Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός για το μεγαλύτερο offshore αιολικό της Δανίας

29 06 2021 | 08:54

Προς το τέλος οδεύει ο διαγωνισμός για το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Δανίας, Thor, με την αρμόδια Αρχή να προχωράει στη δημοσίευση των όρων για την τελική φάση του διαγωνισμού.

Με την δημοσίευση, όλα τα βασικά στοιχεία του διαγωνισμού τίθενται σε ισχύ και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται εντός τετραμήνου να υποβάλλουν τελικές προσφορές για το έργο. Η λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των προσφορών έχει οριστεί στις 8 Νοεμβρίου.

Να θυμίσουμε ότι το υπεράκτιο αιολικό Thor θα έχει δυναμικότητα μεταξύ 800 και 1000 MW.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του offshorewind.biz, το έργο θα πρέπει να είναι πλήρως κατασκευασμένο και συνδεδεμένο στο δίκτυο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2027.

Η Δανέζικη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Danish Energy Agency) έχει δώσει έγκριση σε συνολικά έξι κοινοπραξίες και εταιρείες να συμμετάσχουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Thor.

Επίσης, να θυμίσουμε ότι, νωρίτερα μέσα στο χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για την χορήγηση κρατικής ενίσχυσης υπέρ του πάρκου, ενώ τον Μάιο, το σχέδιο για το αιολικό πάρκο έλαβε τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές εγκρίσεις στη βάση μιας στρατηγικής περιβαλλοντικής αξιολόγησης (Strategic Environmental Assessment (SEA).

Στα πλαίσια του διαγωνισμού και κατά τα πρότυπα άλλων παρόμοιων διαγωνισμών, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Δανίας διεξήγαγε μια περίοδο διαπραγματεύσεων, γεγονός που επέτρεψε τυχόν προσαρμογές στα δεδομένα του διαγωνισμού με την ελπίδα μείωσης της τιμής προσφοράς για το αιολικό πάρκο.

Ταυτόχρονα, η αρμόδια αρχή (DEA) εξασφάλισε ότι οι σχετικές εκτελεστικής φύσεως εντολές και νομοθεσία θα τεθούν σε ισχύ από 1η Ιουλίου.

Να σημειωθεί ότι το Thor είναι το πρώτο από τα 3 υπεράκτια αιολικά πάρκα που έχουν αποφασιστεί στα πλαίσια της Ενεργειακής Συμφωνίας της Δανίας (Denmark’s Energy Agreement).

Τέλος, το πάρκο θα βρίσκεται τουλάχιστον 22 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών του Thorsminde στην δυτική ακτή Jutland.

Το έργο διαθέτει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για περίοδο 30 ετών με την επιλογή πενταετούς επέκτασης και εκτιμάται σε περίπου 2.1 δις ευρώ.

 

 

28 Ιουνίου 2021

energypress