Τίμερμανς: Οι Βρυξέλλες «θα στηρίξουν» τα κράτη μέλη που επιλέγουν την πυρηνική ενέργεια

15 12 2021 | 09:03Nelly Moussu

Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων με Γάλλους βουλευτές αυτή την εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες «θα στηρίξουν και θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη που κάνουν αυτή την επιλογή» να χρησιμοποιούν δηλαδή πυρηνική ενέργεια, αναφέρει η EURACTIV Γαλλίας.

Ο Τίμερμανς, ο οποίος μίλησε την Τετάρτη (8 Δεκεμβρίου) στις επιτροπές Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Εθνοσυνέλευσης, υποσχέθηκε μια χωρίς αποκλεισμούς και φιλόδοξη οικολογική μετάβαση που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω.

Συζήτησαν το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με την οικολογική μετάβαση, από την αγορά άνθρακα έως το υδρογόνο, την εξέλιξη του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, την πυρηνική ενέργεια στην πράσινη ταξινόμηση και το χρονοδιάγραμμα για το πακέτο «Fit for 55».

«Γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να γίνουν πολλές διαπραγματεύσεις [από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή]», δήλωσε η Λοράνς Μεαινιερί, πρόεδρος της Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης και Περιφερειακού Σχεδιασμού του γαλλικού κοινοβουλίου.

«Είναι επίσης ένα έργο πεποίθησης, διότι, τελικά, είναι τα οικονομικά μοντέλα και οι αλυσίδες αξίας που πρέπει να αναθεωρηθούν, οι τρόποι ζωής και οι θέσεις εργασίας που επίσης μετασχηματίζονται βαθιά» από την οικολογική μετάβαση.

Αυτή η οικολογική μετάβαση και τα μέτρα που την συνοδεύουν δεν θα κάνουν μόνο τα άτομα και τις επιχειρήσεις να αισθάνονται αποκλεισμένα ή να υποφέρουν από τη μετάβαση, αλλά, όπως προειδοποίησε πριν από λίγους μήνες ο ευρωβουλευτής του Renew Europe, Πασκάλ Κανφίν, θα μπορούσαν επίσης να δημιουργήσουν ένα νέο κίνημα όπως τα «Κίτρινα Γιλέκα».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τίμερμανς, «κανείς δεν θα μείνει πίσω, κανείς δεν θα εγκαταλειφθεί σε αυτή τη μετάβαση».

«Πρέπει να δείξουμε με συγκεκριμένα βήματα (…) ότι μας ενδιαφέρουν τα κοινωνικά ζητήματα. Η μετάβαση ή θα είναι κοινωνική ή δεν θα είναι!», πρόσθεσε.

Το πυρηνικό ζήτημα

Οι ερωτήσεις που έθεσαν οι Γάλλοι νομοθέτες επικεντρώθηκαν στους βιομηχανικούς τομείς που αφορούν περισσότερο την οικολογική μετάβαση και την πυρηνική ενέργεια.

Σχετικά με την ενσωμάτωση της πυρηνικής ενέργειας στην ευρωπαϊκή πράσινη ταξινόμηση, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ δήλωσε ότι «η ταξινόμηση έχει μόνο έναν στόχο, αυτόν της παροχής διαφάνειας στους αποταμιευτές και τους επενδυτές που θέλουν τα χρήματά τους να είναι χρήσιμα για τους περιβαλλοντικούς μας στόχους».

«Η επιλογή της χρήσης ή μη της πυρηνικής ενέργειας εναπόκειται αποκλειστικά στα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα στηρίξει και θα βοηθήσει τα κράτη μέλη που κάνουν αυτή την επιλογή», τόνισε.

Γενικότερα, ο Τίμερμανς μίλησε για την εμπορική πολιτική της Ευρώπης, η οποία, όπως είπε, πρέπει να προσαρμοστεί στις προσπάθειες της βιομηχανίας για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Η Επιτροπή εργάζεται τώρα για να διασφαλίσει ότι οι περιορισμοί που τίθενται στην παραγωγή της ΕΕ εφαρμόζονται και στα εισαγόμενα προϊόντα, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

«Και θα πρέπει επίσης να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι σημαντικό να θέσουμε τις εμπορικές μας σχέσεις στην ίδια τροχιά με τη βιώσιμη οικονομία», πρόσθεσε.

Η θέση του επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα έρχεται σε απόλυτη αντιστοιχία με τις προτεραιότητες της Γαλλίας για την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ που ανακοίνωσε την Πέμπτη (9 Δεκεμβρίου) ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η Γαλλία θα συνδυάσει τις οικονομικές και κλιματικές φιλοδοξίες όταν αναλάβει την προεδρία για έξι μήνες τον Ιανουάριο, δήλωσε επίσης ο Μακρόν.

Από Nelly Moussu | EURACTIV France and Euractiv Greece | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

1