Ε.Ε.: Ετοιμάζει «πράσινη ταμπέλα» για έργα φυσικού αερίου και πυρηνικά

02 12 2021 | 09:17

Στο τραπέζι της Κομισιόν το σενάριο για τα όρια ρύπων και τον ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2030

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε ορισμένα έργα φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας να χαρακτηριστούν ως πράσινες επενδύσεις — ως προσωρινό μέτρο — σε μια κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει τη μετάβαση στο net zero, αλλά σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις από τους οικολόγους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει το Bloomberg, εξετάζει εάν θα χαρακτηριστεί ως βιώσιμη επένδυση σε μονάδες φυσικού αερίου που αντικαθιστούν τον άνθρακα και δεν εκπέμπουν περισσότερο από 270 γραμμάρια ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλοβατώρα, σύμφωνα με ενημερωμένους παράγοντες. Τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το 2030, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ο σχεδιασμός του συστήματος ταξινόμησης των επενδύσεων της ΕΕ, γνωστός ως taxonomy, παρακολουθείται στενά από επενδυτές σε όλο τον κόσμο και θα μπορούσε ενδεχομένως να προσελκύσει δισεκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτική χρηματοδότηση για να βοηθήσει την πράσινη μετάβαση. Η πρόκληση είναι να διασφαλιστεί ότι η απόφαση για τα πυρηνικά και το φυσικό αέριο θα λάβει πολιτική υποστήριξη, αποφεύγοντας παράλληλα τον κίνδυνο «πράσινου ξεπλύματος» ή υπερεκτιμώντας τη σημασία των περικοπών των εκπομπών.

 

Η Κομισιόν σχεδιάζει να αποκαλύψει τις προθέσεις της «στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο εκπρόσωπός της χθες Τρίτη, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόταση.

Το taxonomy και οι εξαιρέσεις

Καλύπτοντας σχεδόν κάθε τομέα της οικονομίας, το taxonomy στοχεύει να καθοδηγήσει τους επενδυτές σε καθαρά έργα. Η απόφαση για το εάν θα πρέπει να περιλαμβάνει φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια έχει καθυστερήσει μετά από προειδοποιήσεις ορισμένων επενδυτών, κυβερνήσεων και περιβαλλοντικών ακτιβιστών ότι μια τέτοια προσθήκη θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία του συστήματος.

Η παροχή προσωρινής πράσινης ετικέτας σε έργα φυσικού αερίου με εκπομπές που δεν υπερβαίνουν τα 270 γραμμάρια ισοδυνάμου CO2 θα μπορούσε να διευκολύνει τις επενδύσεις για την μετάβαση των συστημάτων τηλεθέρμανσης σε χώρες όπως η Πολωνία.

 

Επίσης, η συμπερίληψη ορισμένων έργων πυρηνικής ενέργειας θα βοηθούσε στην προσέλκυση ιδιωτικής χρηματοδότησης σε χώρες από τη Γαλλία έως την Τσεχία, που σχεδιάζουν να βασιστούν στην ατομική ενέργεια κατά τη μετάβασή τους σε καθαρές μηδενικές εκπομπές.

Η Ευρώπη θέλει να γίνει η πρώτη ήπειρος στον κόσμο που θα φτάσει σε ουδετερότητα άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, μιας σαρωτικής αναμόρφωσης που στοχεύει στην επιτάχυνση των περικοπών της ρύπανσης σε όλους τους τομείς, από την παραγωγή ενέργειας έως τις μεταφορές.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής τον περασμένο μήνα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι ενώ η ΕΕ χρειάζεται περισσότερη ανανεώσιμη και καθαρή ενέργεια, απαιτεί επίσης «μια σταθερή πηγή, πυρηνική ενέργεια και κατά τη διάρκεια της μετάβασης, φυσικό αέριο».

 

Ωστόσο, για ορισμένους επενδυτές και περιβαλλοντικά λόμπι, η ταξινόμηση των έργων φυσικού αερίου ή πυρηνικών έργων ως πράσινων θα έβλαπτε ολόκληρο το εγχείρημα για τις βιώσιμες επενδύσεις.

«Αν και αυτοί οι τομείς μπορεί να χρειαστούν βραχυπρόθεσμα για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, η συμπερίληψή τους θα άλλαζε τη φύση της Ταξινόμησης της ΕΕ από έναν κατάλογο βιώσιμων δραστηριοτήτων σε έναν κατάλογο μεταβατικών δραστηριοτήτων», δήλωσε η Eurosif, μια ένωση με έδρα τις Βρυξέλλες που υποστηρίζει βιώσιμες επενδύσεις στην Ευρώπη.

1