Στατιστικά στοιχεία αγοράς φωτοβολταϊκών για το 2022

 

Image removed.

 

Image removed.

 

 

Στατιστικά στοιχεία αγοράς φωτοβολταϊκών για το 2022

 

Επικαιροποιημένα με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία των ΔΕΔΔΗΕ (Αυγ. 2023), ΑΔΜΗΕ (Ιούνιος 2023) και ΔΑΠΕΕΠ (Μάρτιος 2023)

 

Ενημέρωση:  30-8-2023

 

 

Το 2022 η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών εγκατέστησε περισσότερα μεγαβάτ (MWp) από κάθε άλλη τεχνολογία, απόρροια του τεράστιου επενδυτικού ενδιαφέροντος που συνεχίζεται αμείωτο. Συγκεκριμένα, τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 85% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για τη χρονιά αυτή.

 

Διασυνδεδεμένα συστήματα

MWp

Νέα ισχύς διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών το 2022

1.392,5

Συνολική ισχύς διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών ως και το 2022

5.526

 

 

Image removed.

 

Το 2022, η αγορά των συστημάτων αυτοκατανάλωσης υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

 

Image removed.

 

Προ του 2015 (οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα του ενεργειακού συμψηφισμού) συνδέθηκαν λίγα έργα αυτοπαραγωγής με βάση το παλιό θεσμικό καθεστώς (π.χ. το σύστημα στο Κέντρο πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μικρά συστήματα σε κτίρια της Τράπεζας Πειραιώς κ.λπ.).

 

Image removed.

 

Image removed.

 

Η Ελλάδα ήταν το 2022 τρίτη στην Ευρώπη σε ότι αφορά το ποσοστό της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής που παράγεται από φωτοβολταϊκά (πίσω μόνο από το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία), με ποσοστό τριπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

 

Image removed.

 

Image removed.

 

Ήταν ακόμη δέκατη στον κόσμο ως προς την εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών ανά κάτοικο, με 526 W/κάτοικο. Το 2022, τα φωτοβολταϊκά παρήγαγαν το 39% της ηλεκτρικής κατανάλωσης όλων των νοικοκυριών της χώρας.

 

Τα φωτοβολταϊκά είναι μακράν η πιο δημοκρατική τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, με πάνω από 60.500 εγκατεστημένα συστήματα όλων των μεγεθών σε όλη τη χώρα ως τα τέλη του 2022, αριθμός που αυξάνει με γοργούς ρυθμούς.

 

Είναι πλέον και η πιο φθηνή τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής με το κόστος των φωτοβολταϊκών πλαισίων να έχει πέσει κατά 90% από το 2009 έως σήμερα.

 

Χάρη στα φωτοβολταϊκά, το 2022 αποσοβήθηκε η έκλυση 4,6 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Αυτή είναι η ποσότητα CO2 που εκλύουν 3,7 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης που το καθένα κάνει κατά μέσο όρο 10.000 χιλιόμετρα ετησίως. Το περιβαλλοντικό όφελος ισοδυναμεί με αυτό που θα είχαμε αν φυτεύαμε 119,2 εκατομμύρια κωνοφόρα ή αντίστοιχα 72,7 εκατομμύρια φυλλοβόλα δέντρα εντός του αστικού ιστού και τα αφήναμε να μεγαλώσουν για μια δεκαετία.

 

Image removed.

 

Μόνο το 2022, επενδύθηκαν στη χώρα μας 1,08 δις ευρώ σε νέα έργα φωτοβολταϊκών.

 

Image removed.

 

Η ανάπτυξη αυτή συνοδεύτηκε από 14.650 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης.

 

Image removed.

 

 

Ενεργειακή απόδοση φωτοβολταϊκών

 

Image removed.

 

 

 

 

 

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ (www.helapco.gr) είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2002 από τις σημαντικότερες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή εξοπλισμού, την εμπορία, ανάπτυξη, εγκατάσταση και συντήρηση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Εργάζεται για τη γοργή και ουσιαστική ανάπτυξη μιας υγιούς και βιώσιμης αγοράς φωτοβολταϊκών, τη θέσπιση των απαραίτητων κινήτρων και την άρση των εμποδίων που υπάρχουν σήμερα στην αξιοποίηση του εθνικού καυσίμου της χώρας, της ηλιακής ακτινοβολίας. Έχει συμβάλει τα μέγιστα στη θέσπιση εγγυημένων τιμών πώλησης της παραγόμενης ηλιακής ενέργειας (feed-in-tariffs), στη θέσπιση ειδικών κινήτρων για τα οικιακά φωτοβολταϊκά, στην προώθηση της αυτοκατανάλωσης και της αποθήκευσης ενέργειας και στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης.