκδοση η οποία αποτελεί το κυριότερο σημείο αναφοράς για όλους όσους ενδιαφέρονται να συνεργαστούν  στον ενεργειακό τομέα με την εκάστοτε υπό εξέταση χώρα, παρέχοντάς τους μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη εικόνα για τα δεδομένα της ενεργειακής της αγοράς. 

Γιάννα Παπαδημητρίου

Την "ακτινογραφία" της ελληνικής αγοράς ενέργειας ετοιμάζει ο ΙΕΑ – Ξεκινούν τριήμερες συναντήσεις με το ΥΠΕΝ