Βραβεία για «μηδενικά απόβλητα» στην EWWR: ένα βήμα πιο κοντά στην εκμηδένιση των αποβλήτων στην Ευρώπη.
Έξι έργα και δράσεις που προωθούν την ενεργή μετάβαση στα μηδενικά απόβλητα στην ΕΕ, ανταμείφθηκαν κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τη μείωση των αποβλήτων(EWWR), στις Βρυξέλλες τις προηγούμενες ημέρες.
Το ετήσιο αυτό βραβείο αποσκοπεί στην αναγνώριση και την παροχή κινήτρων σε πρωτοβουλίες για τη μείωση των αποβλήτων από όλους τους φορείς της κοινωνίας.
Το 2018, στην 10η έκδοση του, το EWWR έδωσε έμφαση στο θέμα των Επικίνδυνων Αποβλήτων με το σύνθημα «Time to Detox!» και στις συχνά κρυμμένες αλλά επιβλαβείς ουσίες που απαντώνται στα καθημερινά προϊόντα και δραστηριότητες.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη μείωση των αποβλήτων (EWWR) αποτελεί πρωτοβουλία που προωθεί την εφαρμογή δράσεων ευαισθητοποίησης για τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων και των αποβλήτων και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, ενθαρρύνοντας ευρύ φάσμα ακροατηρίων (δημόσιες αρχές, ιδιωτικές εταιρείες, κοινωνία των πολιτών, σχολεία, καθώς και τους ίδιους τους πολίτες) να συμμετέχουν ενεργά σε περιβαλλοντικές δράσεις.
Πέρσι, αριθμός των ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του EWWR 2018 έφθασε τις 14.347. Σε αυτές συμμετείχαν 32 εθνικοί, περιφερειακοί και τοπικοί συντονιστές σε 30 χώρες και σε συνεργασία με τη Γραμματεία του EWWR.
«Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) και τους δήμους μας, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να αυξήσουμε το επίπεδο φιλοδοξίας της νομοθεσίας για τα απόβλητα στην Ευρώπη. Ωστόσο, χωρίς τη θέληση και τη δέσμευση των τοπικών κοινοτήτων, δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας», δήλωσε ο André van den Nadort (NL/PES), δήμαρχος του ΔήμουWeststellingwerf και εισηγητής της ΕτΠ για τα πλαστικά στην κυκλική οικονομία.
Η επόμενη έκδοση του EWWR θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 16 και 24 Νοεμβρίου 2019 και θα επικεντρωθεί στην εκπαίδευση και την ενημέρωση σχετικά με τα απόβλητα.
Τα έξι έργα που επιβραβεύτηκαν είναι τα εξής:
1. Κατηγορία δημόσιας διοίκησης και οργάνωσης: Μαραθώνιος μηδενικών αποβλήτων.Βιώσιμα σχολικά γεύματα. Έργο που υλοποιήθηκε από τον δήμο Sant Vicenç de Castellet(Καταλονία). Ο βασικός άξονας αυτής της δράσης, που περιλάμβανε μια σειρά εκδηλώσεων, ήταν μια εκστρατεία για την προώθηση βιώσιμων και υγιεινών σχολικών γευμάτων μεταξύ των τριών δημόσιων σχολείων του δήμου. Περίπου 600 μαθητές και οι γονείς τους συμμετείχαν.
2. Κατηγορία συλλόγου/ΜΚΟ: Η βιβλιοθήκη των πραγμάτων Cloughmills, από την ομάδα κοινοτικής δράσης Cloughmills (Βόρεια Ιρλανδία). Οι διοργανωτές έδωσαν μια διαφορετική ερμηνεία στην έννοια της βιβλιοθήκης: δανείζοντας υλικό αντί βιβλίων, η ομάδα επιδίωξε να οικοδομήσει την ικανότητα της τοπικής κοινότητας να ασχολείται τοπικά με τις οικιακές εργασίες και να μειώσει τα απόβλητα της, δίχως οι κάτοικοι να μπαίνουν στη διαδικασία να αγοράζουν οι ίδιοι τα σχετικά προϊόντα.
3. Κατηγορία Επιχειρήσεων / Βιομηχανίας: Αναδυόμενοι ρύποι, έργο που υλοποιήθηκε από την κλινική IMQ Zorrotzaurre (Χώρα των Βάσκων). Σε μια προσπάθεια μετριασμού των περιβαλλοντικών επιπτώσεών της, η κλινική αυτή ταξινόμησε τα χημικά στα προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε τέσσερις από τις υπηρεσίες της με βάση την επίδρασή τους στο περιβάλλον. Το επόμενο βήμα είναι να αντικατασταθούν οι πιο επιβλαβείς με πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.
4. Κατηγορία εκπαιδευτικού ιδρύματος: Πράσινος καθαρισμός EWWR, έργο που υλοποιήθηκε από το Εθνικό Σχολείο του St Fintan (Ιρλανδία). Περίπου 180 μαθητές μαζί με τους γονείς τους, συμμετείχαν σε εργαστήρια για να μάθουν πώς να φτιάχνουν προϊόντα καθαρισμού και προϊόντα περιποίησης που δεν περιέχουν επικίνδυνα χημικά.
5. Κατηγορία πολιτών: Ζύγισμα βιολογικών αποβλήτων, έργο που υλοποιήθηκε από τηνMarina Seder Colomina και την Morgane Robert (Les Lilas, Île–de–France). Σε μια προσπάθεια καλύτερης κατανόησης του θετικού αντίκτυπου δύο χώρων συλλογής βιολογικών αποβλήτων στην πόλη τους, οι δύο γυναίκες ενθάρρυναν τους πολίτες να συμμετάσχουν σε μια μελέτη μέτρησης των αποβλήτων, ενώ ταυτόχρονα οικοδόμησαν ισχυρότερους κοινοτικούς δεσμούς.
6. Κατηγορία Ευρωπαϊκού Ειδικού Βραβείου: EWWR-Αλφάβητος της Βιώσιμης Τέχνης, έργο που υλοποιήθηκε από το Col–legi Sant Josep στο Navàs (Καταλονία) και τα σχολεία-συνεργάτες ενός έργου eTwinning. Αυτή η πρωτοβουλία ενθάρρυνε τους μαθητές να μάθουν για την αειφορία και να εξασκήσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα αλφάβητο, τα γράμματα του οποίου αντιστοιχούσαν σε σημαντικά μηνύματα σχετικά με το περιβάλλον και τη μείωση των αποβλήτων.
από Σοφία Ελανίδου
20 Μαϊου 2019