Τα «χαμένα μέταλλα» πλήττουν την πράσινη μετάβαση

08 09 2023 | 14:13Energypress

Οι εγκληματίες στρέφουν το βλέμμα τους στην πράσινη μετάβαση. Αυτό είναι ένα μάθημα από τα προβλήματα στη γερμανική εταιρεία παραγωγής χαλκού Aurubis, της οποίας οι μετοχές υποχώρησαν 15% την Παρασκευή, αφού αποκάλυψε ένα έλλειμμα στα αποθέματά της. Η ίδια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ελλείψεις συνδέονται με παράνομη δραστηριότητα. Με τη ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά για βασικά μέταλλα όπως ο χαλκός, τέτοιες απάτες κινδυνεύουν να γίνουν πιο συχνές. Είναι ένα πρόβλημα για τη στροφή του κόσμου στην ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Οι απάτες μετάλλων φαίνεται να αυξάνονται. Τον Φεβρουάριο, ο παγκόσμιος έμπορος εμπορευμάτων Trafigura υπέστη ζημιά 577 εκατομμυρίων δολαρίων όταν ανακάλυψε ότι ορισμένα φορτία νικελίου για τα οποία είχε πληρώσει δεν περιείχαν το εμπόρευμα. Την Πέμπτη, η εταιρεία παραγωγής χαλκού Aurubis είπε ότι ανακάλυψε μεγάλες αποκλίσεις στα επίπεδα αποθεμάτων στο κέντρο ανακύκλωσης του Αμβούργου, το οποίο αφαιρεί τον χρησιμοποιημένο χαλκό και τα πολύτιμα μέταλλα από τις απορριφθείσες πλακέτες κυκλωμάτων υπολογιστών.

 

 

Η αρχική εκτίμηση της εταιρείας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για το περιστατικό, η οποία έρχεται μετά από μια ξεχωριστή υπόθεση κλοπής τον Ιούνιο, υποδηλώνει ότι τα μέταλλα που λείπουν μπορεί να οδηγήσουν σε πλήγμα τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι περίπου το ένα πέμπτο των προηγούμενων προβλεπόμενων ετήσιων κερδών προ φόρων της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ έως 550 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος που έληξε τον Σεπτέμβριο.

Οι περιπέτειες της Aurubis ρίχνουν τα φώτα της δημοσιότητας σε ένα σημείο πίεσης της πράσινης μετάβασης. Η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα απαιτεί τεράστιες ποσότητες χαλκού, ο οποίος χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες για την επέκταση και την αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, ανεμογεννητριών και ηλιακών πάρκων. Η προσφορά, ωστόσο, θα μπορούσε να δυσκολευτεί να συμβαδίσει με τις ανάγκες της πράσινης οικονομίας.

Η παγκόσμια παραγωγή προϊόντων εξευγενισμένου χαλκού μπορεί να αυξηθεί κατά 4% από έτος σε έτος σε περίπου 26 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας . Και θα επεκταθεί σε περίπου 30,1 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2031, σύμφωνα με την McKinsey . Ωστόσο, η εταιρεία συμβούλων υπολογίζει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα φτάσει τους 36,6 εκατομμύρια τόνους στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, αφήνοντας ένα κενό άνω των 6 εκατομμυρίων τόνων ετησίως.

Η βιασύνη για την ηλεκτροδότηση του κόσμου, σε συνδυασμό με τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό, ανεβάζει την τιμή του χαλκού και άλλων υλικών που είναι βασικά για μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Αυτό είναι αναμφισβήτητα καλό για τους παραγωγούς, τους ανθρακωρύχους και τους εμπόρους που ασχολούνται με αυτά τα εμπορεύματα. Αλλά τους κάνει επίσης πιο επιρρεπείς στην απάτη.

(της Lisa Jucca, Reuters, Οικονομικός Ταχυδρόμος)

 

 

σ