«Ταβάνι» στο 48% για τους στόχους του Fit for 55, βλέπει η Κομισιόν, με την υφιστάμενη πολιτική για το κλίμα

30 10 2023 | 00:44Energypress

Την ανάγκη για επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης εκπομπών αερίων, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το κλίμα, Wopke Hoekstra, προκειμένου η ΕΕ να πετύχει τον στόχο του 55%, έως το τέλος της δεκαετίας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση «State of the Energy Union», της Κομισιόν, το μπλοκ θα πρέπει να μειώσει κατά σχεδόν 3 φορές ταχύτερα, σε σχέση με την τελευταία δεκαετία, τη ρύπανση από αέρια θερμοκηπίου. Μάλιστα σημειώνεται ότι, τα τελευταία 30 χρόνια, οι εκπομπές έχουν περιοριστεί κατά μόλις 32%, αφήνοντας σημαντικό κενό για τα επόμενα 7 χρόνια, έως το 2030.

Έτσι, σύμφωνα με τις προβλέψεις Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, με τις τρέχουσες πολιτικές, οι εκπομπές θα μειωθούν κατά μόλις 43%. Το ποσοστό αυξάνεται στο 48%, εφόσον συμπεριληφθούν μεταρρυθμίσεις που έχουν σχεδιαστεί, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα.

Αυτό σημαίνει ότι, στην καλύτερη περίπτωση υπολείπεται ένα 7% για την επίτευξη του στόχου. «Για να επιτευχθούν πλήρως αυτοί οι στόχοι, ο ρυθμός μείωσης των εκπομπών πρέπει να επιταχυνθεί», υπογραμμίζει ο Hoekstra.

Επιπλέον, η έκθεση της Επιτροπής εξήρε τις προσπάθειες για γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, ενώ εκτίμησε ότι η έκρηξη επενδύσεων σε καθαρές τεχνολογίες, όπως αιολικά και φωτοβολταϊκά, θα πρέπει να συνεχιστεί πολύ ταχύτερα σε σχέση με την τελευταία δεκαετία.

Κατά μέσο όρο, το μερίδιο των ΑΠΕ στην ευρωπαϊκή ενέργεια ανήλθε στο 21,8% το 2021, αυξανόμενο κατά 0,67% κάθε χρόνο. Ο στόχος του 42,5% έως το τέλος της δεκαετίας «θα απαιτήσει πολύ ταχύτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια», επισημαίνει η έκθεση.

Ο ρόλος κτιρίων, μεταφορών και γεωργίας

Μολονότι οι εκπομπές ελαττώνονται σταθερά, παραμένουν 3 τομείς που ξεχωρίζουν, σύμφωνα με τον Hoekstra. «Πρώτον, απαιτείται σημαντική μείωση στα κτίρια και τις μεταφορές. Η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς ήταν στην καλύτερη περίπτωση, υποτονική. Δεύτερον, οι φυσικές καταβόθρες άνθρακα πρέπει να ενισχυθούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούν πηγή εκπομπών και αυτό είναι ανησυχητικό. Τρίτον, χρειαζόμαστε πολύ πιο ουσιαστική πρόοδο, στην περικοπή εκπομπών στη γεωργία», επεσήμανε ο Επίτροπος, σύμφωνα με το Euractiv.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα δεν βοηθούν στη μετάβαση, υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για κατάργησή τους.

Το ποσό των επιδοτήσεων εκτινάχθηκε στα 123 δισ. ευρώ το 2022, οι μισές από τις οποίες δεν έχουν ημερομηνία λήξης αυτή τη δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση.

Υπενθυμίζεται ότι, η ΕΕ έχει δηλώσει ότι θα πιέσει στην επερχόμενη Σύνοδο για το κλίμα, για την εσπευσμένη σταδιακή κατάργησή τους. Ωστόσο, αρκετά κράτη μέλη δεν έχουν τηρήσει την προθεσμία για υποβολή των σχεδίων τους για την Ενέργεια και το Κλίμα, μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση, οι πολιτικές που περιλαμβάνουν τα υποβληθέντα ΕΣΕΚ δεν επαρκούν για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, έως το 2030.

 

 

σ