ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ENEL: Πώς προχωρούν οι δύο μεγάλες συμφωνίες στις ΑΠΕ

02 06 2023 | 12:17Φώτη Κόλλια

Με τους αναλυτές να προεξοφλούν επιτάχυνση σειράς επιχειρηματικών συμφωνιών λόγω του εκλογικού αποτελέσματος που δείχνει προς αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, κάποιοι θεωρούν πως θα τρέξουν πιο γρήγορα και τα δύο μεγάλα deals στην αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της Enel Green Power Ελλάδος. Οι συζητήσεις για τις δύο συμφωνίες στις οποίες εμπλέκονται Αυστραλοί επενδυτές, εξελίσσονται εδώ και μήνες, με διάφορες ανατροπές.

Στην περίπτωση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που φέρεται να συζητά με τον επενδυτικό όμιλο First Sentier (ιαπωνικών συμφερόντων με έδρα την Αυστραλία), τις τελευταίες ημέρες ακούγεται πως προχωρά το κλείσιμο του χρηματοδοτικού σχήματος. Οι συζητήσεις με τις ελληνικές τράπεζες είναι κοινό μυστικό εδώ και αρκετό καιρό, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να οριστικοποιείται το τελικό σχήμα μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθεί τμήμα της μεγάλης συμφωνίας.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή παραμένει ο ισχυρότερος «παίκτης» στις ελληνικές ΑΠΕ και ένας από τους λίγους μεγάλους ανεξάρτητους (που δεν ελέγχεται από ενεργειακό όμιλο δηλαδή) «παίκτες» στην πράσινη ενέργεια πανευρωπαϊκά. Πλήθος σεναρίων έχουν κυκλοφορήσει τους τελευταίους μήνες για το μοντέλο με βάση το οποίο θα πραγματοποιηθεί η συμφωνία, για το ποσοστό που θα διατηρήσει (και για πόσο καιρό) ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και για σειρά άλλων θεμάτων.

Στο τέλος του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το μεγάλο συγκρότημα αιολικών πάρκων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στον Καφηρέα Εύβοιας, συνολικής ισχύος 330 MW. Με την προσθήκη του Καφηρέα οι εν λειτουργία μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) της εισηγμένης θα φτάσουν το 1,22 GW. Η εταιρεία έχει σήμερα υπό κατασκευή νέες μονάδες ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 900 MW, με σημαντικότερη τη μονάδα μεγάλης κλίμακος και διάρκειας αποθήκευσης διά αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία (680 MW). Σε διάφορα στάδια ωρίμανσης βρίσκονται μονάδες (κυρίως φωτοβολταϊκά και μπαταρίες) συνολικής ισχύος 1,1 GW. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, ο όμιλος θα πετύχει τον στόχο δυναμικότητας 3,3 GW μέχρι το 2025.

Ο νέος επικεφαλής της ENEL «ζυγίζει» το deal στην Ελλάδα

Από μήνα σε μήνα πάει εδώ και λίγο καιρό η συμφωνία για την απόκτηση του 50% της Enel Green Power Hellas, της θυγατρικής του ιταλικού ομίλου Enel στην Ελλάδα, από την αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία Macquarie. Οι πρόσφατες αλλαγές στην κορυφή της Enel, με την τοποθέτηση του πολύπειρου manager Flavio Cattaneo στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και του γενικού διευθυντή, οδηγεί σε νέα καθυστέρηση. Η νέα διοίκηση του ιταλικού ομίλου, όπως είναι φυσικό, ενημερώνεται αυτή την περίοδο για τις αποφάσεις των προκατόχων της.

Ο τέως επικεφαλής της Enel Francesco Starace ήταν αυτός που προχώρησε προ μηνών στην απόφαση για αποεπένδυση του ομίλου από σειρά διεθνών αγορών, μεταξύ των οποίων η Ρουμανία και η Ελλάδα (όπου περιορίζει το ποσοστό της). Οι δραστηριότητες της Ρουμανίας συμφωνήθηκε να πωληθούν στη ΔΕΗ, ενώ για την Ελλάδα η νέα διοίκηση θα διαχειριστεί τη συμφωνία με τους Αυστραλούς της Macquarie. Η τελευταία είχε εμπλακεί, μαζί με την αυστραλιανή First Centier, στο deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αλλά αποχώρησε από το σχήμα προ μηνών και στράφηκε προς την απόκτηση της Enel Green Power Hellas.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως ακολούθησαν σκληρά παζάρια με τους Ιταλούς, με την Macquarie να έχει κατεβάσει την αρχική προσφορά για την ελληνική θυγατρική της Enel. Γι’ αυτό και η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε «πριν το Πάσχα», όπως είχε κυκλοφορήσει στην αγορά. Τώρα θα πάει ακόμα πιο πίσω μέχρι να ενημερωθεί η διοίκηση Flavio Cattaneo.

Η συμφωνία προβλέπει πως οι Αυστραλοί θα αποκτήσουν το 50% της Enel Green Power Hellas και οι Ιταλοί θα διατηρήσουν το υπόλοιπο ποσοστό. Πιθανώς, όμως, η νέα διοίκηση της Enel να προτιμήσει μια άλλη στρατηγική από το «stewardship» (τον περιορισμό ποσοστού) που είχε προωθήσει η διοίκηση Starace σε αγορές όπως η Αυστραλία και η Ελλάδα.

Η Enel Green Power Hellas διαθέτει σήμερα εν λειτουργία μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 482 MW, κυρίως αιολικά πάρκα (368 MW) καθώς και φωτοβολταϊκά (163 MW) και μικρά υδροηλεκτρικά (19 MW).  Η ολοκλήρωση μεγάλου φωτοβολταϊκού στην Κοζάνη αναμένεται να αυξήσει φέτος την εγκατεστημένη ισχύ στα 550 MW, ενώ το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο προσεγγίζει τα 1,5 GW.

Ο 60χρονος Flavio Cattaneo που τοποθετήθηκε στη θέση του επικεφαλής της Enel από τη νέα ιταλική κυβέρνηση, είναι παλαίμαχος manager που έχει αναλάβει αρκετά υψηλές θέσεις όπως στην TERNA SpA (διαχειρίζεται το δίκτυο υψηλής τάσης στην Ιταλία) και στην Telecom Italia. Για πολλά χρόνια ήταν επικεφαλής και μέλος του Δ.Σ. της ιδιωτικής εταιρείας τρένων υψηλής ταχύτητας Italo-Nuovo Trasporto Viaggiatori και ηγήθηκε το σχεδίου πώλησης της εταιρείας στον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο Global Infrastructure Partners (GIP).

(αναδημοσίευση από powergame.gr)

 

 

 

 

 

 

 

 

cover photo: tovima.gr

 

σ