Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η ENEL και τα άλλα deals στις ΑΠΕ το 2023

02 01 2023 | 10:03Φώτης Κόλλιας

Το 2022 έκλεισε με μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες των τελευταίων ετών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), την απόκτηση του χαρτοφυλακίου αιολικών πάρκων της Ελλάκτωρ από τη Motor Oil. Η νέα χρονιά ανοίγει καθώς πυκνώνουν οι πληροφορίες για ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Έπειτα από αρκετούς μήνες προεργασίας, συμβάσεων χρηματοδότησης με τις τράπεζες, κ.α. όλα δείχνουν πως η συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών. Κατά πληροφορίες οι επενδυτές θα αποκτήσουν μόνο το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με τις άλλες δραστηριότητες (όπως η διαχείριση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η επικείμενη σύμβαση για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών σε κοινοπραξία με την Grid Telecom του ΑΔΜΗΕ, η διαχείριση απορριμμάτων, κ.α.) να παραμένουν εντός ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Τα deals που φέρνει στις ΑΠΕ το 2023 δεν περιορίζονται στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή καθώς και η ιταλική ENEL έχει βγει στην αγορά σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τη θυγατρική της στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου απόσυρσης από αρκετές αγορές προκειμένου να επικεντρωθεί συγκεκριμένες χώρες. Η Enel Green Power Hellas λειτουργεί σήμερα μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 482 MW με σημαντικότερο έργο το μεγάλο αιολικό πάρκο του Καφηρέα στην Εύβοια. Το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο της εταιρείας προσεγγίζει τα 1,7 GW και ο νέος επενδυτής θα είναι αυτός που θα αναλάβει το κύριο βάρος για την ωρίμανσή του. Οι πληροφορίες για το υψηλό τίμημα που επιδιώκει ο ιταλικός όμιλος, κοντά στο μισό δισ. ευρώ, για το 100% της θυγατρικής στην Ελλάδα δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Όμως εδώ και περίπου έξι μήνες αναζητείται επενδυτής με σύμβουλο τη γαλλική BNP.

 

Ορισμένοι θεωρούν πως το πακέτο μετοχών της θυγατρικής στην Ελλάδα ενδέχεται να περιλαμβάνεται στη συνολική συμφωνία μεταξύ ENEL και ΔΕΗ για την ENEL Ρουμανίας. Οι δύο όμιλοι ανακοίνωσαν πως βρίσκονται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μέχρι τις 23 Ιανουαρίου με στόχο την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας από τη ΔΕΗ. Η τελευταία ήταν εξαιρετικά κινητική στις ΑΠΕ στη διάρκεια του 2022 καθώς, πέρα από την οργανική ανάπτυξη μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της συμμαχίας με τη γερμανική RWE Renewables. προχώρησε και σε κινήσεις εξαγορών όπως η απόκτηση των αιολικών πάρκων της Voltera του ομίλου ΑΒΑΞ. Στην εκπνοή του 2022 η ΔΕΗ Ανανεώσιμες συμφώνησε με την Mytilineos για την απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών περίπου 210 MW στη Ρουμανία καθώς και μικρού χαρτοφυλακίου (αιολικά και φωτοβολταϊκά) από την Piraeus Equity Partners.

Στην αγορά ενέργειας θεωρούν πως και κάποιοι άλλοι ξένοι όμιλοι θα αποσυρθούν από την Ελλάδα προκειμένου να επικεντρωθούν σε χώρες που έχουν μεγαλύτερη παρουσία. Κάποιοι φωτογραφίζουν την ισπανική Iberdrola, έναν από τους ισχυρότερους και παλαιότερους «παίκτες» στην εγχώρια αγορά ΑΠΕ. Επίσημες ανακοινώσεις δεν υπάρχουν αλλά η φημολογία συντηρείται από παράγοντες που θεωρούν πως οι Ισπανοί τα τελευταία χρόνια δεν έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας. Το χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων είχε συνολική ισχύ 254,7 MW το 2019 και στο πρώτο εξάμηνο του 2022 είχε αυξηθεί ελαφρά στα 304 MW.

Ο διευθύνων σύμβουλος της HellenIQ Energy Ανδρέας Σιάμισιης είχε υποστηρίξει πως ο όμιλος αναζητεί ευκαιρίες στις ΑΠΕ «στη Μεσόγειο». Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ομίλου βρίσκεται σε συζητήσεις για επέκταση στην αγορά της Κύπρου, αλλά και σε Ρουμανία ή Βουλγαρία. Σχέδια για πράσινη επέκταση εκτός Ελλάδας έχει και η Motor Oil που μετά την εξαγορά του τομέα αιολικής ενέργειας της Ελλάκτωρ, προωθεί περαιτέρω επέκταση χαρτοφυλακίου με στόχο να λειτουργεί μονάδες ΑΠΕ ισχύος 2 GW μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ο στόχος για αύξηση της συνολικής ισχύος των μονάδων ΑΠΕ από τα 10 GW σήμερα στα 25 – 28 GW στο τέλος του 2030 σημαίνει πως κάθε χρόνο πρέπει να εγκαθίστανται σχεδόν 2 GW νέων αιολικών, φωτοβολταϊκών ή άλλων πράσινων τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας. Να επενδύονται, δηλαδή, περισσότερα από δύο δισ. ευρώ ετησίως, χωρίς να περιλαμβάνονται οι μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη των εγχώριων και διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων (υπολογίζονται σε περίπου 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2030) και των απαραίτητων μονάδων αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 6 – 8 GW. Αν στην εξίσωση βάλουμε και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) περιλαμβάνει στο νέο ΕΣΕΚ στόχο για λειτουργία 2 GW, τότε οι συνολικές επενδύσεις ξεπερνούν τα 30 – 35 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.  

(powergame.gr)

1