Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα οffshore αιολικά - Αβεβαιότητα "βλέπει" στο μοντέλο του ΥΠΕΝ η Cenergy Holdings

Ένα διαφορετικό μοντέλο με τον διαχωρισμό των περιοχών εγκατάστασης κατά αποκλειστικότητα στους υποψήφιους επενδυτές προκρίνει ως βέλτιστη επιλογή η Cenergy Holdings έναντι των όσων προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για το πλαίσιο ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών.

Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε σχόλιο της η εταιρεία, στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου και η οποία ολοκληρώθηκε χθές 18 Ιουλίου. Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ αναμένεται να κατατεθεί  σήμερα στη Βουλή και να έχει ψηφιστεί έως τις 28 του μηνός.

Σε ένα εκτενές σχόλιο στα πλαίσια της διαβούλευσης, η Cenergy Holdings υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, πως το προτεινόμενο μοντέλο όπως αποτυπώνεται στα άρθρα του νομοσχεδίου, «δημιουργεί» μια περίοδο αβεβαιότητας για τους επενδυτές, γεγονός που με την σειρά του αυξάνει το οικονομικό ρίσκο με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως αντικίνητρο για την συμμετοχή επενδυτών.

Αναφέρεται συγκεκριμένα πως «μετά από συζητήσεις με ειδικούς του κλάδου και από την εμπειρία μας στον κλάδο που δραστηριοποιούμαστε, η αβεβαιότητα αυτή και το οικονομικό ρίσκο έχουν σαν αποτέλεσμα κατά κανόνα είτε την μη συμμετοχή, είτε την αυξημένη τιμή προσφοράς για την εξισορρόπηση του ρίσκου».

Η βασική ένσταση της Cenergy Holdings έγκειται στο γεγονός ότι το προτεινόμενο μοντέλο δεν προβλέπει αποκλειστικότητα στις Περιοχές Εγκατάστασης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, πριν ολοκληρωθεί διαγωνισμός και συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA), κάτι που προβλέπεται να γίνει το νωρίτερο στα τέλη του 2026 με αρχές του 2027.

Όπως αναφέρει η ίδια, αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, θα πρέπει να μπουν σε διαδικασία μελετών, αδειοδοτήσεων και άλλων εξόδων, αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να είναι σε θέση να καταθέσουν πρόταση προσφοράς για τον διαγωνισμό.

Συμπληρώνει επίσης, πως αυτό θα πρέπει να το κάνουν για πάνω από ένα σημείο ενδιαφέροντος αν θέλουν να αυξήσουν τις πιθανότητες ανάθεσης, πολλαπλασιάζοντας το ήδη υψηλό κόστος. «Μέχρι και αυτό το σημείο, είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα έχουν καμία διαβεβαίωση για πάνω από 5 έτη, ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε ανάπτυξη κάποιου αιολικού πάρκου στην Ελλάδα, ώστε να αποσβέσουν όλο αυτό το κόστος».

Με βάση τα παραπάνω, η Cenergy Holdings προτείνει ένα μοντέλο που θα προέβλεπε το διαχωρισμό των περιοχών εγκατάστασης κατά αποκλειστικότητα στους υποψήφιους επενδυτές, «ώστε να παρέχει τα απαραίτητα εχέγγυα στους επενδυτές να ωριμάσουν τα έργα με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό».

Δείτε εδώ ολόκληρο το σχόλιο της Cenergy Holdings στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης. 

Μιχάλης Μαστοράκης

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα οffshore αιολικά - Αβεβαιότητα "βλέπει" στο μοντέλο του ΥΠΕΝ η Cenergy Holdings