Στις 28 Ιουνίου η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για το νέο ΕΣΕΚ - Πάνω από 10 GW νέων ΑΠΕ ως το 2030, ανατροπές σε εξοικονόμηση, ηλεκτροκίνηση
Τουλάχιστον 10 καινούργια GW από επενδύσεις ΑΠΕ, περισσότερες μονάδες αποθήκευσης και αναπροσαρμογή στο μείγμα των τεχνολογιών, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα μέχρι το 2030.
Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής έχει οριστεί για την επόμενη Δευτέρα 28 Ιουνίου και παρ’ ότι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για στόχους, το μόνο βέβαιο είναι ότι τα 8,8 νέα GW από ΑΠΕ του παλιού ΕΣΕΚ, του Δεκεμβρίου 2019, θεωρούνται ξεπερασμένα.
Όχι μόνο επειδή στα τέλη του 2019 οι τιμές στα χρηματιστήρια ρύπων ήταν στα 20- 30 ευρώ τον τόνο CO2 και σήμερα κινούνται στα 53 ευρώ. Ούτε μόνο επειδή, τότε, δεν υπήρχε το ευρωπαϊκό Green Deal, όπως και ο νέος στόχος για μείωση κατά 55% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030.
Πέραν των παραπάνω, είναι οι ραγδαίες εξελίξεις στις τεχνολογίες, στις ενεργειακές αγορές, στις ίδιες τις καταναλωτικές συνήθειες, το Ταμείο Ανάκαμψης, που καθιστούν άμεσα αναγκαία μια γενναία αναθεώρηση του παλιού ΕΣΕΚ.
Το νέο σχέδιο θα πρέπει να λάβει υπόψιν τα νέα δεδομένα στην εξοικονόμηση από τις χιλιάδες ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών, κτιρίων, επιχειρήσεων και τουριστικών καταλυμάτων, που θα πυροδοτήσουν τα κεφάλαια περίπου 2 δισ ευρώ τα οποία προβλέπει για το σκοπό αυτό το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Κεφάλαια που μαζί με τη μόχλευση θα πολλαπλασιαστούν.
Στο σκέλος του ηλεκτρισμού θα συνυπολογίσει ότι το κόστος μιας λιγνιτικής μεγαβατώρας κινείται στα 100 ευρώ για τη ΔΕΗ, έναντι μόλις 33 ευρώ μιας μεγαβατώρας από φωτοβολταϊκά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση συμμετοχής των τελευταίων στο νέο μείγμα.
Ανατροπές παντού
Ανατροπές σε σχέση με το παλιό κείμενο του 2019 θα υπάρξουν και στο μέτωπο της ηλεκτροκίνησης. Τότε πωλούνταν στην Ελλάδα 100-150 ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετησίως, όταν στο πρώτο φετινό τετράμηνο, το ένα στα δέκα νέα οχήματα που ταξινομήθηκαν ήταν είτε ηλεκτρικό, είτε υβριδικό.
Την εικόνα συμπληρώνουν η ραγδαία αύξηση των «πράσινων» διμερών συμβολαίων, το δρομολογούμενο θεσμικό πλαίσιο για αποθήκευση και offshore πάρκα, η ενίσχυση των δικτύων για να «σηκώσουν» περισσότερες ΑΠΕ.
Ένα είναι βέβαιο. Το μείγμα των τεχνολογιών που θα περιλαμβάνει το νέο ΕΣΕΚ για την επίτευξη των στόχων του 2030 θα έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με το προ διετίας σχέδιο και πιθανότατα θα προβλέπει περισσότερα φωτοβολταϊκά, τα οποία δίνουν και περισσότερες TWh, (σσ: κάθε τεχνολογία προσφέρει και διαφορετικές γιγαβατώρες ανά εγκατεστημένο γιγαβάτ), μαζί με μεγαλύτερη έμφαση σε μονάδες αποθήκευσης και σε offshore αιολικά.
Η επιτροπή του παλιού ΕΣΕΚ έχει ενεργοποιηθεί ξανά με εντολή της ΓΓ. Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου και στην πρώτη της συνεδρίαση στις 28 Ιουνίου θα βάλει κάτω τα νέα δεδομένα, (σβήσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2025, Green Deal, μείωση CO2 στο 55%, εξελίξεις στο υδρογόνο), τρέχοντας εκ νέου τα μοντέλα της και καταλήγοντας πιθανώς και μέσα στον Ιούλιο σε κάποια πρώτα σενάρια.
Πάντως ο ήδη διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης στο υφιστάμενο δυναμικό των ΑΠΕ να έχουν προστεθεί ως το 2030 τουλάχιστον 9 ακόμη GW θεωρείται συντηρητικός. Λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτητα των εξελίξεων, κάποιοι θεωρούν βέβαιο ότι τα παραπάνω επίπεδα θα ξεπεραστούν κατά πολύ και θυμίζουν μελέτες της Κομισιόν που έκαναν λόγο για το συγκεκριμένο στόχο, αλλά πολλούς μήνες πριν.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι αριθμοί θα πρέπει να ξαναγραφτούν από την αρχή. Το μερίδιο συμμετοχής των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας που προβλέπονταν σε κατ’ ελάχιστον 35% ως το 2030. Το μερίδιο συμμετοχής των ΑΠΕ στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Τα 18,9 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ, από 10,1 GW το 2020. Τα 7,7 GW φωτοβολταικών, από 3 GW, όταν και συντάχθηκε το σχέδιο, κ.ό.κ.
Στις 14 Ιουλίου το «πράσινο» φορολογικό πακέτο
Επιπλέον παράγοντας που θα πρέπει να λάβουν υπόψιν οι ειδικοί είναι το «πράσινο» φορολογικό πακέτο της Κομισιόν και οι αλλαγές που θα φέρει στις ενεργειακές αγορές. Ανακοινώνεται στις 14 Ιουλίου και παρ’ ότι μέχρι να ψηφιστεί από την Ευρωβουλή και τα κοινοβούλια των 27 μπορεί να φτάσουμε και στο 2023, θεωρείται βέβαιο ότι η πρώτη του επίπτωση θα είναι να εκτινάξει ακόμη πιο ψηλά τις τιμές στα δικαιώματα CO2. Εδώ και αρκετό καιρό αυτές κινούνται πέριξ των 53 ευρώ με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι μπορεί να φτάσουν ακόμη και στα 100 ευρώ ο τόνος. Το επικείμενο πακέτο «πράσινων» φόρων θα φέρει ανατροπές στις ενεργειακές αγορές με φορολογικά κίνητρα για τις καθαρές τεχνολογίες, αντικίνητρα για τις «βρώμικες», όπως λιγνίτης και πετρελαιοειδή και «ποινές» για εισαγωγές από τρίτες χώρες μιας σειράς προϊόντων, όπως ο ηλεκτρισμός.
23 Iουνίου 2021
energypress