Στο «πάγο» τα αγροτικά φωτοβολταϊκά στις στέγες με επιδότηση – Ιδιοκτησιακά και «παλιά» αιτήματα ακόμη προς επίλυση – Η περίπτωση του «net-billing»

«Παγωμένη» παραμένει η αγορά των «αγροτικών» φωτοβολταϊκών στις στέγες, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, συνεχίζουν τα προβλήματα με την πλατφόρμα προκειμένου να υποβληθούν οι σχετικές εντάξεις.

Όπως είχε γράψει το energypress σε προηγούμενο σχετικό ρεπορτάζ, οι δικαιούχοι αγρότες καλούνται να υποβάλουν Δήλωση Στοιχείων Πραγματικών Δικαιούχων από το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων όταν οι ίδιοι δεν μπορούν να εγγράφονται σε αυτό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην προχωρούν οι αιτήσεις ή αν προχωρήσουν να θεωρούνται ημιτελείς βάσει των προβλέψεων της πλατφόρμας.

Από την πλευρά του ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες του energypress, αναμένει σχετική διευκρίνιση από το Υπουργείο, πράγμα που αναμένεται να γίνει με την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Εντωμεταξύ, παροτρύνει τους ενδιαφερόμενους κατά την υποβολή τέτοιων αιτήσεων να υποβάλουν μια σχετική Υπεύθυνη Δήλωση που να αναφέρει το πρόβλημα και να διευκρινίζει ότι δεν υφίσταται Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ολοκληρώνεται με επιτυχία η σχετική αίτηση, καθώς μένει, όπως προαναφέρθηκε, η σχετική διευκρίνιση από το Υπουργείο.

Πρόσθετα προβλήματα που παραμένουν και χρειάζεται να επιλυθούν αφορούν τα παλιά αιτήματα και τα ιδιοκτησιακά. Ειδικότερα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, τα παλιά αιτήματα που έχουν υποβληθεί σε προηγούμενη πλατφόρμα δεν έχουν «περάσει» στη νέα πλατφόρμα pvstegi, προκειμένου να τύχουν επιδότησης με αποτέλεσμα, οι ενδιαφερόμενοι να βρίσκονται εν αναμονή χωρίς ένα σαφή χρονικό ορίζοντα πότε θα διευθετηθεί το ζήτημα.

Ταυτόχρονα, τα «ιδιοκτησιακά» συνεχίζουν να συνιστούν «πονοκέφαλο» τόσο για τους ιδιώτες που μόνοι τους επιλέγουν να προχωρήσουν την διαδικασία υποβολής όσο και για τις εταιρείες που αναλαμβάνουν για τρίτους την εν λόγω υπηρεσία, καθώς λόγω «αρχιτεκτονικής» της πλατφόρμας, καταλήγουν να γίνονται λάθη με το ιδιοκτησιακό κατά το αρχικό στάδιο της σύμβασης. Συγκεκριμένα δεν δηλώνονται εξαρχής με ακρίβεια τα μερίδια κυριότητας του ακινήτου, λόγω «αστοχιών» της πλατφόρμας με αποτέλεσμα να προκύπτει ζήτημα στην πορεία του αιτήματος.

Επίσης, ερωτηματικό παραμένει πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων, δεδομένου ότι πέραν του γεγονότος ότι τα αιτήματα καταχωρούνται επιτυχώς και τα ποσά δεσμεύονται, δεν προχωρά η έγκριση που θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση και την έναρξη των εργασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι αιτήσεις ξεπερνούν ήδη τις 11.000, από τις οποίες περίπου 6.500 χιλιάδες έχουν εγκριθεί, δηλαδή, όπως προαναφέρθηκε, έχουν δεσμευτεί τα αντίστοιχα κονδύλια από τον προϋπολογισμό του προγράμματος για τις επιδοτήσεις.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται να αναφερθεί ότι άλλα ζητήματα που είχαν καταγραφεί κατά το πρώτο διάστημα λειτουργίας της πλατφόρμας, έχουν πλέον επιλυθεί. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το ζήτημα με τις ακυρώσεις ή ανακλήσεις ενός αιτήματος. Υπενθυμίζεται ότι είχε καταγραφεί αναντιστοιχία μεταξύ της νομοθετικής πρόβλεψης για την δυνατότητα ακύρωσης ή ανάκλησης των αιτήσεων και της πραγματικής λειτουργίας της πλατφόρμας.

Ο νόμος προβλέπει δυνατότητα ακύρωσης ή ανάκλησης της αίτησης από τον ίδιο αιτούντα όχι πάνω από δύο φορές, πράγμα που μεταφράζεται σε δικαίωμα για 2 ακυρώσεις και 3 υποβολές του ίδιου αιτήματος. Λόγω «δυσλειτουργίας» της πλατφόρμας, η 3η υποβολή δεν γινόταν αποδεκτή, ζήτημα που πλέον έχει επιλυθεί, όπως μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς με γνώση της διαδικασίας.

Η εκκρεμότητα του «net-billing»

Τέλος, αυξανόμενο ενδιαφέρον γνωρίζει η εφαρμογή του «net billing», δηλαδή η αυτοπαραγωγή σε πραγματικό χρόνο με πώληση πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας, όπου αρκετοί επενδυτές, όπως σημειώνουν σχετικές πηγές, έχουν κινήσεις τις απαραίτητες διαδικασίες για την υποβολή αιτημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω κομμάτι της αγοράς τελεί εν αναμονή της διευκρινιστικής εγκυκλίου από το Υπουργείο και η οποία θα ορίζει πως ακριβώς θα λειτουργεί το εν λόγω σχήμα της αυτοπαραγωγής με αποζημίωση ηλεκτρικής ενέργειας. Έως τότε, ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως αναφέρουν σχετικές πηγές, δεν μπορεί να δεχθεί οποιοδήποτε τέτοιο αίτημα, καθώς, παραμένει «άγνωστο» πως ακριβώς θα εφαρμοστεί ο νόμος. Εκπρόσωποι της αγοράς εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους τόσο για τις καθυστερήσεις, καθώς μιλάμε για νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο όσο και για το γεγονός ότι έχουν καταβάλλει σχετικές εγγυητικές και παράβολα για την αίτηση χωρίς αυτή να προχωράει.

Υπενθυμίζεται ότι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αυτοκατανάλωση προσδιορίζεται με τον ν. 5037/2023 που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο. Σε αυτόν ορίζεται το θεσμικό πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή σε πραγματικό χρόνο με πώληση της πλεονάζουσας ενέργειας (net-billing), καθώς για τον εικονικό ετεροχρονισμένο συμψηφισμό (virtual net-billing) και αυτοκατανάλωση από κοινού.

Ο νέος νόμος δίδει τη δυνατότητα σε αυτοκαταναλωτές να εγκαθιστούν σταθμούς για ιδία ταυτοχρονισμένη χρήση της ενέργειας, είτε στις εγκαταστάσεις τους (net-billing), είτε σε διαφορετικό χώρο, ακόμη και σε διαφορετική Περιφέρεια, ανεξαρτήτως της τοποθεσίας των εγκαταστάσεων τους (virtual net-billing). Με την εφαρμογή του net-billing, συμψηφίζεται μόνο το ποσοστό της παραγόμενης από τους φ/β σταθμούς ενέργειας που ιδιοκαταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο, η δε συνολική πλεονάζουσα ενέργεια εγχέεται στο δίκτυο και αποζημιώνεται αναλόγως με την ισχύ του σταθμού. 

 

 

 

σ