Το τέλος της εποχής λιγνίτη, τα πτωτικά μερίδια της ΔΕΗ και ο σύμμαχος της πανδημίας - "Κανένας εφησυχασμός" διαμηνύει ο Στάσσης.

Βουτιά 70% της παραγωγής λιγνίτη στο δεύτερο τρίμηνο. Κάλυψη μόλις του 36,8% της συνολικής ζήτησης ρεύματος στο πρώτο εξάμηνο από τον όμιλο ΔΕΗ. Μείωση του συνολικού της μεριδίου στο 69,9% της αγοράς. 

Τις σαρωτικές ανατροπές που καταγράφονται στην ενεργειακή αγορά, τόσο σχετικά με το ενεργειακό μείγμα, όσο και σε επίπεδο ανταγωνισμού στην λιανική, αποτυπώνουν τα στοιχεία εξαμήνου της ΔΕΗ. Το τέλος του πάλαι ποτέ εθνικού μας καυσίμου αποτυπώνεται καταρχήν στην κερδοφορία της επιχείρησης, αφού ένα σημαντικό μέρος των 457,3 εκατ ευρώ επαναλαμβανόμενων EBITDA, οφείλεται στο “σβήσιμο” των λιγνιτικών μονάδων. Στο γεγονός ότι κρατώντας τις σε υπολειτουργία ή και σβηστές, ο όμιλος γλίτωσε τις ζημιές που θα φορτώνονταν αν αυτές λειτουργούσαν.

Η μία όψη είναι ασφαλώς θετική. Σβηστοί λιγνίτες σημαίνουν τέρμα στις ζημιές. Η άλλη όψη συνδέεται με το μειούμενο μερίδιό της στην κάλυψη της συνολικής ζήτησης. Χαμηλότερη παραγωγή θερμικών μονάδων και λιγοστά φέτος νερά (η χρονιά δεν ήταν καθόλου καλή), είχαν σαν αποτέλεσμα η παραγωγή και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου να καλύψουν μόλις το 36,8% της συνολικής ζήτησης το α΄ εξάμηνο. Δέκα δηλαδή μονάδες κάτω από το περσινό ποσοστό του 46,9%.

Η κοινή λογική λέει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι η ΔΕΗ να πετύχει την μεγάλη αλλαγή στο ενεργειακό της μείγμα και να φτάσει το κρίσιμο μέγεθος των 2.000-3.000 πράσινων μεγαβάτ. Τόσα χρειάζεται για να περάσει οριστικά στη νέα εποχή. Τούτο όμως θα συμβεί παρά το νωρίτερο σε δύο με τρία χρόνια. Και στο μεσοδιάστημα οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων, προφανώς και μπορεί να ανέβουν. Να ακολουθήσουν πορεία αντιστρόφως ανάλογη σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα του πρώτου εξαμήνου, τα οποία συνέβαλαν καθοριστικά στα αποτελέσματα εξαμήνου.

Σύμμαχος η πανδημία

Η πανδημία και η κατακρήμνιση στις τιμές των ενεργειακών αγαθών βοήθησαν σημαντικά φέτος την ΔΕΗ. Οι δαπάνες για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, στερεά καύσιμα τρίτων, CO2, αγορές ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 561,3 εκατ. ευρώ (-33,7%) σε σχέση με πέρυσι. Η μείωση της δαπάνης για υγρά καύσιμα απέφερε εξοικονόμηση 95 εκατ, για φυσικό αέριο 110,2 εκατ, για δικαιώματα εκπομπών CO2 κατά 80 εκατ. και για αγορές ενέργειας από το σύστημα 260,2 εκατ ευρώ. 

Επειδή το επόμενο εξάμηνο οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων μπορεί να πάρουν την ανιούσα, η επιτάχυνση στα έργα ΑΠΕ αποτελεί μονόδρομο

Παρά τις θετικές οικονομικές επιδόσεις, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, όπως είπε και ο επικεφαλής της, Γ.Στάσσης. Εφέτος μπήκαν οι βάσεις. Για να μπορεί η επιχείρηση να πει ότι έχει γυρίσει οριστικά σελίδα και είναι θωρακισμένη απέναντι στα απρόοπτα, θα πρέπει να επιτυγχάνει στάνταρ κάθε χρόνο ΕΒΙΤDΑ 700-800 εκατ ευρώ. Και για να φτάσει εκεί θα πρέπει να κατασκευάσει πάρα πολλά έργα ΑΠΕ.

Η βουτιά στην κατανάλωση

Ετερο ενδιαφέρον στοιχείο που αναδεικνύεται από τα αποτελέσματα εξαμήνου αφορά την πτώση της κατανάλωσης για ρεύμα. Στο α’ τρίμηνο η ζήτηση μειώθηκε μόλις κατά 1,7% έναντι του περυσινού διαστήματος, για να ακολουθήσει μια βουτιά 12,7% στο β’ τρίμηνο, ποσοστά που διαμόρφωσαν το τελικό -7% σε επίπεδο εξαμήνου. Καταναλώσαμε 6.450 GWh έναντι 28.446 GWh το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας στο σύνολο της χώρας μειώθηκε σε 69,9% το α΄ εξάμηνο 2020 από 77% το α΄ εξάμηνο 2019. Στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα περιορίσθηκε σε 66,1% τον Ιούνιο του 2020 από 73,9% τον Ιούνιο του 2019, ενώ το μέσο μερίδιο ανά τάση, ήταν 94,5% (από 97,8%) στην Υψηλή, 30,6% (από 48,9%) στη Μέση και 70,6% (από 78,4%) στη Χαμηλή. 

 

 

4 Σεπτεμβρίου 2020

energypress