Γερμανία: Θα απαγορεύσει τη θέρμανση με φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε νέα κτίρια από το 2024

24 02 2023 | 08:38

Να απαγορεύσει τη θέρμανση με φυσικό αέριο και πετρέλαιο σκοπεύει η Γερμανία, σε νέα ή ανακαινισμένα κτήρια από το 2024 και πιθανότατα πρόκειται να αυξήσει τις επιδοτήσεις για να στηρίξει τη σταδιακή κατάργησή τους, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εντείνει τις προσπάθειές της για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, σύντομα αναμένεται νέος νόμος που θα απαιτεί από τα νέα κτίρια να προμηθεύονται τα δύο τρίτα της θέρμανσής τους από ανανεώσιμες πηγές, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ο κτιριακός τομέας της Γερμανίας αποτελεί το ένα τρίτο των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας και έχει επανειλημμένα χάσει τον στόχο μείωσης.

 

Ένας τομέας στήριξης θα είναι οι αντλίες θερμότητας – οι οποίες χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για να αντλούν θερμότητα από το εξωτερικό για τη θέρμανση του σπιτιού και το ζεστό νερό – έτσι ώστε οι άνθρωποι με χαμηλότερα εισοδήματα να εξακολουθούν να μπορούν να αγοράζουν την τεχνολογία, δήλωσε ο Χάμπεκ. Η Γερμανία προσφέρει επί του παρόντος επιδοτήσεις που φτάνουν το 45% της τιμής μιας αντλίας, εάν αυτή αντικαταστήσει έναν παλιό λέβητα πετρελαίου

σ