Τα υβριδικά έργα «κλειδί» για την απανθρακοποίηση και την ενεργειακή ασφάλεια των νησιών – Τα περιθώρια ανά νησί – «Αγκάθι» το κενό του ρυθμιστικού πλαισίου

Την σημασία των υβριδικών έργων για την ενεργειακή μετάβαση των μη διασυνδεδεμένων νησιών ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, στελέχη της ΡΑΑΕΥ, του αρμόδιου Διαχειριστή ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και φορείς της οικείας αγοράς, μιλώντας εχθές σε ειδική ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων στο πλαίσιο της έκθεσης Renewable Energytech που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε σχετικά, το ενδιαφέρον καταγράφεται ιδιαίτερα έντονο, ωστόσο η όλη διαδικασία κολλάει στην έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα ορίζει το άνω όριο για τις ανταγωνιστικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν προκειμένου να κατακυρωθεί ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος για την ανάπτυξη των έργων.

 
a
Από την πλευρά του ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Διευθύντρια Διαχείρισης Νήσων του Διαχειριστή, Θεοδώρα Πατσάκα, έχει προχωρήσει σε σχετικές μελέτες προκειμένου να προσδιορίσει τις ενισχύσεις που απαιτούνται στο δίκτυο διανομής σε περίπτωση που «εξαντληθούν» τα υφιστάμενα περιθώρια διείσδυσης νέων έργων ΑΠΕ.

Η αρχική εκτίμηση αναφέρει ότι πράγματι θα χρειαστούν ενισχύσεις, ωστόσο ελλείψει της Υπουργικής Απόφασης αλλά και άλλων αποφάσεων που θα ορίζουν την ακριβή τοποθεσία των έργων, η όποια παρέμβαση ενίσχυσης μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν της λήψης ΟΠΣ, πράγμα που ωστόσο, δημιουργεί πρόσθετες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων.

Σε κάθε περίπτωση, η προώθηση των υβριδικών έργων, όπως επισήμαναν σχετικά, θα πρέπει να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς τόσο προς αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού των νησιών όσο και για την απανθρακοποίηση των νησιών που με την σειρά του θα σημάνει μείωση του ενεργειακού κόστους εν συνόλω για το ηλεκτρικό σύστημα με την απομείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

s