Στην Αχερά θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κύπρου

Το πράσινο φως αναμένει η ΑΗΚ από την Περιβαλλοντική Αρχή για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή Αχερά στον Άγιο Ιωάννη Λευκωσίας. Πρόκειται για φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 68 MW, ενώ ο συνολικός χώρος ανάπτυξης καταλαμβάνει συνολική έκταση 2.000 δεκαρίων. Αυτό το διάστημα η Επιτροπή Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον εξετάζει το προτεινόμενο έργο που αφορά την κατασκευή και λειτουργία 14 φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία θα συνδέονται με το τοπικό δίκτυο ηλεκτροδότησης σε διαφορετικά σημεία. Στην τελευταία συνεδρία προέκυψε η ανάγκη για παροχή επιπρόσθετων στοιχείων, τα οποία έχουν αποσταλεί από τους μελετητές του έργου, ενώ έχει ετοιμαστεί και ειδική οικολογική αξιολόγηση από τη στιγμή που μέρος του έργου βρίσκεται σε απόσταση 535 μέτρων, περίπου, από την προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 Μιτσερού - Αγροκηπιάς.

Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2023 και να διαρκέσουν μέχρι και τα μέσα του 2025, ενώ το κόστος του έργου εκτιμάται να ανέλθει στα €70 εκατ. από την ιδιοκτήτρια εταιρεία «ΑΗΚ - ΙΑΚ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΛΤΔ». Αξίζει να αναφερθεί ότι στον ίδιο χώρο του προτεινόμενου έργου είχε αδειοδοτηθεί παλαιότερα ηλιοθερμικό πάρκο, δυναμικότητας 50 MW, του οποίου όμως δεν προχώρησαν οι κατασκευαστικές εργασίες και η άδεια ακυρώθηκε. 

Σημειώνεται ότι τα υπό ανάπτυξη τεμάχια εμπίπτουν σε τρεις πολεοδομικές ζώνες, Δ1 (κτηνοτροφική ζώνη 50%), Γ3 (ζώνη υπαίθρου 38%) και Ζ1 (ζώνη προστασίας 12%). Τα τεμάχια περιλαμβάνουν μέρος αργακιού με καλαμιώνα, ελαιόδεντρα και χαρουπόδεντρα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους καλλιεργείται με σιτηρά.

Εντός του χώρου ανάπτυξης σχεδιάζεται να κατασκευαστούν συνολικά 14 φωτοβολταϊκά πάρκα, τα τέσσερα εκ των οποίων έχουν ήδη αδειοδοτηθεί. Η Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) αφορά τα υπόλοιπα 10 φωτοβολταϊκά. Σύμφωνα με τη ΜΕΕΠ, η εκτιμώμενη διάρκεια λειτουργίας του έργου είναι 25 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του. Θα απαιτηθούν κατεδαφίσεις σε υποστατικά τα οποία ανήκαν στο παλιό πάρκο στρουθοκαμήλων, ο χώρος των οποίων θα αποτελέσει ένα από τα πάρκα.

Ο χώρος του προτεινόμενου έργου βρίσκεται σε απόσταση περίπου 535 μέτρων από τα όρια της περιοχής Natura 2000 Μιτσερού - Αγροκηπιάς. Σύμφωνα με τη χωροθετική πολιτική για τις ΑΠΕ, από 500 - 1000 μέτρα διεξάγεται προέλεγχος (screening) για να διαπιστωθεί κατά πόσο το προτεινόμενο έργο είναι πιθανό να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ).

(του Άγγελου Νικολάου, Φιλελεύθερος)

Στην Αχερά θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κύπρου