Τέρμα βάζει το ΥΠΕΝ σε νέες άδειες για μονάδες φυσικού αερίου - Ποιες παύουν να ισχύουν και ποιες μπορούν να μετατραπούν σε μονάδες αποθήκευσης

Τέλος στην έκδοση νέων αδειών για συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής βάζει το ΥΠΕΝ, με σχετική πρόβλεψη που εντάσσεται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα για τη μετατροπή των μονάδων που έχουν λάβει άδεια παραγωγής, σε μονάδες αποθήκευσης.

 

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, δεν θα μπορούν πλέον να εκδίδονται νέες άδειες για μονάδες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, λιγνίτη ή πετρελαιοειδή, ενώ όσες έχουν λάβει ήδη άδεια, αλλά δεν τους έχει χορηγηθεί προσφορά σύνδεσης, μέχρι την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η διάταξη, θα πάψουν αυτόματα να έχουν ισχύ.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις μονάδες που έχουν λάβει ήδη άδεια, θα μπορούν να την τροποποιήσουν μόνο εφόσον αυτό δεν αφορά την αύξηση της ισχύος τους, με εξαίρεση σταθμούς που βρίσκονται σε κανονική ή δοκιμαστική λειτουργία, για τους οποίους προβλέπεται δυνατότητα αύξησης ισχύος.

Επιπλέον, οι υφιστάμενες άδειες δύνανται να τροποποιούνται προκειμένου μια μονάδα να προχωρήσει σε μετατροπή σε καύσιμο χαμηλότερων εκπομπών αερίων. 

«Στροφή» σε μονάδες αποθήκευσης

Συμπληρωματικά των παραπάνω, η διάταξη προβλέπει και τη μετατροπή από άδεια παραγωγής, σε αντίστοιχη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, όσες μονάδες έχουν ήδη λάβει τόσο άδεια, όσο και προσφορά σύνδεσης, όμως δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία, θα μπορούν έπειτα από αίτημα στη ΡΑΕ, να τις μετατρέψουν σε άδειες αποθήκευσης, μέχρι και τις 30 Ιουνίου του 2023.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, η ισχύς της άδειας αποθήκευσης δε θα μπορεί να υπερβαίνει το μίσο, από την αντίστοιχη της άδειας παραγωγής.

 

Σημειώνεται επίσης, ότι η διάταξη του νομοσχεδίου δεν αφορά σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, όπως και σταθμούς στα νησιά που αδειοδοτούνται για λόγους εφεδρείας, ούτε σταθμούς Σ.Η.Θ.Υ.Α..

Τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ που βρίσκονται στα σκαριά

Υπενθυμίζεται ότι, η συγκεκριμένη διάταξη του ΥΠΕΝ, έρχεται σε μια περίοδο που αναμένονται να υλοποιηθούν μεγάλα επενδυτικά σχέδια για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, χωρίς αυτό φυσικά να θέτει εν αμφιβόλω την ολοκλήρωσή τους.

Πρόκειται μεταξύ άλλων, για τη μονάδα της Μυτιληναίος στη Βοιωτία, ισχύος 826 MW, που θα είναι και η πρώτη που θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία, τη μονάδα των Motor Oil – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ισχύος 877 MW, στην Κομοτηνή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, καθώς και την αντίστοιχη των ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και Ομίλου Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος 840 MW, της οποίας πρόσφατα ξεκίνησε η κατασκευή.

Επιπλέον, σχεδιάζονται και άλλα αντίστοιχα έργα, που έχουν λάβει προσφορά σύνδεσης, όπως αυτό της Elpedison στη Θεσσαλονίκη, ισχύος 826 MW, για το οποίο αναμένεται να «κλειδώσει» η επενδυτική απόφαση των Helleniq Energy και Edison τον Μάιο.

f