Συμμαχίες κατασκευαστικών για διεκδίκηση πλωτών αιολικών - Ποιες συμφωνίες καταγράφει μέχρι στιγμής η αγορά

12 07 2022 | 08:43

«Θέσεις μάχης» για τη διεκδίκηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μεριδίου από την «πίτα» των θαλάσσιων αιολικών πάρκων λαμβάνουν οι εγχώριοι κατασκευαστικοί όμιλοι. Αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια ανεξερεύνητη νέα κατηγορία παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, με πολύ σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, οι διοικήσεις των περισσότερων εταιρειών επιχειρούν να διαμορφώσουν τις κατάλληλες συμμαχίες, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικές ενόψει του ανοίγματος της εν λόγω αγοράς από την Πολιτεία.

Στο πλαίσιο αυτό, καθοριστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν οι συμμαχίες με ξένους ομίλους, που εξειδικεύονται στη συγκεκριμένη κατηγορία έργων. Αλλωστε, όπως αναφέρεται και στο θεσμικό πλαίσιο που κατέθεσε εντός της εβδομάδας προς δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση, τίθενται ελάχιστες προϋποθέσεις συμμετοχής για τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον δεκαετή εμπειρία στην ανάπτυξη και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών ισχύος τουλάχιστον 100 MW, ενώ θα πρέπει να έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών (αθροιστικά αν πρόκειται για κοινοπραξία) τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Εκτός από την τεχνική και οικονομική καταλληλότητα, η χορήγηση άδειας προϋποθέτει επίσης ότι δεν τίθενται θέματα σχετικά με την εθνική ασφάλεια.

Οπως εύλογα προκύπτει από τις εν λόγω προϋποθέσεις, η σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με ξένους ομίλους αποτελεί μονόδρομο. Στο πλαίσιο αυτό, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχώρησε, ήδη πριν από 18 μήνες, στη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με την Ocean Winds, η οποία αποτελεί κοινοπραξία των ομίλων EDP Renewables (Πορτογαλία) και ENGIE (Γαλλία). Στόχος του σχήματος είναι η ανάπτυξη έργων δυναμικότητας άνω του 1,5 GW σε βάθος δεκαετίας. Σήμερα, η Ocean Winds διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από έργα της τάξεως του 1,5 GW υπό κατασκευήν και 4 GW υπό ανάπτυξη, με στόχο τα 5 έως 7 GW σε λειτουργία ή υπό κατασκευήν, καθώς και 5 έως 10 GW σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης μέχρι το 2025.

Αντίστοιχα, ο όμιλος Μυτιληναίου έχει συστήσει κοινό σχήμα με την Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), με τη συμμετοχή του ελληνικού ομίλου να διαμορφώνεται σε 40%. Η Copenhagen Infrastructure Partners είναι μια εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων που επικεντρώνεται στην ενεργειακή υποδομή αιολικών, υπεράκτιων και φωτοβολταϊκών έργων, βιομάζας και ενέργειας από απόβλητα, στη μεταφορά και διανομή ενέργειας και στην κατασκευή έργων εφεδρικής ισχύος και αποθήκευσης ενέργειας. Το CIP διαχειρίζεται επτά funds και διαθέτει περίπου 15 δισ. ευρώ υπό διαχείριση.

Πρόσφατα, έγινε γνωστή και η συνεργασία μεταξύ της Intrakat και της βελγικής Parkwind, η οποία δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί, παρά την αλλαγή μετόχων στον κατασκευαστικό όμιλο. Η Parkwind επιχειρεί τη διεύρυνση της παρουσίας της εκτός Βελγίου, έχοντας μέχρι σήμερα δεκαετή εμπειρία, μέσω της ανάπτυξης και διαχείρισης 771 MW υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Βελγική Βόρεια Θάλασσα. Παράλληλα, βρίσκεται σε διαδικασία για την προσθήκη επιπλέον 1,1 GW στο χαρτοφυλάκιό της.

Εκτός από τους παραπάνω ομίλους, θα πρέπει να αναμένονται κινήσεις και από την Ελλάκτωρ τους επόμενους μήνες, ενώ η Αβαξ δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να τοποθετηθεί στην εν λόγω αγορά, εστιάζοντας σε κατασκευές και έργα παραχώρησης. Παράλληλα, σημαντικές κινήσεις έχουν πραγματοποιήσει επίσης ο όμιλος Κοπελούζου, που έχει συμπράξει με την RF Energy, όπως επίσης και η Motor Oil που συνεργάζεται με την Abu Dhabi Future Energy Company.

Με βάση το προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων θα αναλάβει την εκπόνηση των τεχνικών μελετών για τον προσδιορισμό και την οριοθέτηση των περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων (ΥΑΠ). Με την τεχνική μελέτη προτείνονται περιοχές εγκατάστασης ΥΑΠ. Στη συνέχεια θα δημοπρατηθούν θέσεις χωροθέτησης αιολικών, μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, όπου κριτήριο κατακύρωσης (πέραν των λοιπών προϋποθέσεων των συμμετεχόντων) θα είναι η χαμηλότερη τιμή ανά παραγόμενη μεγαβατώρα. Στόχος είναι η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος 2 GW έως το 2030, ενώ εκτιμάται ότι οι πρώτοι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν το 2025.

(του Νίκου Ρουσάνογλου, Καθημερινή)

Συμμαχίες κατασκευαστικών για διεκδίκηση πλωτών αιολικών - Ποιες συμφωνίες καταγράφει μέχρι στιγμής η αγορά