Τίμερμανς: Παραμένει σταθερός ο ευρωπαϊκός στόχος για 45% ΑΠΕ μέχρι το 2030 - "Εργαλείο" οι fast track αδειοδοτήσεις που προωθεί η Κομισιόν

17 01 2023 | 09:09

Σταθερή παραμένει στην απόφασή της η Κομισιόν για αύξηση του στόχου συμμετοχής των ΑΠΕ, στο 45% έως το 2030, στο ενεργειακό μείγμα τη στιγμή που κράτη μέλη φαίνεται να επιδιώκουν να χαμηλώσουν τις σχετικές προσδοκίες.

Οι ευρωπαϊκές χώρες και το κοινοβούλιο βρίσκονται σε συνομιλίες, προκειμένου να διαμορφωθεί η σχετική νομοθεσία, που θα δώσει ώθηση στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου και του νέου στόχου για τη συμμετοχή των ΑΠΕ  στο μείγμα.

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα, Φρανς Τίμερμανς, σε συνέντευξη που παραχώρησε το euractiv, η ΕΕ θα πρέπει να κρατήσει τη γραμμή για το 45%, σημειώνοντας πως με βάση «το ρυθμό που κατασκευάζονται οι μονάδες ΑΠΕ, την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών και κυρίως των φωτοβολταϊκών στις στέγες, νομίζω ότι ο στόχος είναι φιλόδοξος, αλλά εφικτός».

Υπενθυμίζεται πως, αρχικά η Κομισιόν είχε προτείνει τον στόχο του 40%, τον Ιούλιο του 2021, ο οποίος ωστόσο αυξήθηκε, σε απάντηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Επιπλέον, το 22% της ενέργειας της ΕΕ προήλθε από ΑΠΕ το 2020, δύο ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον συμφωνημένο στόχο του μπλοκ για εκείνο το έτος.

Σύμφωνα με τον Τίμερμανς, υπάρχει «αυξανόμενη κατανόηση» μεταξύ των κρατών της ΕΕ για το γεγονός ότι είναι απαραίτητος ένας υψηλότερος στόχος ανάπτυξης των ΑΠΕ, ώστε να δυναμώσει η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αντιμετωπίζοντας έτσι τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου.

«Οι ταχύτεροι κανόνες της ΕΕ για την αδειοδότηση θα μπορούσαν να κάνουν τον στόχο πιο εύπεπτο για τις χώρες της ΕΕ. Εάν μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη σε αυτό, τότε ο στόχος θα γίνει και ευκολότερα εφικτός», πρόσθεσε.

Από την άλλη μιλώντας στο euractiv, στο συνέδριο του IRENA, ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Adam Guibourgé-Czetwertyński, υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ΕΕ για την επίτευξη υψηλότερου μεριδίου πράσινης ενέργειας.

«Δεν μιλάμε μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για τη θερμότητα και τις μεταφορές. Σήμερα, μας λείπουν τεχνολογίες - ιδίως, στην παραγωγή θερμότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Παράλληλα, ο Τίμερμανς επεσήμανε τη δέσμευση της Ευρώπης να επιταχύνει την ανάπτυξη των ΑΠΕ, παρά την αυξημένη εξάρτηση από τον άνθρακα βραχυπρόθεσμα στην ηλεκτροπαραγωγή.

«Ναι, θα χρειαστούμε ορυκτά καύσιμα. Ναι, σκάβουμε περισσότερο άνθρακα από ό,τι θέλαμε να σκάψουμε, αλλά, παρ' όλα αυτά, ενισχύουμε τους στόχους μας», σημειώνει.

1