Το «δύο σε ένα» ζητάει η αγορά προς αντιμετώπιση των περικοπών – Η πρόταση προς το ΥΠΕΝ για κοινούς όρους σύνδεσης σε «υβριδικά» έργα με φωτοβολταϊκό και αιολικό

Την δυνατότητα να μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά ως ένα ενιαίο σύνολο φωτοβολταϊκοί και αιολικοί σταθμοί προς την καλύτερη λειτουργία του συστήματος, διασφαλίζοντας πρόσθετο βαθμό ευελιξίας, εξετάζουν αγορά και Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση αφορά σε υβριδικά έργα που συνδυάζουν τις δύο τεχνολογίες (κατά προτίμηση και μπαταρία), τα οποία θα μπορούν να λειτουργούν και να συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σαν να πρόκειται για μια μονάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν προχωρήσει ήδη σε μια σχετική προεργασία, χαρακτηρίζοντας το σχετικό αίτημα «ώριμο», ενώ, πιο ολοκληρωμένα πρόκειται να τεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα ενώπιον του Υπουργού σε συνάντηση που θα έχει με εκπροσώπους της αγοράς των φωτοβολταϊκών.

Ουσιαστικά, το «σκεπτικό» του νέου «εργαλείου» προβλέπει να δίνεται ένας Κοινός Όρος Σύνδεσης που θα περιλαμβάνει και τα 2+1 έργα, ώστε ως σύνολο να διασφαλίζεται η εγχεόμενη ενέργεια, χωρίς να «απασχολεί» τον διαχειριστή από πού και πόση παραγόμενη ενέργεια προέρχεται από κάθε τεχνολογία.

Σε ένα υποθετικό σενάριο, ένας επενδυτής που διαθέτει άδεια παραγωγής της τάξης των 100 MW, να έχει την δυνατότητα να αξιοποιήσει τόσο την διαθέσιμη ηλιακή μονάδα όσο και τον αιολικό σταθμό προκειμένου να συμπληρώσει την απαιτούμενη ποσότητα ενέργειας προς το δίκτυο. Προφανώς η όποια περίσσεια ενέργειας δεν θα εγχέεται στο δίκτυο παρά ενδεχόμενα, αν υπάρχει μπαταρία στο σύστημα, θα αποθηκεύεται ή θα χάνεται, πράγμα, όμως που θα αφορά εξ’ ολοκλήρου τον επενδυτή, χωρίς να χρειάζεται μεσολάβηση του Διαχειριστή.

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς που συνομίλησε το energypress, το εν λόγω μέτρο δύναται να αποτελέσει μια εκ των λύσεων στο οξυμένο πρόβλημα των περικοπών, καθώς ενισχύει την ευελιξία τόσο για τον παραγωγό όσο και για τον Διαχειριστή. Χρειάζεται να σημειωθεί ότι σήμερα δεν υπάρχει το ρυθμιστικό πλαίσιο για κοινούς όρους σύνδεσης διαφορετικών τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας, ζήτημα που αναμένεται να τεθεί στην «προμετωπίδα» των αιτημάτων της αγοράς προς τον Υπουργό, ώστε να ληφθούν πρωτοβουλίες για την διαμόρφωσή του.

Η διεθνής εμπειρία

Να προσθέσουμε ακόμη ότι ήδη καταγράφονται σχετικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μούρχια ανέπτυξαν το Climax, ένα εργαλείο ελεύθερης πρόσβασης το οποίο χρησιμοποιεί την συνέργεια μεταξύ αιολικών και φωτοβολταϊκών προκειμένου να μειώσει την μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει την παραγωγή τους. Το Climax, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του pv-magazine, προσδιορίζει περιοχές με σταθερή χρονική μεταβλητότητα πόρων και καθορίζει την βέλτιστη κατανομή κάθε τεχνολογίας σε αυτές τις περιοχές.

Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει μια προσέγγιση που υπερβαίνει την εξέταση κάθε πόρου ξεχωριστά και εστιάζει στη συνδυασμένη αξιοποίησή τους. Με την στρατηγική τοποθέτηση πόρων όπου οι δύο τεχνολογίες μπορούν να συνδυάζονται η μία με την άλλη, οι ερευνητές προσδοκούν σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Σύμφωνα με αυτούς, η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής κατά τον βέλτιστο τρόπο μπορεί να μειώσει σε μηνιαία βάση τις ανωμαλίες στην συνολική παραγωγή αιολικών και φωτοβολταϊκών έως και 60%.

Ένα τέτοιο έργο – υβριδικό με αιολικό και φωτοβολταϊκό – λειτουργεί στη Γαλλία από την εταιρεία Soregies. Το έργο περιλαμβάνει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 5 MW και ένα αιολικό πάρκο ισχύος 24 MW.

«Η αναγκαία ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν γίνεται χωρίς συνέπειες για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς τα δίκτυα θα πρέπει να είναι σε θέση να φιλοξενήσουν την νέα παραγωγή που προκύπτει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γαλλική εταιρεία σε συνάρτηση με την πρόσφατη προειδοποίηση από τον Γάλλο Διαχειριστή του Δικτύου RTE σχετικά με τα δυνητικά προβλήματα συμφόρησης του δικτύου.

Όπως επεξηγείται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, τα δύο πάρκα είναι συνδεδεμένα σε διαφορετικό υποσταθμό. Μέσω επικοινωνίας και ελέγχου σε πραγματικό χρόνο, οι δύο σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να μεγιστοποιούν την παραγωγή τους χωρίς να χρειάζεται επέκταση των υποδομών. Το κοινό σημείο πρόσβασης δικτύου ενισχύει επίσης τον συντελεστή φορτίου.

«Αυτή η λύση καθιστά δυνατή την τοπική παραγωγή 5,3 GWh πρόσθετης πράσινης ενέργειας σε ετήσια βάση, χωρίς επιπτώσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε η Anna Wachowiak, αναπληρώτρια διευθύντρια της Soregies.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η CRE, η ρυθμιστική αρχή της χώρας, επέλεξε το έργο σε πρόσφατο διαγωνισμό για καινοτόμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

 

σ