EU Urban Agenda: το Όσλο επενδύει στην κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη κινητικότητα.

27 05 2019 | 09:06

Πιο πράσινη, πιο καινοτόμα, δίχως κοινωνικούς αποκλεισμούς: αυτός είναι ο στόχος της πόλης του Όσλο για το 2019, στα πλαίσια των «Αστικών Καινοτόμων Δράσεων», ενός προγράμματος που εντάσσεται στη στρατηγική «Urban Agenda for the EU».

To 2019, η πόλη του Όσλο θα αποτελέσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη πρωτεύουσα της χρονιάς, επενδύοντας στην κυκλική οικονομία και στοχεύοντας στο να εξελιχθεί σε μια πιο πράσινη, πιο οικολογική και πιο ισχυρή από άποψη κλιματικών στόχων, ευρωπαϊκή πόλη.

Μέχρι το 2030, η πόλη σκοπεύει να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 95%.

«Θέλουμε να μοιραστούμε τις γνώσεις μας, να μάθουμε από την εμπειρία άλλων πόλεων και να βοηθήσουμε άλλες πόλεις και περιφέρειες σε μετάβαση ώστε να εξελιχθούν στον τομέα της κυκλικής οικονομίας», τόνισε ο Tor-Henrik Andersen, Πολιτικός Σύμβουλος της Δημαρχίας του Όσλο, σε εκδήλωση με θέμα την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και τις «Αστικές Καινοτόμες Δράσεις», κατά τη διάρκεια της Πράσινης Εβδομάδας 2019 στις Βρυξέλλες.

Η λεγόμενη «Urban Agenda for the EU» έχει αναδειχθεί σταδιακά σε μείζονα ευρωπαϊκή πολιτική με ξεχωριστό ρόλο μέσα στη Συνοχή.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία προωθεί την καινοτομία, τη χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την αυτοδιοίκηση κα τη δυνατότητα αυτόνομων αναπτυξιακών σχεδιασμών σε τοπικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρώπη σε συνεργασία με τις πόλεις και τις περιφέρειες, διεκδικεί ένα καλύτερο αστικό περιβάλλον, με προτεραιότητα τη βελτίωση της νομοθεσίας, την επέκταση της γνώσης και την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματικών πόρων.

Βασικοί στόχοι για την πόλη του Όσλο, φέτος -και στα πλαίσια της EU Urban Agenda- αποτελεί η κλιματική και ενεργειακή στρατηγική, προκειμένου να επιτευχθεί η εκμηδένιση των εκπομπών CO2 και να μειωθεί η ποσότητα των αστικών αποβλήτων, καθώς επίσης η μείωση της κατανάλωσης στην πόλη και η ενίσχυση των δημόσιων συμβάσεων με περισσότερους πράσινους στόχους και έργα.

«Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, και για αυτό χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα» πρόσθεσε ο κ. Andersen, αναφερόμενος στους βασικούς στόχους αυτής της προσπάθειας.

«Για να δημιουργήσουμε πολιτικές, πρέπει να χτίσουμε και μια σχέση με τις επιχειρήσεις», υπογράμμισε περαιτέρω.

Για την περίοδο 2014-2020, η πρωτοβουλία των «Αστικών Καινοτόμων Δράσεων» παρέχει στις πόλεις της ΕΕ πόρους για τη χρηματοδότηση καινοτόμων σχεδίων, με συνολικό κονδύλιο ύψους 372 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ.

Με αυτόν τον τρόπο, πόλεις, κράτη μέλη, θεσμικά όργανα της ΕΕ, ΜΚΟ και επιχειρηματικοί εταίροι συνεργάζονται μέσω εταιρικών σχέσεων και σε ισότιμη βάση, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε αστικές περιοχές.

Από το 2016, πλήθος τέτοιων εταιρικών σχέσεων έχουν υλοποιηθεί κατά μήκος της Ένωσης, με επίκεντρο βασικές θεματικές προτεραιότητες, όπως η ένταξη των μεταναστών, η κυκλική οικονομία, η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, η στέγαση και η αστική φτώχεια.

 

 

 

21 Μαϊου 2019

2