Δανία: Κατασκευή εννέα τεχνητών νησιών για την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

06 02 2019 | 07:18

Η δανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή εννέα νέων τεχνητών νησιών νότια της Κοπεγχάγης, σε μια προσπάθεια να προωθήσει την ανανεώσιμη ενέργεια και να αυξήσει την ανθεκτικότητα της πρωτεύουσας της Δανίας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο σχέδιο αλλαγής χρήσης της γης στη Σκανδιναβία. Το έργο, που ονομάστηκε Holmene, δηλαδή τα μικρά νησιά, θα έχει συνολική έκταση τριών εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και θα βρίσκεται μόλις δέκα χιλιόμετρα νότια της Κοπεγχάγης. Η αρχιτεκτονική εταιρεία URBAN POWER με έδρα την Κοπεγχάγη σχεδίασε το έργο με γνώμονα τη βιωσιμότητα, από τη δημιουργία του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από απόβλητα στη βόρεια Ευρώπη, έως τη βελτίωση της τοπικής βιοποικιλότητας.

Εκτός από την παραγωγή ενέργειας χωρίς ορυκτά καύσιμα, τα εννέα τεχνητά νησιά θα χρησιμεύσουν επίσης ως τεχνολογικός κόμβος, φράγμα πλημμυρών και προορισμός αθλητισμού και αναψυχής. Ορισμένα νησάκια και ύφαλοι θα είναι αποκλεισμένα από το κοινό, ως μέρος ενός σχεδίου βελτίωσης της βιοποικιλότητας της περιοχής. Τα νησιά θα κατασκευαστούν από 26 εκατομμύρια κυβικά μέτρα πλεονάσματος χώματος που προέρχεται από το μετρό της περιοχής και διάφορα κατασκευαστικά έργα. Το χώμα θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τη δημιουργία φυσικών αναχωμάτων πλημμυρών γύρω από τις ακτές και θα αποτελέσει τη βάση για μια μελλοντική «πράσινη ζώνη φύσης» σε κάθε νησί.

Προτεραιότητα για το έργο είναι η εστίαση στις πράσινες τεχνολογίες. Τα βιολογικά απόβλητα και τα λύματα 1,5 εκατομμυρίου πολιτών της περιοχής θα υπόκεινται επεξεργασία σε μια νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, και θα μετατρέπονται σε καθαρό νερό και βιοαέριο. Μαζί με ανεμογεννήτριες και άλλες βιώσιμες τεχνολογίες, η μονάδα αναμένεται να παράγει πάνω από 300.000 μεγαβατώρες ανανεώσιμης ενέργειας, ποσότητα που εκτιμάται ότι ισοδυναμεί με την κατανάλωση ενέργειας του 25% του πληθυσμού της Κοπεγχάγης.

Το έργο Holmene έχει εκτιμώμενο κόστος κατασκευής 425 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 380 νέες επιχειρήσεις και 12.000 θέσεις εργασίας. Το έργο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη συμβουλευτική τεχνική εταιρεία COWI, μαζί με τους ομίλους DHI, MOE, Aglaja και Rambøll. Η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα ξεκινήσει φέτος και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2040.

 

 

 

4 Φεβρουαρίου 2019

Πηγή: naftemporiki