Την ανάλυσή του για την πετρελαϊκή αγορά δημοσίευσε σήμερα ο ΙΕΑ, όπου επικεντρώνεται στις τάσεις που επικρατούν στην προσφορά, τη ζήτηση και τα αποθέματα.
Όπως αναφέρει, η παγκόσμια παραγωγή αυξήθηκε κατά 560.000 βαρέλια στα 98,7 εκατ. βαρέλια τον Ιανουάριο, όμως συνοδεύτηκε από χρόνια υποπαραγωγή του ΟΠΕΚ+, η οποία αφαίρεσε 300 εκατ. βαρέλια από την αγορά από τις αρχές του 2021 (800.000β/ημέρα).
Αν ο ΟΠΕΚ+ επαναφέρει όλη την παραγωγή που μείωσε αρχικά με τη συμφωνία του, τότε η παγκόσμια παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 6,3 εκατ. βαρέλια το 2022. Κάτι τέτοιο, όμως, θα διάβρωνε την υπερβάλλουσα παραγωγική δυνατότητα του καρτέλ από τα 5,1 στα 2,5 εκατ. βαρέλια. Ακόμη 1,3 εκατ. βαρέλια ιρανικού αργού θα μπορούσαν να επανέλθουν στην αγορά αν αρθούν οι κυρώσεις.
Παράλληλα, ο ΙΕΑ αναφέρει ότι μια επανεκτίμηση των ιστορικών δεδομένων είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική αναβάθμιση της εκτίμησης για τη ζήτηση πετρελαίου. Αν και η επανεκτίμηση αυξάνει τη ζήτηση βάσης κατά σχεδόν 800.000 βαρέλια, οι ρυθμοί αύξησης είναι εν πολλοίς ίδιοι. Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,2 εκατ. βαρέλια φέτος στα 100,6 εκατ. βαρέλια, καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας αίρονται. Εντούτοις, ο ΙΕΑ θεωρεί ότι φέτος θα υπάρξει πλεόνασμα παραγωγής διεθνώς, σε αντίθεση με πέρυσι.
Ο κλάδος της διΰλισης έχει μειωμένη απόδοση σχετικα με τη ζήτηση κατά τα τελευταία έξι τρίμηνα και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί στο μεγαλύτερο μέρος του 2022. Η πρόβλεψη για αύξηση παραγωγής κατά 3,8 εκατ. βαρέλια φέτος υπολείπεται της αύξησης της ζήτησης παρόλο που η παραγωγή στο δ' τρίμηνο του 2022 προβλέπεται να ξεπεράσει τα επίπεδα προ της πανδημίας. Περαιτέρω ανάπτυξη εμποδίζεται από διακοπές λειτουργίας μονάδων και υψηλότερο ενεργειακό κόστος που επηρεάζει τα περιθώρια της διΰλισης.
Τέλος, τα αποθέματα των κρατών του ΟΟΣΑ μειώθηκαν κατά 60 εκατ. βαρέλια το Δεκέμβριο, μια αξιοσημείωτη πτώση. Βρίσκονται πλέον στα 2.680 εκατ. βαρέλια, δηλαδή 355 εκατ. βαρέλια χαμηλότερα από ένα χρόνο πριν και στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών. Τα πρώτα στοιχεία για τον Ιανουάριο δείχνουν μια περαιτέρω πτώση κατά 13,5 εκατ. βαρέλια.