Τα νανοϋλικά στην υπηρεσία της εξοικονόμησης ενέργειας – Με το Βραβείο Μποδοσάκη τιμήθηκε ο Γ. Μπουρμπάκης.

17 07 2019 | 08:59

Tους μηχανισμούς με τους οποίους δημιουργούνται τα νανοσωματίδια και το πώς μπορούν να σχεδιαστούν καινούρια νανοϋλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή χημικών, την καταπολέμηση της μόλυνσης του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας προσπαθούν να κατανοήσουν ο Γ. Μπουρμπάκης, η ερευνητική του ομάδα και οι συνεργάτες του.

Ο κ. Μπουρμπάκης είναι μεταξύ των πέντε νέων διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στο εξωτερικό, οι οποίοι τιμήθηκαν με τα Βραβεία Μποδοσάκη 2019, για την εξαιρετική τους επίδοση και προσφορά στους τομείς των εφαρμοσμένων επιστημών/τεχνολογίας, των κοινωνικών επιστημών, των βασικών επιστημών, καθώς και των βιοεπιστημών (δείτε αναλυτικά εδώ). 

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. 

Στην ομιλία του στα πλαίσια της τελετής απονομής του Βραβείου, ο Γ. Μπουρμπάκης αναφέρθηκε στα κύρια σημεία της έρευνάς του, η οποία επικεντρώνεται στη θεωρητική μελέτη των δομικών και φυσικοχημικών ιδιοτήτων των υλικών, με εφαρμογή στη νανοτεχνολογία, την ενέργεια και το περιβάλλον. Oπως χαρακτηριστικά  σημείωσε ο Έλληνας επιστήμονας: «Το όνομα του εργαστήριο μου είναι CANELa (Computer-Aided Nano and Energy Lab). Οπως η κανέλα στην ελληνική κουζίνα συμβάλλει σε γευστικά πιάτα, έτσι και το εργαστήριο μας συμβάλλει στη βελτιστοποίηση των χημικών διεργασιών».

Η έρευνα του Γ. Μπουρμπάκη επικεντρώνεται στη θεωρητική μελέτη των φυσικοχημικών ιδιοτήτων υλικών, μέσω της υπολογιστικής προσομοίωσης χημικών αντιδράσεων, με εφαρμογή στη νανοτεχνολογία, την ενέργεια και το περιβάλλον.

Ο Γιάννης Μπουρμπάκης αποφοίτησε από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Εφαρμοσμένη Μοριακή Φασματοσκοπία και διδακτορικό δίπλωμα ειδίκευσης στον τομέα της Υπολογιστικής και Θεωρητικής Χημείας από το ίδιο πανεπιστήμιο. Η διδακτορική του διατριβή επικεντρώθηκε στον σχεδιασμό νέων υλικών για την αποθήκευση υδρογόνου. Στη συνέχεια μετέβη στο Πανεπιστήμιο του Delaware των ΗΠΑ και εργάστηκε στο Τμήμα Χημικής Μηχανικής ως μεταδιδακτορικός ερευνητής. Το 2008 βραβεύτηκε με την ευρωπαϊκή υποτροφία Marie Curie για να ερευνήσει μηχανισμούς χημικών αντιδράσεων στα νανοσωματίδια χρυσού. Από το 2011 έως το 2013 εργάστηκε ως ερευνητής στο Catalysis Center for Energy Innovation του Πανεπιστημίου του Delaware. Το 2013 έγινε επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Χημικής και Πετρελαϊκής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Pittsburgh.

d

Ο Γ. Μπουρμπάκης έχει δημοσιεύσει πάνω από 80 ερευνητικές εργασίες σε περιοδικά υψηλού επιστημονικού κύρους, οι οποίες έχουν μεγάλη απήχηση στον τομέα της Χημείας, Ενέργειας και Νανοτεχνολογίας. Ως νέος ερευνητής έχει διακριθεί με σημαντικά βραβεία όπως το βραβείο CAREER από τον εθνικό επιστημονικό οργανισμό των ΗΠΑ (National Science Foundation). Ως μεταδιδάκτορας είχε επιλεχθεί στους 500 καλύτερους νέους επιστήμονες στον κόσμο να συναντηθεί με Nομπελίστες όλων των επιστημών στη Γερμανία στα πλαίσια του «Lindau Nobel Laureate meeting».

Πρόσφατα, αναδείχθηκε ως ανερχόμενος ερευνητής από το επιστημονικό περιοδικό ACS Journal of Chemical and Engineering Data. Για την συνεισφορά του στην παιδεία βραβεύτηκε με το βραβείο «Pommersheim» για αριστεία στην διδασκαλία Χημικής Μηχανικής από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh.

 

 

 

15 Ιουλίου 2019

energypress